Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.05.2012 20:47 - Осветлиха новите собственици на "Марица" и "Струма"
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 5608 Коментари: 3 Гласове:
0



ГМ прес купува на 100% марката вестниците Марица и Струма, без да взема нищо от материалните активи на ИК Марица ООД, в което съдружници са Степан Ерамян и Спас Василев, и издателската фирма на Струма, където пък Ерамян е съдружник с главния редактор на благоевградския всекидневник Красимир Евлогиев и още две физически лица.
Двамата - Ерамян и Василев, остават в новото дружество като управител и подуправител, пише Plovdiv-online
Сделката, която се пече от февруари, се мотае заради обтегнати отношения между две групи на медийния пазар - тази на Делян Пеевски и Ирена Кръстева, близка до Корпоративна търговска банка на Цветан Василев, и самата ГМ прес, зад която се говори, че стоят собствениците на Винпром Пещера - Антон Щерев и Атанас Петров. КТ банка и Мека топлина пък са свързани с общи интереси в Булгартабак.
На 11 май т. г. в. Капитал публикува свое разследване за холдинга, което говори за настъпиликонфликти между двете групировки.
Според други това именно бавело финализирането на сделката с пловдивския Марица, където повече от месец прокурист стои на входа и на изхода.
ГМ прес е учредено на 24 март 2011 г., след като собствениците на Винпром Пещера не успяват да приватизират бившите издания на ВАЦ и те отиват при Огнян Донев /Софарма/ и Любомир Павлов /Общинска банка/.
В него съдружници са Георги Георгиев, собственик на волейболния отбор ЦСКА (2000 дяла), Галина Пеева (1000 дяла) и Кирил Захариев, собственик на фирма Мегатрон БТ (2000 дяла).
Захариев е управител и на Вектор хикс, която пък е собственост на Сигма консултинг, притежаваща пловдивската фабрика за цигари Кингс табако и е свързана със собствениците на Винпром Пещера.
Именно тази връзка роди подозрения в медийните среди, че сделката с в. Стандарт и Агенция Стандарт е финансирана от тях.
Сделката става факт на 9 юни 2011, два месеца след учредяването на ГМ прес. ГМ прес става съдружник и в Интермедия, която издава вестниците Шоу, Доктор, Женски тайни, Над 55, Врачка, както и информационната агенция Блиц.
На 12 март 2012 се сменя и собствеността във в. Новинар, дотогава издаван от Любен Дилов - син.
Собственик става Агенция Витоша, която от друга страна е собственост на Витоша ФМ с управител Драгомир Владов, програмен директор на BBT.
Каналът пък е собственост на Нова българска медийна група на Делян Пеевски и Ирена Кръстева.
Като управител на Агенция Витоша в Търговския регистър пък е записана Гергана Данова.
Нейното име фигурира и като управител на А. Е. Бест съксес сървисис България (собственост на едноименна офшорка от Кипър), която в края на 2011-а придоби радиостанциите от групата на скандинавската SBS Broadcasting Group - Веселина, Витоша, Magic FM и музикалните радио и телевизия The Voice.
Това породи приказките за медийна обвързаност на групите около Певески&Кръстева и пловдивските алкохолни и цигарени босове.
В същото време стана ясно, че Винпром Пещера най-вероятно ще стане генерален спонсор на Локомотив Пд на мястото на козметичната компания Рефан. Вече са проведени разговори между собственика на клуба Коко Динев и босовете на мека топлина - Антон Щерев и Атанас Петров. 
Това потвърждава версията из капиталовите среди, че двете групи - на Цветан Василев, и на Винпром Пещера, са в обтегнати отношения заради дистрибуцията на цигарени продукти.
Очаква се освен битка на медийния пазар - такава и в полето на А футболна група между пловдивските грандове Ботев Пд със собственик Цветан Василев, и Локомотив Пд - с основен спонсор Винпром Пещера.

 




Гласувай:
0


Вълнообразно


1. minavamottuk - Че кой купува вестници
30.05.2012 20:51
Че кой купува вестници
цитирай
2. анонимен - Медийни войни
01.06.2012 13:38
Интересни са бизнес войните на групировката Д.Пеевски-Цв.Василев. След като се опитаха да прилапат повечето медии у нас, сега пренасят войната на футболното поле...
цитирай
3. анонимен - Медийни войни
01.06.2012 17:51
Интересни са бизнес войните на групировката Д.Пеевски-Цв.Василев. След като се опитаха да прилапат повечето медии у нас, сега пренасят войната на футболното поле...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12995573
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031