Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.05.2012 20:52 - Времето провали почти на 100% реколтата от ягоди и череши
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 939 Коментари: 0 Гласове:
0



Лошото време е провалило почти изцяло реколтата от череши и ягоди. Щети има и по дините, както и по зеленчуковите насаждения. Загубите се оценяват на най-малко 50 млн. лв. Това съобщи Слави Трифонов, председател на Националния съюз на градинарите по телевизия “България он еър”.

Компенсаторният механизъм, който е разработен от Министерство на земеделието все още не ни е предоставен и реално засегнатите производители не знаят какви обезщетения ще получат, допълни Мариана Милтенова, член на управителния съвет на Националния съюз на градинарите.

Под една пета от черешите стават за ядене

Годната за консумация реколта от череши е само 18%, каза Слави Трифонов. Причина за слабата реколта е, че на много места дървета са измръзнали заради студената зима. Тези, които оцеляха пък бяха попарени по време на цъфтежа от слани, а след това обилните валежи придружени на места с град довършиха и малкото останало череши по дърветата, обясни Трифонов.

Така на места щетите са на 100%, а там, където е останала нещо, то е много малко количество. Както се шегуват производители тази година черешите трябва да ги гоним из дърветата.

Много малка част от производителите на череши са застраховали реколтата си, каза Трифонов. Причината според него е липсата на навик. Застраховки имат производителите, които произвеждат череши само с комерсиална цел, допълни той.

Условията на застрахователите са неизгодни и на практика не покриват никакви щети, заявиха обаче производители пред Mediapool. Един от тях разказа, че отишъл миналата година да си застрахова реколтата, но застрахователя му предложил, че не може да покрие повече от 350 кг от декар, а моят добив през 2011 г. беше около тон и половина. Това го отказало.

Тон и половина от декар е изключително постижение обаче твърдят други производители. Според тях средният добив в добри години е около 500 кг от декар.

Реколтата от ягоди също е сериозно засегната

Ягодите също са засегнати, като в някои райони на страната реколта е провалена изцяло. Щети има и по дините, както и зеленчуковите насаждения, каза Мариана Милтенова, член на управителния съвет на Националния съюз на градинарите.

Заради неспиращите дъждове производителите не могат да влязат в градините да пръскат срещу вредители и дори да приберат реколтата.

Според нея секторът е в много трудна ситуация. Причината е, че има сключени договори с партньори от чужбина, които няма да може да изпълни заради слабата реколта, която е под очакваните количества.

Другият проблем за земеделските производители са 
изкупните цени. Те са много ниски и държавата трябва да приложи по-сериозен контрол, така че производителите да бъдат по-малко ощетени, каза Милтенова.



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13024785
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930