Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.04.2012 20:32 - Румен Миланов: Концентрацията на власт в сектор Сигурност е вредна и опасна
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 615 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 24.04.2012 20:33


Румен Миланов, освободен от постовете съветник по сигурността на премиера Бойко Борисов и шеф на центъра за анализ на корупционните практики БОРКОР, отхвърли категорично твърдението на Бойко Борисов, че е направил опит да прикрие злоупотребите в работата на отстранения по-рано бивш шеф на Националната разузнавателна служба (НРС) Кирчо Киров, съобщи МЕДИАПУЛ

Ден след като премиерът назначи съветник на вицеприемиера Цветан Цветанов за негов наследник на поста секретар на Съвета по сигурността към Министерския съвет, Миланов отново напомня тезата си, че "концентрацията на власт в сектор "Сигурност" е вредна и опасна".

"Никога не съм злоупотребявал с доверието на министър-председателя. Ако съм ползвал името му - това винаги е било с негова санкция. Убеден съм, че достойният начин за действие е министър-председателят да разпореди необходимата проверка и да отправи публично извинение", заявява Миланов във вторник в своя официална позиция, изпратена до БТА.

Реакцията му бе провокирана от думите на Борисов, цитирани в последния брой на в. "Преса", че от негово име "ген. Миланов е оказал натиск върху новото ръководство на НРС да не пуска изготвения критичен доклад за ген. Киров".

Отстраняването на Румен Миланов, считан за един от най-доверените хора на премиера Борисов, стана седмица след министър-председателят уволни Кирчо Киров като свой съветник по сигурността. Киров изкара на този пост два месеца и половина, след като предишните девет години оглавяваше разузнаването, докато новият президент Росен Плевнелиев не го освободи веднага след встъпването си в длъжност.

Кирчо Киров и досега не е коментирал публично факта, че го дават на прокурор заради финансови нарушения в НРС за времето, докато е бил шеф на службата.

"Никога не съм злоупотребявал с доверието на министър-председателя. Ако съм ползвал името му - това винаги е било с негова санкция. Убеден съм, че достойният начин за действие е министър-председателят да разпореди необходимата проверка и да отправи публично извинение", заявява Миланов.

В отвореното си писмо Румен МИланов за пореден път развива тезата си, че "системата ни за национална сигурност е неефективна и е необходимо нейното развитие и надграждане", като припомня мнението си, че съсредоточаването на власт в този сектор е вредно и опасно.

Позицията на Миланов е поредният аргумент в посока на предположенията, разрив в отношенията му със силовия вицепремиер Цветан Цветанов е истинската причина за свалянето на доверието към него от страна на Борисов.

"Поддържам позицията си, че концентрация на власт в сектор "Сигурност" е вредна и опасна. Тя трябва да бъде компенсирана с по-високо ниво на координация и контрол, както и с диалог между отделните структури. Фигурата трети вицепремиер по сигурността не е теза, лансирана от мен. Още по-малко имам подобни амбиции", добавя още Миланов.

По повод мнението на премиера Борисов, че ръководството на БОРКОР не е свършило достатъчно работа, вече бившият шеф на новата структура припомня, че центърът е създаден с постановление на Министерския съвет, без обаче да има здрава законова основа за това.



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13044430
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930