Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.05.2012 01:19 - Чистка по върховете на митниците
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 981 Коментари: 0 Гласове:
1



Тръгва чистка по митниците след зрелищната полицейска акция на Капитан Андреево, твърдят пред вестник 24 часа запознати. В сряда вечерта бе арестувана цялата първа смяна митничари заради подкупи и рекет.

Прогнозата е уволненията и оставките да тръгнат от върховете на агенцията. Спрягат се имената и на двамата заместници на шефа на митниците Ваньо Танов, както и на един началник на митница. Правела се и нова структура на агенцията и системата на митниците, която щяла да отнесе и редови служители.

Слуховете бяха подсилени от изявление на премиера. Според него операцията е потвърдила думите на Танов, че "митниците се нуждаят от освобождаването на много хора на различни длъжности. Действията на МВР и прокуратурата ще подпомогнат вземането на важни решения от страна на Танов, който има пълната моя подкрепа", заяви Бойко Борисов вчера.

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков потвърди, че агенция "Митници" отива в Русе. И добави, че там "централата ще бъде доста по-малка".
От агенция "Митници" отказаха официален коментар.

Източниците ни твърдят, че трусовете на Капитан Андреево силно са разклатили столовете, макар и по различни причини, и на двамата заместници на Танов - Борисов и Алдимиров. 

Николай Алдимиров отговаря за митническото разследване, разузнаване и последващ контрол. Той смени близкия до ген. Ваньо Танов Антоний Странджев, след като гръмна скандалът с флашките и телефонните разговори. Още при назначаването му се заговори, че бил "специален пратеник" на вицепремиера Цветан Цветанов, изпратен на митниците, за да бъде "близо" до Танов.

Както е известно, между Танов и Цветанов има стари вражди. Дали Алдимиров е подводница на Цветанов е спорно. Вероятно причината да се говори така е, че Алдимиров дойде в митниците от ДАНС. Той има 9-годишен професионален опит във финансовото разузнаване. А от септември 2010 г. до юли 2011 беше и шеф на дирекция.

Версиите за излизането на Алдимиров от митниците, които се развиват, са две.
Едната е, че скандалът е просто повод той да се върне в ДАНС. Това пък станало особено актуално, след като Елеонора Николова оглави, макар и временно, БОРКОР. Двамата работели добре, твърдят запознати.

Втората версия е, че Танов видял в скандала удобен повод да отстрани човека на Цветанов с мотива, че той бил влязъл в митническите схеми.

Вторият заместник на Танов - Борислав Борисов можело да си отиде пряко заради скандала, тъй като той има ресор митнически режими и процедури, тарифна политика, акцизи и информационни системи. За него обвинението е, че 
не е бил на ниво контролът над подчинените му. Пътник бил и шефът на Митница-Свиленград Тодор Караиванов, след като цяла смяна на Капитан Андреево бе заловена с неясни пари при съвместна акция на МВР и прокуратурата.

"Агенция "Митници" отива в Русе, потвърди вчера по време на парламетарния контрол вицепремиерът Симеон Дянков. "24 часа" първи писа за готвените чиновнически преселения. 

"Ще започнем с агенция "Митници", защото тя е по-децентрализирана и освен териториалните дирекции голяма част от служителите й са по границите, така че 
централата там ще бъде доста по-малка",  поясни Дянков. Той добави, че изборът за новото място на централата паднал върху Русе, защото териториалната агенция там носела най-големите приходи за страната.

С 25% са скочили заплатите на митничарите от началото на управлението на ГЕРБ, каза още Дянков. Според него те получават добри заплати и не бивало да се смята, че "митничарите са склонни към нередности, защото взимали малко пари". 

Министър Дянков обясни, че 30% от митничарите не са успели да попълнят някои елементарни въпроси от задължителния митнически тест. 
"Явно в митниците продължава да има проблеми с компетентността и лоялността на служителите", допълни вицепремиерът.

В последните две години в агенцията били въведени нови правила и структури, обясни Дянков.  Той си припомни, че първата неприятна изненада за него, когато станал финансов министър, била при първия тест за митнически служители. Когато бил направен, се оказало, че около 30% от митничарите, които са на пунктовете, не могли да отговорят на елементарни въпроси от митническия кодекс.

След тестовете били освободени цели групи или отделни служители, а "част от другите групи, включително тази, за която се говори в митница Свиленград, е благодарение на тази функционална промяна", обясни Дянков. Вицепремиерът се усъмни в ефективността , след като на Свиленград проблемите продължавали. Проверка на "24 часа" установи, че само един от служителите в "скандалната смяна" на Капитан Андреево е минал тест за лоялност.




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12995164
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031