Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.06.2012 20:55 - Къде и как посрещат Джулая тази вечер и утре сутрин
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 956 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 30.06.2012 21:09

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Превърналото се в българска традиция посрещане на Джулай морнинг ще бъде отбелязано с няколко събития тази вечер и утре сутрин по изгрев слънце. За онези, които искат да видят първите слънчеви лъчи на 1 юли, има няколко организирани събития на различни места покрай морето, но не само, пише Дневник.   В Бургас на Централния плаж от 19:30 ч. започва концерт с участието на групите Black Fire, Black Romance, No Station Station, Chained Rose, D" Family, МАГИСТРИ - Евгени Дайнов, "силует", Ясен Димитров, "Джанго Зе", Васко Кръпката и Подуене Блус Бенд, "Стокхолм", The Pomorians и Rock up. Входът е свободен, а около началото на концерта ще може да участвате в групово пускане на летящи фенери в небето над плажа.   Във Варна от 21 ч. започва парти в палмовата гора и плажа пред нея, известен като Rappongi Beach. Входът е свободен, а за музиката ще се грижат диджеите Balthazar & JackRock, Versus, Zool, 2 Guys In Da House и Alex, както и холандският продуцент и диджей Martijn Ten Vleden;   В Камен бряг празниците за Джулая започват в 4:30 ч. сутринта на 1 юли и в тях ще се включат групите "РЕВ", "Команда 5" на Кирил Божков. На сцената край местността "Огънчето" ще свирят "Б.Т.Р.", а кулминацията, както вече стана традиция у нас, ще бъде изпълнението на "химна" на празника - July Morning, от вокалиста на Uriah Heep Джон Лоутън точно на изгрев слънце. Събитието е безплатно;   В Поморие Джулая ще бъде отбелязан с парти в La Habana Beach с ретро, диско, фънк, хип-хоп, R"n"B и латино хитове с диджей Marti G. След изпълнението на песента July Morning музиката ще поеме рок курс с известни песни на групи като "Ей Си Ди Си", "Куин", "Аеросмит" и "Дийп Пърпъл".   В Пловдив, макар и далеч от морето, също се готви събитие по случай Джулая в Антични театър. В концерт под името "Джулая в Пловдив" с начален час 20 ч. ще се включат Кен Хенсли от Uriah Heep, както и групата Sunrise and All Access Project. Шоуто ще продължи 3 часа, а цени за него се продават в мрежата на "Ивентим" на цена от 20 до 50 лв.    За всички останали, които нямат възможност да стигнат до някое от тези места, но все пак искат да отбележат Джулая, остава възможността да намерят приятно открито място, висока тераса или таван с изглед на изток. 
***

Джулая (нечленувано: „Джулай“) е традиционен хипи празник в България, който възниква във Варна през 1986 г., а понастоящем се празнува редовно с участието на Джон Лоутън в най-източният бряг - скалите при с. Камен бряг, където Слънцето първо огрява България.
Името на празника се свързва с известната песен на Юрая Хийп от 1971 г. July Morning). „Джулай“ (на английски: july) на английски език означава юли.
Въпреки че традицията е свързана със световното хипи движение през 1960-те, тя съществува в България и до днес.
На всеки 30 юни срещу 1 юли големи групи хора се събират по българското крайбрежие на Черно море, за да посрещнат заедно изгрева на слънцето. Така те смятат, че се пречистват пред него, без това да има връзка с езически или религиозни ритуали.






Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13028696
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930