Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.06.2012 19:43 - Петър Манджуков провъзгласен за архонт на Пловдив
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 2737 Коментари: 4 Гласове:
1

Последна промяна: 10.06.2012 19:50

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Бизнесменът Петър Манджуков е първият архонт на Пловдив. Титлата бе присъдена от пловдивския митрополит Николай след освещаването на новата църква в жр “Тракия” – “Свето Преображение Господне”, за издигането на която Манджуков дари 1 милион лева. Бизнесменът получи и орден “Св. Апостол Ерм” – на името на покровителя на Пловдив. В ордена е вградена ръчно рисувана икона на светията, пише агенция БЛИЦ
Свидетели на връчването на отличията станаха областният управител на Пловдив Здравко Димитров, собственикът на КТБ и на футболния клуб “Ботев” Пд Цветан Василев, собственикът на ПФК “Левски” адвокат Тодор Батков, бизнесменът Динко Динев, почетните консули на Украйна инж. Димитър Георгиев и на Русия Георги Гергов, бившият посланик в Македония ген. о.р. Михо Михов и др. Видните гости уважиха с присъствието си и личния празник на архонт Петър Манджуков, който днес празнува рожден ден. Манджуков бил трето поколение пловдивчанин и затова станал ктитор на църква в града. 

Решението за присъждането на почетната титла е взето от Епархийския съвет на Пловдивската митрополия, отбелязва ПловдивУтре

Манджуков е изпълнил всички изисквания на духовенството, за да получи почетната титла. Оръжейният търговец, който днес навършва почтените 70 години, е дългогодишен дарител за църкви в пловдивска епархия – правил е дарения за параклиса на Кукленския манастир, спонсорирал е изографисването на православните храмове в Пампорово и Смолян и т.н. Митрополит Николай връчи на видния ктитор и орден “Св. Апостол Ерм”, наречен на светеца-покровител на Пловдив.
 
Ктитори на храма са 11 видни пловдивчани. Сред тях са областният управител Здравко Димитров и кметът Иван Тотев, които са дарили камбаните за храма. Всички дарители получиха грамоти от пловдивския владика. Сред тях са архитектът на кръстокуполната базилика Ангел Ахрянов, Венелин Чавдаров – подпомогнал изработването на архиерейския трон, Александър Чакмаков - полилеите, Юлиян Инджов - гранитния под.
Гости на тържеството бяха видни бизнесмени, сред които собствениците на “Ботев” Цветан Василев и на “Левски” Тодор Батков, почетните консули на Русия Георги Гергов и на Украйна Димитър Георгиев, рекламният бос Красимир Гергов, строителният предприемач Динко Динев, областният управител Здравко Димитров, кметът Иван Тотев, районният кмет Костадин Георгиев.

Освещаването на новия храм се превърна в народно веселие. След приключването на официалната част ансамбъл “Тракия” изнесе едночасов концерт, който завърши с хоро. На всички миряни беше раздаден курбан за здраве.



Гласувай:
1


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Мутри
11.06.2012 13:44
Каква наглост, каква простотия, каква мутринска държава, какво алчно и неморално духовенство, какво падение на духа и нравствеността, пази Боже!
цитирай
2. анонимен - "Аз на теб - ти на мен" !
11.06.2012 19:02
"Дядото" явно сериозно се е замислил за бъдещето си. Акцията с подобно награждаване с ордени и "звания" явно е част от стратегията му за купуване поддръжка в един бъдещ избор на Патриарх.
Явно има много голяма опасност БПЦ, която в момента е като кораб без капитан, а висшите й йерарси са загрижена само за благополучието си , напълно изоставила народа, да се превърне в тържище-битпазар, нещо по-лошо и от времето на "соца" !!!
цитирай
3. gotzageraskov - За сведение
13.06.2012 14:00
В канона на православната църква няма звание архонт!
цитирай
4. reporter - И аз така съм чувала :) Този въпрос ...
13.06.2012 20:58
И аз така съм чувала :) Този въпрос беше сериозно дискутиран още по времето, когато Слави Бинев стана "архонт". Пък и какво означава тази дума? Къде по-хубаво е да се казва "ктитор" или "дарител". Някои хора явно искат да имат титла пред името си, нещо като "професор", "академик", или военните звания "генерал" и т.н., за да има повече тежест като се казва името им. Ами тогава да станат хаджии и да сложат едно "хаджи" пред фамилията си!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12996102
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031