Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.05.2012 22:06 - Сирийският посланик - персона нон града заради убийствата в Хула
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1104 Коментари: 0 Гласове:
1



МВнР е изпратило нота до временно управляващият посолството на Сирийската арабска република в София Салах Сукар, че трябва да напусне България в следващите 72 часа, съобщиха от външно министерство.

Тази мярка се предприема в отговор на зверското убийство в Хула на повече от 100  души, извършено от режима в Дамаск, и продължаващото насилие срещу цивилни граждани в арабската държава. Заедно с временно управляващия, България ще трябва да напуснат и други двама дипломати от посолството.

Успоредно с това МВнР взе решение за оттегляне на дипломатическия персонал от посолството ни в Дамаск и временно преустановява дейността на българското дипломатическо представителство в сирийската столица.

Ден по-рано, около 40 представители на сирийската опозиция от Сирийския национален съвет, Кюрдския национален съвет и Националния блок на сирийските племена се събраха край София, обединени от общата цел да подобрят координацията  помежду си, което да доведе до край на кръвопролитията и смяна на режима в Сирия. Срещата в София е първото подобно събитие, което събира на едно място трите основни опозиционни групи.

 

 

На фона на случилото се в Хула, днес трябва да направим възможното да убедим международната общност да бъде по-активна за спирането на насилието, заяви домакинът на срещата българският външен министър Николай Младенов.

Представителите на сирийската опозиция приеха обща декларация, в която се казва, че "осъдителните декларации на международната общност вече не са достатъчни за защита на сирийския народ" и призовава Съвета за сигурност на ООН да поеме своята отговорност чрез решителни и недвусмислени резолюции по глава седма. В декларацията участниците се обръщат към Лигата на арабските държави и Организацията за ислямско сътрудничество да окажат хуманитарна помощ. Трите организации потвърждават необходимостта от цялостното премахване на режима.

Участниците се обръщат и към държавите, които подкрепят все още режима на Башар Асад, и ги призовават да подкрепят революцията и постигането на демократична държава, която е обща цел на всички компоненти на сирийската опозиция.

Тази среща изпраща силно послание към Башар Асад, че се обединяваме и че този режим ще падне, заяви Уейнан Ал Джабра Асси от Националния блок на сирийските племена.

Според Бурхан Галиун, председател на Сирийския национален съвет, ако Съветът за сигурност не поеме своята отговорност, надеждата е това да бъде направено от групата "Приятели на Сирия".

Обединението на опозицията е гаранция за успеха на революцията, обобщи Абдулхаким Башар от Кюрдския национален съвет.

Участниците в срещата се ангажираха да продължат диалога за координация на общи действия.




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13036133
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930