Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.04.2012 01:31 - Христос Воскресе!
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1097 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Възкресение Христово, Великден е най-големият празник за православните християни, наричан Празник на всички празници. Смята се, че възкресението на Исус Христос е най-великото събитие в историята на човешкия род, пише ПловдивУтре


В християнската религия на Възкресение Христово (Великден) се чества възкръсването на Иисус Христос на третия ден, след като е разпънат на кръст и погребан. Празната гробница е видяна от жените мироносици, посетили гроба. Иисус Христос се явява на Мария Магдалена и на апостолите.

При обявяването на Възкресението, свещеникът изнася от храма запалена свещ, от която всички присъстващи палят своите свещи, които носят по домовете си. Последованието, свързано със запалването на свещите, е заимствано от подобно, което се извършва в Йерусалим, в храма “Св. Възкресение”, при слизането на Благодатния огън.

Благодатният огън, който се смята за едно от чудесата на православното християнство, слезе в храма на Гроба Господен около 14 часа българско време. Освен в България, той се пренася в още 12 православни държави. Огънят бе донесен у нас справителствения самолет “Фалкон” от държавно-църковна делегация, водена от началникът на Дирекция по вероизповеданията към Министерския съвет Емил Велинов и пловдивския митрополит Николай.

Пристигането на самолета се забави с повече от час, заради проверка на летището в израелската столица Тел Авив в съответствие с новите охранителни мерки, въведени въведени заради засилващото се напрежение в Близкия Изток. Фалконът кацна първо на летище Пловдив, където бе посрещнат от областния управител Здравко Димитров и кметът Иван Тотев. След това самолетът отлетя за София.

Точно в полунощ камбанен звън възвести Възкресение Христово.

По традиция през празничните дни се посещават родители и кумове, като се носят великденски козунаци и боядисани яйца, за да се засвидетелства обич и почитание. Червените яйца са символ на христовата мъченическа кръв, а козунакът е символ на агнеца божий - Христос.

Между Великден и Петдесетница хората продължават да се поздравяват с поздрава “Христос Воскресе”. Отговорът е “Во истина воскресе!”

Вековна традиция за празника е на трапезата да присъстват боядисаните яйца, козунак и агнешко месо. 




Гласувай:
4


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12995029
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031