Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.04.2012 23:13 - Европол предупреди за нов модел заплаха от джихадисти
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1046 Коментари: 0 Гласове:
0



Европейската полицейска служба (Европол) отбеляза, че миналата година не имало успешни ислямистки атаки в Европа, но предупреди за бъдещи заплахи като явлението "вълк единак", подобни на случая с терориста Мохамед Мера в Тулуза, съобщи EUobserver.

В доклад на службата се казва, че държавите членки не са докладвали за нито една свързана или вдъхновена от "Ал Кайда" терористична атака през 2011 г.

Заплахите, свързани с "Ал Кайда", към Скандинавия и Германия са се увеличавали постоянно през миналата година, докато други държави членки като Франция, Испания и Великобритания са продължили да бъдат постоянни цели и центрове на радикални дейности, продължава документът.

Австрия, Белгия, България, Чехия, Финландия, Ирландия, Италия, Холандия и Румъния също са регистрирали дейности на джихадисти. Полицията е арестувала 17 души за планиране на ислямистки атаки, което е по-малко в сравнение с 89-те през 2010 г.


image

Европол отбелязва, че повечето извършители са млади мъже от страни извън ЕС, които са религиозно вдъхновени или водени от геополитическите събития и промени в Близкия Изток, региона Сахел и Африканския рог.

image



Повече от 60 ареста са били извършени срещу заподозрени за членство в групи като "Ал Кайда" или "Ал-Шабаб". Други близо 40 са били свързани с терористична пропаганда, незаконно финансиране или притежание на оръжия и експлозиви.

Проучването на Европол идва месец след като мъж в Тулуза уби три еврейски деца, равин и трима военни. То също така съвпадна с делото срещу Андерш Брейвик, който уби 77 души през юли 2012 г. в името на борбата срещу джихада.

В доклада не се споменава случаят в Тулуза, но се предупреждава, че важна бъдеща заплаха са т. нар. вълци единаци, вдъхновени от дхихадистки уебсайтове, макар че повечето от тях са аматьори и импулсивни в методите си.

Други тенденции включват отвличането на деца на европейски граждани в Афганистан, Пакистан, Босна, Ливан, Нигерия и Мароко, както и връзки между групи джихадисти и организираната престъпност в Източна Европа. В доклада се посочва, че ликвидирането на Осама бин Ладен, Ануар ал Аулаки и Самир Хан миналата година е голям удар срещу "Ал Кайда", но не е сложило край на заплахите.

Европол отбелязва, че повечето извършители са млади мъже от страни извън ЕС, които са религиозно вдъхновени или водени от геополитическите събития и промени в Близкия Изток, региона Сахел и Африканския рог. Някои операции обаче, като отвличането на седем естонци в Ливан за откуп, размива границите между престъпленията и тероризма.



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13033052
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930