Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.04.2012 20:30 - Георги Кръстев оглавява Съвета по сигурността. Елеонора Николова е новият шеф на БОРКОР
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 741 Коментари: 0 Гласове:
0



Анализаторът Георги Кръстев е новият секретар на Съвета по сигурността към МС, а досегашният зам.-шеф на БОРКОР Елеонора Николова временно поема службата, пише електронното издание МЕДИАПУЛ

Съветник на вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов
 ще е новият секретар на Съвета по сигурността към Министерския съвет на мястото на уволнения вчера от този пост Румен Миланов.

 

Новият титуляр е Георги Кръстев, бивш анализатор в Национална служба за сигурност (НСС), която сега е част от ДАНС, и е съветвал Цветанов по етническите въпроси. Допреди няколко месеца той бе сочен като най-вероятен съветник по отбраната и сигурността на президента Росен Плевнелиев.

 

Румен Миланов официално бе освободен и като шеф на Центъра за превенция и разкриване на корупцията по високите върхове на властта и организираната престъпност, известен като БОРКОР, който временно ще бъде оглавен от Елеонора Николова. Тя бе заместник на Миланов.

 

Назначението на човек, близък до Цветанов, в Съвета по сигурността е показателно предвид обтегнатите отношения между вътрешния министър и Миланов.

 

Вицепремиерът заздравява позициите си в този консултативен орган, след като бе махнат оттам опонентътму ген. Миланов, който дълго време се ползваше с доверието на премиера Бойко Борисов.

 

Миланов пое работата по подготовката на законите за спецслужбите и последно лансира идеята за слагане в правителството на трети силов вицепремиер, който да координира всички служби. Миланов веднага бе свързан с бъдещия пост, въпреки че отричаше.

 

Идеята му обаче бе посрещната остро от Цветанов, който усети в нея заплаха за собственото си влияние в правителството. Зам.-вътрешният министър Веселин Вучков пусна в пресата своя статия, в която остро критикува идеите на Миланов.

 

В Съвета по сигурността се подготвяше и друга законова промяна, която пряко засяга Цветанов -промените в Закона за специалните разузнавателни средства, поръчани преди повече от година от премиера Бойко Борисов, които трябваше да отнемат правото на вътрешния министър да разпорежда прилагане на СРС.

 

Премиерът обясни уволнението на Миланов с недоволството си от работата на генерала в БОРКОР. Повече от година центърът на практика не е заработил, а целта на създаването му бе да е ефикасна структура за борба с корупцията и престъпността. Въпреки това според запознати фиаското на антикорупционното звено прикрива реалните мотиви за отстраняването на Миланов, които се крият именно в обтегнатите отношения с Цветанов.

 

Вицепремиерът Цветанов ще представи виждането на правителството за реформата на спецслужбите по време на първия Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС), организиран от президента Росен Плевнелиев на 25 април. Реформата на спецслужбите се подготвяше под ръководството на уволнения преди ден секретар на Съвета по сигурността към Министерския съвет Румен Миланов.

 

Трябва да бъдат изготвени устройствени закони за Националната разузнавателна служба (НРС)и за Националната служба "Охрана" (НСО), както и закон, който трябва да обхване дейността на всички специални служби, в това число и ДАНС.




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13033247
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930