Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.05.2012 23:47 - Порой удави Подбалкана
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1186 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

Поройни дъждове наводниха част от карловското село Дъбене. Няма пострадали. По-рано бе съобщено, че е прелял язовир "Сопот" и е залял селото. В София силният дъжд блокира трафика и наводни сгради.

Приливна вълна от над 1,5 метра заля следобед част от село Дъбене. Екипи от пожарникари и спасители от Карлово, Сопот и Хисаря са евакуирали 20 души, сред които деца, каза кметът Вълко Шойлеков пред "Фокус".

Наводнени са над 30 в ромската махала и 15 в българския квартал. Един автомобил е затрупан в гараж, който се е срутил. 

Има удавени животни.

Първата спасителна операция бе по извеждането на две деца – на 2 и на 6 години, от втория етаж на наводнена къща.

Пет-шест души не са успели да избягат и се е наложило да бъдат извадени със спасителни лодки, обясни кметът, цитиран от Дарик радио.

Към 20 ч. той призова хората да заемат високите части на къщите си.

В селото няма ток - електричеството е спряно превантивно заради наводнен трафопост, предаде БТА.

Спасителните операции се координират от Националния оперативен център на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението”.

Късно вечерта ситуацията бе овладяна. При евентуално усложняване има готовност към района да бъдат насочени допълнителни сили и средства, обясниха от пресцентъра на МВР.

Оттам обаче съобщия в късния следобед, че към 16,30 ч. язовир "Сопот" е прелял и водите са наводнили част от дворовете и приземните етажи на няколко къщи в долната част на Дъбене.

По-късно кметът на Сопот Веселин Личев обясни, че язовирът не е прелял.

Няма преливане или скъсване на стена на язовир, успокои и Йордан Васев, главен специалист "бедствия и аварии" в община Карлово. Валежите са достигнали 110 литра на кв.м. Водата е преляла от две водосборни дерета, през които минават реките Мурла и Мъртвица.

Без опасност от преливане са язовир "Мурла" и един рибарник, които са на юг от Сопот край Дъбене, обясни Васев.

В сряда ще бъде съставена комисия, която да опише щетите от наводнението и да кандидатстваме към МВР, за да можем да помогнем на тези хора, които са пострадали, каза кметът на община Карлово Емил Кабаиванов.


Обстановката в страната

В София от поройния дъжд бяха наводнени много мазета, улици и метро станцията при Софийския университет. Движението по много улици бе почти блокирано, но от полицията обясниха, че не се е наложило да затварят булеварди, съобщи БНТ.

Наводнени са "Театър 199" и театър "Възраждане".

Силен дъжд валя в Габрово, Кърджали, Стара Загора, Хасково и Пловдив, предаде bTV.

Жълт код беше обявен в Западна, Централна и част от Северна България за 8 май, заради гръмотевични бури и валежи в 12 области на страната. Кодът е в сила за областите София-град, София област, Пернишка, Пазарджишка, Смолянска, Кърджалийска, Пловдивска, Ловешка, Плевенска, Габровска, Великотърновска и Търговищка.

 




Гласувай:
4


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13030780
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930