Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.04.2012 22:51 - Джулиан Асандж със собствено шоу по руската телевизия RT
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 678 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 17.04.2012 22:53


Повече въпроси, отколкото отговори останаха след премиерата на шоуто "Светът утре" (The World Tomorrow) на намиращият се под домашен арест Джулиан Асандж по финансираната и контролирана от Кремъл англоезична телевизия RT, съобщи електронното издание ДНЕВНИК.

image

Интервюто се проведе по интернет, като до Асандж седеше преводач на арабски.

[rt.com]
 


Обещанието за "експлозивен" дебют вече звучи двусмислено, след като се оказа, че държаният до последно в тайна първи гост е Хасан Насрала - основателят и лидер на ислямисткото движение "Хизбула"

Шийтският лидер, за който се смята че е едно от основните средства на Техеран за влияние в района на Близкия изток, потвърди, че това е първото му интервю от шест години насам.

Разговорът бе воден по интернет - Асандж в Норфолк, а гостът му - на тайно място, вероятно в Бейрут.

Шоуто се излъчва по сателитния канал, покриващ десетки държави, както и по интернет. То се записва във Великобритания, тъй като Асандж е под домашен арест докато се бори срещу поисканата от Швеция екстрадиция за разпит по подозрение в сексуално престъпление.

От каченият в интернет запис се вижда, че въпросите са предварително съгласувани, някои са смекчени, други - по-скоро съдържащи похвали, а отговорите на Насрала оставаха без последващо опровержение или критика.

Асандж нарече в един момент Насрала "борец за свобода (...), сражаващ се срещу хегемонията на САЩ". Според лондонския в."Гардиън" в това е имало скрито сравнение със самия основател на WikiLeaks, чиято дейност по публикуване на секретни дипломатически и военни документи на САЩ раздразни Държавния департамент и Пентагона.

Може би най-силният момент на водещия бе когато попита Насрала защо "Хизбула" подкрепи Арабската пролет в други държави, но не и в Сирия. Отговорът бе, че сирийският президент Башар Асад подкрепя съпротивата в Ливан и "не отстъпи под натиска на израелския и американския натиск".

Освен това режимът на Асад служи добре и на палестинската кауза, допълни човекът, който е обявен за терорист в САЩ, Израел, Канада и Холандия.

Според Насрала опозицията в Сирия трябва да започне диалог с властите. "Казвам го за първи път - свързахме се с тях, за да ги окуражим и да организираме процес на диалог с режима. Но те отхвърлиха диалога. От самото начало имаме режим, готов на реформи и диалог. От друга страна, имате опозицията, която не е готова за диалог и да приеме реформи. Всичко, което те искат, е да свалят режима. Това е проблем", каза лидерът на "Хисбула". По думите му опозиционни групировки са убили много цивилни в Сирия, докато цялата вина за насилието се стоварва от света върху Асад. Америка и Израел искат в страната да има гражданска война, а арабските държави са готови десетки години да разговарят с Израел, а не дават два месеца да се опита търсене на политическо решение в Сирия, допълни той.

Насрала повтори известните тези на "Хизбула", че не признават съществуването на Израел, защото "ако окупирам къщата ви със сила, тя не става моя след 50 или 100 години".

image

 

[rt.com]


Люк Хардинг, който бе кореспондент на "Гардиън" в Москва, имаше много проблеми с режима и написа книгата "Държавата на мафията", коментира платформата, избрана от Асандж да разпространява предаването си.

"Забележително е колко малко репортажи в RT са отделени на това какво става днес в Русия. Не се говори за корупция по високите етажи, например, за тайното богатство на Владимир Путин (според грамите, пуснати от WikiLeaks) или за бруталните действия на руските части и техните местни съюзници в Северен Кавказ. Вместо това каналът ни представя бляскава обновена версия на съветската пропаганда."

Западът и особено Америка, са представяни като двулични, залети от престъпност, разпадащи се и жертви на едрия бизнес и злонамерени елити, пише още Хардинг. "Англоезичният канал се представя като "против течението". В действителност той отразява светогледа на Путин - конспиративен и ксенофобски - и мълчи за собствените провали на Русия."

Според Хардинг остава мистерия защо Асандж е приел да стане пионка в глобалната информационна война на Кремъл. "Може би му трябват пари. Антиамериканизмът на Асандж идеално се вписва в този на Кремъл. Русия се гордее да има нежелани съюзници - очаквайте в бъдещите предавания Уго Чавес и Александър Лукашенко, но не и Доку Умаров или водещи критици на режима в Русия."



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13044267
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930