Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.06.2012 07:42 - 1 юни – Международен ден на детето
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1321 Коментари: 0 Гласове:
2



Международният ден на детето 1 юни води началото си от Световната конференция по въпросите на детското здраве, състояла се в Женева през 1925 година.
Първи юни е официално обявен за Международен ден за защита на децата през 1949 г. Една година по-късно 1 юни за първи път е честван едновременно в 51 страни по света.
Международният ден на детето ще се отбележи с различни прояви в столицата. Днес от 10,30 часа, пред Националния дворец на децата, заместник-министърът на образованието, младежта и науката Милена Дамянова ще открие тържество, посветено на Международния ден на детето. Празникът започва с концерт, след който заместник-министър Дамянова ще връчи награди на изявилите се най-добре млади таланти от школите на Националния дворец на децата. В компанията на Ути Бъчваров и Пеньо Иванов, заедно с присъстващите деца, Дамянова ще се включи в приготвянето на най-дългия сандвич от екологични продукти.
Програмата на празника включва още парад на домашни любимци, дресировка на кучета, разнообразни игри с томбола, театрална постановка на трупата "Звездни мигове", дискотека. Празничният ден ще завърши с тържествен концерт на представителни формации на Националния дворец на децата в зала 11 на НДК. В 14 ч. в Министерството на образованието, младежта и науката заместник-министър Милена Дамянова ще връчи наградите на победителите в конкурса "Вълшебният свят на приказките" за деца от 3 до 7 годишна възраст. Първите 30 класирани творби са изложени във фоайето на 5 етаж на МОМН. От 19,00 часа в Столичен куклен театър, Милена Дамянова, заместник-министър на образованието, младежта и науката, ще присъства на връчването на наградите "Златна ябълка".
По случай Международния ден на детето Столичната дирекция на вътрешните работи, Столичната община и Съюзът на българските автомобилисти организират детски празник по безопасност на движението на площад "Св. Александър Невски". Инициативата започва тази сутрин в 8.30 часа - деца, пътни полицаи и представители на СБА ще раздават листовки за пътна безопасност на възлови кръстовища в столицата. От 10.30 часа на площад "Св. Александър Невски" са предвидени автомобилни демонстрации от известни български състезатели. Състезанието "Пътен полицай на СДВР" – дисциплина за майсторско управление на полицейски автомобил, ще протече в два етапа – от 11.00 до 12.00 часа и от 12.50 до 13.40 часа.
Състезанието по приложно колоездене за деца в защитена зона при създадена реална пътна обстановка започва в 12 часа. Награждаването на призьорите от двете състезания ще започне в 13.40 часа.
Също по повод днешния празник Столичната община и Съветът по безопасност на движението на децата в София организират и откриване на площадка по безопасност на движението по пътищата в ЦДГ 87 "Буката". Събитието ще започне от 10.30 часа. ЦДГ 87 "Буката" се намира в район "Триадица", ул. "Цар Петър" №5. "Софийска вода" организира детски празник, който ще се състои от 11:00 ч. в Зоологическата градина в София. Пред входа на къщата на видрите, които бяха осиновени от компанията през януари, ще бъде изградена арт инсталация, изобразяваща пътя на водата от природата до домовете на хората.
Днес - 1 юни - в болница "Лозенец" ще преглеждат безплатно всички деца /до 18-годишна възраст/.
Представители на Съвета на децата към Държавната агенция за закрила на детето /ДАЗД/ ще гостуват на Народното събрание днес. В 10.00 часа в зала "Запад" младежите ще разговарят с председателя на Народното събрание Цецка Цачева, с председателя на Комисията по образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта Огнян Стоичков и с депутати от комисията. Сред обсъжданите теми ще бъде приемането на проектозаконите за детето и за предучилищното и училищното образование, както и създаването на консултативни органи за деца на местно, регионално и национално ниво. Младежите ще коментират и тревожните данни за броя на изоставените деца, на отпадналите от училище деца и проявите на насилие над деца.
Представителите на Съвета на децата към ДАЗД ще се запознаят с историята и дейността на българския парламент. В 11.00 часа в пленарната зала на Народното събрание гостите ще бъдат поздравени по повод Международния ден на детето. Съветът на децата към ДАЗД включва по един представител на децата от всяка административна област. От създаването си през 2003 г. досега в Съвета са членували 84 деца.
От 15.00 ч. до 19.00 ч., в парковото пространство на НДК, в алеите до "Моста на влюбените" ще се проведе празник за Международния ден на детето, организиран от Столична община. Празнична забавна програма с песни и игри ще бъде представена на специално изградена сцена. Ще участват театър "Пан", Театрална формация "Сириус", Музикални формации "Радиодеца" и "Смехоранчета". В обособени пространства ще има различни атракции за децата: с Фондация "Изкуство за детето" ще се изработват хартиени кукли и пластични картини; ще работи фотостудио на открито; ще гостува списание National Geographic; ще бъдат прожектирани анимационни филми; ще има рисунки и моделиране герои на "Дисни Ченъл".
Художници ще гримират децата и ще ги превърнат в приказни герои. Ще има много игри и състезания с награди – Театър "Пан" ще подари велосипед БМХ за победителя във викторина, а фирма "Зайо Байо" ще подари детски електромобил като награда в томбола. В 17.00 ч., на Моста на влюбените ще бъде открита фотографска изложба посветена на децата.
Европейската комисия и Столична община ще открият в 18:30 ч. в парк "Заимов" - пред театър "София" изложбата "Децата на Сахел". Над 40 са фотографиите, включени в изложбата, които са дело на журналиста на Дарик и водещ на "Седмицата" Кирил Вълчев. Изложбата ще бъде открита от Кристалина Георгиева – член на Европейската комисия, отговарящ за международно сътрудничество, хуманитарна помощ и управление при кризисни ситуации. Фотографиите са заснети през януари 2012 г. по време на работната обиколка на еврокомисар Георгиева в Нигер и Чад, за да види как тези страни от региона на Сахел използват международната помощ срещу глада и дали тази помощ е адекватна на нуждите на над седемте милиона заплашени от глада хора, включително над четири милиона деца.
Сутринта точно в 10:00 десетки хиляди деца ще рецитират едновременно "Аз съм българче". Инициативата е на Образователния портал Академика БГ. Участниците ще бъдат събрани в училищни дворове, на площади, в паркове и читалища. От 19.00 часа, по случай Международния ден на детето в зала "България" ще се състои забележителен музикално-балетен спектакъл - великолепен подарък за децата, техните родители и хора от всички възрасти. Софийската Филхармония и Quarto Quartet представят две от най-обичаните от публиката в целия свят произведения – "Годишните времена" на Вивалди и "Карнавал на животните" на Сен-Санс.
Служба "Военна полиция" организира благотворителна изложба по програмата "На децата с любов". Благотворителната изложба ще бъде открита днес в 11.00 часа в Музикалната зала в Централния военен клуб в София. На изложбата ще бъдат представени картини на децата от Дом "П. Р. Славейков" – София. Събраните средства ще бъдат предоставени на ръководството на Дома и ще бъдат изразходвани за нуждите на децата. По-късно през деня Служба "Военна полиция" организира безплатно посещение за децата от Дома в Столичния зоопарк от 14.00 часа.
Военнослужещите от Българската армия и Националният военноисторически музей са подготвили изненади за учениците и децата. В чест на празника във военните формирования ще бъдат организирани дни на отворени врати, на които децата ще могат да видят различни образци въоръжение и техника и ще се запознаят с техните възможности, а бойците ще им покажат своите умения и ще представят на гостите си учебно – материалната база и музейните експозиции на формированията.
От 10.00 до 12.00 ч. посетителите на Националния военноисторически музей ще бъдат посрещани от деца-екскурзоводи. Освен екскурзоводски умения ще се демонстрират и познания в реставрирането на документи. Децата – възпитаници на ЧДГ "Ново поколение" и ученици от втори клас на 31 СУЧЕМ "Иван Вазов", са участници в програмата по музейно възпитание "Здравей музей", която стартира на 17 ноември 2011 г. За дванадесетте си посещения в музея те не само се запознаха с неговото предназначение и същност, но и имаха възможността да преоткрият нови за тях професии – реставратор, екскурзовод, информатор и PR. /БГНЕС


Тагове:   Ден на детето,   1 юни,


Гласувай:
2


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12996687
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031