Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.05.2012 22:38 - Не се знае колко ще струва местенето на чиновници в провинцията
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 597 Коментари: 0 Гласове:
0



Няма разчети колко ще струва на бюджета идеята да се преместят административни структури от централните ведомства в провинцията. Това призна министърът на земеделието Мирослав Найденов в сряда след правителственото заседание, съобщи електронното издание МЕДИАПУЛ

В момента се правят изчисленията по ведомства, които ще бъдат дадени на Министерството на финансите, каза още той. От министерството потвърдиха за Mediapool, че официални разчети на този етап там няма.

Идеята бе огласена от премиера Бойко Борисов и от финансовия министър Симеон Дянков. По време на празничните дни двамата дори съобщиха кои ще са първите структури, подлежащи на изнасяне, като например ресорът туризъм от Министерството на икономиката ще отиде в Пловдив, НАП – във Велико Търново, Агенция "Митници" – в Русе и т.н.

В сряда министър Найденов съобщи, че от неговото ведомство за провинцията засега ще заминат Агенцията по рибарство и аквакултури – във Варна, и Агенцията по лозята и виното - в Плевен. Там вече се търсели подходящи сгради.

Обмисля се след изнасянето на двете агенции да се насочат към Пловдив и модулите на дирекциите по растениевъдство и животновъдство от министерството. Заедно с тях там ще се изнесе и ресорният зам.-министър, каза още министърът.

В първата от нарочените за изнасяне агенции работят 100 души, във втората - около 50, продължи обясненията Найденов. Служителите ще получат сегашните си заплати плюс еднократен бонус, чийто размер министърът не съобщи. Бонусът ще е за настаняването на служителя в новия град. Ще се търси възможност за осигуряване на работа на съпрузите на служителите и детска градина или училище за децата им.

Който откаже да се премести, ще бъде освободен от поста си и ще получи обезщетение като при съкращение, съобщи още министърът какви са идеите за местенето. Той обаче допълни, че чиновниците са назначени по Закона за държавния служител и трудно могат да бъдат уволнени, затова ще се търси взаимен компромис с договаряне на обезщетение. Министърът успокои, че процесът ще е продължителен и ще се извърши "без сътресения".

Симеон Дянков: 20 структури на централната администрация се изнасят от София

В сряда на конгреса на КНСБ финансовият министър Симеон Дянков продължи да развива идеята за административната "релокация", като съобщи, че се обмисля още близо 20 административни структури да бъдат преместени от София в други големи градове в страната през следващата година.

Министърът уточни, че първата вълна от преместване ще се състои още през септември- октомври тази година, а следващата – през април 2013 година.

Дянков коментира още, че голямата част от работещите в тези структури вече са изразили готовност да се преместят.

Той посочи още, че преместването на административните централи може да съживи големите градове, в които има университети, и хората да продължат да живеят в тях, вместо да търсят препитание в София. Вицепремиерът посочи, че не се притеснява от липсата на административен капацитет извън София, тъй като университетите и в другите градове произвеждат добри кадри.

"Това са много добре платени хора, заплатите им ще значат повече в тези градове", заяви Дянков.

Миналата седмица премиерът Бойко Борисов обясни, че дейността "туризъм" се мести в Пловдив, тъй като градът е "средището на траки, римляни и византийци". Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев доразясни идеята така: "С това действие ние показваме, че ще хвърлим усилия в развитието на алтернативните форми на туризъм, без, разбира се, да пренебрегваме и масовия турист".

Няма следи Съветът за административна реформа да е обсъждал "релокацията"

Справка на страницата на Съвета за административна реформа, който се председателства от вицепремиера Дянков, показва, че структурата не е обсъждала изнасянето на части от централната администрация извън столицата. В работната програма на Съвета е записано единствено обсъждане на Стратегия за държавната администрация до 2020 г., което трябва да се проведе през юни.

Министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, която е и зам.-председател на Съвета за административна реформа, каза след заседанието на МС, че не може да коментира темата с местенето, защото ведомството й така и така имало деконцентрирани структури в шестте района за планиране и те продължавали да функционират.

Томислав Дончев: Анализ и план за местене ще има до две седмици

Министърът по еврофондовете Томислав Дончев каза пред Mediapool, че анализ и план за местене на агенциите ще има до две седмици. Срокът е определен от премиера Борисов, уточни той. Със събирането на информацията от различните ведомства се е заела работна група в Министерския съвет.

Основната цел при “релокацията” на структури от централната администрация е услугата да е по-близо до хората, които я ползват, каза Дончев. Запитан защо при това положение Агенция “Митници” трябва да се мести в Русе, министърът каза, че няма да коментира отделните ведомства, за които се обмисля преместване.



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13040537
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930