Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.04.2012 20:28 - Кирчо Киров даден на прокурор заради "финансови несъответствия" в НРС
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 531 Коментари: 0 Гласове:
0



"Финансови несъответствия" в Националната разузнавателна служба (НРС) са причината бившият й шеф Кирчо Киров да бъде уволнен от поста премиерски съветник и даден на прокурор. Това каза в петък президентът Росен Плевнелиев, след като се запознал с доклад от проверката на подчинената му служба.


Киров бе уволнен от МС в четвъртък, но и до петък вечерта от държавното обвинение така и не потвърдиха официално, че са получили сигнал срещу него.

 

Плевнелиев каза, че е бил изненадан от констатациите в доклада, който първо е бил предоставен на него, той го е разписал и пренасочил към компетентните органи и към премиера.



Има въпроси, на които трябва да се дадат отговори пред компетентните органи 
 

Не бих могъл в момента, с оглед на процедурата, както и все пак става въпрос за една от българските специални служби, да давам конкретни данни за това какви са нарушенията, които са намерени вътре, каза президентът. Това, което мога със сигурност да кажа, е, че те са по-скоро от финансово естество, свързани са с правилата и начина, по който са отчитани средства, но ще оставим компетентните органи да си свършат работата, посочи Плевнелиев, цитиран от Медиапул.

 

"Към момента докладът показва сериозни пропуски в работата на НРС и лично аз очаквам от новото ръководство да се вземат мерки. Нека да го кажа много ясно - необходими са правила. Правила за работа с информация, правила за работа с пари и процедури, по които съответно се борави с информация и с пари. Аз не бих искал прекалено много да коментирам, защото когато пък една институция наистина няма правила и закон, който да казва много ясно и точно по какъв начин се управлява, тогава, разбира се имате и подобни, бих казал, несъответствия", коментира президентът.

"Бяха направени регулярни проверки от компетентните институции на НРС. С влизането в длъжност на ген. Драгомир Димитров той също осъществи няколко проверки и подкрепи усилията на проверяващите органи", заяви Плевнелиев, който още с встъпването си в длъжвност през януари отстрани Киров от шефския пост на разузанването.

"Запознат съм с доклада, с неговото съдържание, адресирах го и до министър-председателя и съм преценил, че той трябва да бъде изпратен до прокуратурата", каза още президентът.

По никакъв начин не искам да опетня името на когото и да било, включително и на бившия началник на НРС ген. Кирчо Киров, но има много въпроси, на които трябва да се дадат отговори и то пред компетентните органи, допълни държавният глава.

Киров бе съветник на премиера Бойко Борисов по сигурността от 1 февруари до 19 април, когато от правителствената пресслужба съобщиха, че е освободен от поста, но не казаха защо. Лидерът на РЗС Яне Янев, който за кратко ръководеше преждевременно закрита анкетна комисия, разследваща бившия президент Първанов и вицето му Марин, заяви в четвъртък пред Mediapool, че докато проверявал дейността на бившата президентска двойка, се натъкнал на данни за злоупотреби на Киров в качеството му на шеф на разузнаването. Вчера Янев заяви, че става дума за безотчетно харчене на огромни средства, което започнало в началото на мандата на Първанов и продължило, докато той бил на "Дондуков" 2.

Обясненията на Киров пред Борисов били ялови и несериозни

Премиерът Бойко Борисов до момента публично не е коментирал случая, но е цитиран в четвъртък от в. "Преса" с думите: "Лично му връчих заповедта за уволнение след като се запознах с доклад за нарушения в работата на НРС. Докладът за работата на ген. Киров съдържаше такива факти, че моят единствен ход бе да го адресирам веднага до прокуратурата."

Според хора от службите, цитирани от изданието, ставало въпрос "не само за безотчетни "агентурни" пари, но и за действия, уронващи престижа на страната и на нейни висши политически лица".

По неофициална информация на Mediapool формалният повод за евентуална прокурорска проверка е злоупотребата с големи финансови средства, изписвани уж за вербуване на чужди граждани зад граница.

"Разочарован съм много от него, имах го за професионалист, за колега и за приятел. Когато го приех в моя екип, много хора скочиха срещу решението ми, но аз се опрях на професионалните му качества",обясни още Борисов. Според изданието разговорът между двамата не бил никак лек. Обясненията на Киров били "ялови" и крайно несериозни".

Бойко Борисов обаче отказа да коментира думите на Янев. "Оставям всеки да си говори каквото си иска. Много хора на мой гръб търсят популярност и медийни изяви", заяви той пред "Преса".

Самият Киров от своя страна 
заяви, че не е виждал премиера от два месеца, не е виждал въпросния доклад на НРС. Той каза, че е получил от техническите служби в Министерския съвет копие от заповедта, с която се прекратяват трудовите му взаимоотношения. В заповедта не е имало мотиви.

Темата все още не е коментирана от предишния президент Георги Първанов. Киров бе назначен за директор на НРС от Първанов и остана непоклатим на поста и през двата мандата на Първанов.

Какво става с тайните на Киров?

Решението Кирчо Киров да стане премиерски съветник бе обявено лично от Бойко Борисов преди два месеца. Мотивът бе, че "близо десет години той (Киров - бел. ред.) ръководи разузнаването и е правилно такива хора да бъдат поставяни известно време на държавна работа, за да могат през това време тайните, които знаят, простичко казано - да ги забравят".

Преди това премиерът обяви изпращането на Киров за посланик, но то така и не се случи заради отказа на външния министър Николай Младенов и президента Росен Плевнелиев да назначат хора, които са работили за бившата Държавна сигурност. А Киров е кадрови офицер от ДС.

Кирчо Киров зае мястото на Цветлин Йовчев в екипа на Борисов, след като бившият шеф на ДАНС оглави политическия кабинет на президента Плевнелиев.

Грама на бившия американски посланик Джон Байърли от януари 2007 г., която е посветена на българските тайни служби, дава смазваща оценка на ръководството на контролираната от президента разузнавателна служба и по-специално на директора й Кирчо Киров. В нея той е наречен "подлизурко". Посочва се, че бившият държавен глава държи Киров на поста заради контрола му върху досиетата на Държавна сигурност, чийто агент е бил Първанов.




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13025412
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930