Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.07.2012 22:09 - Търси се купувач на ВМЗ-Сопот и дълговете му
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 817 Коментари: 0 Гласове:
0



 Вазовските машиностроителни заводи" (ВМЗ) в Сопот са обявени за продажба като се търси стратегически инвеститор, който да погаси около 150 млн. лв. дългове на предприятието, което от години влошава финансовото си състояние. Това става ясно от съобщение на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) за обявяване на конкурс за продажбата на закъсалото дружество, в което миналата седмица държавата наля 1 млн. лв. за изплащане на забавени заплати на работниците, обявили стачна готовност.


Продажбата на ВМЗ ще стане по приетата от парламента приватизационна стратегия, според която в конкурса ще се допускат само стратегически инвеститори, които могат да докажат приходи от общо 120 млн. лв. за последните три години или средногодишно по 40 млн. лв.. Освен на критерия за приходи, потенциалните кандидати ще трябва да отговарят на изисквания да имат производство на отбранителна продукция, да имат права за извършване на самостоятелна дейност с износ, внос и трансфер на оръжие, както и да притежават сертифицирана система за управление на качеството по ISO 9001/2000 или AQAP.

 

Да участие в конкурса ще се допускат само фирми, които получат разрешение за достъп до класифицирана информация с ниво “Секретно” и/или удостоверение за сигурност или потвърждение, съгласно Закона за защита на класифицираната информация и правилника за прилагането му, допълват от АПСК.

 

Кандидатите ще могат да купят конкурсна документация, която не съдържа информационния меморандум на дружеството, в срок от 3-я до 30-я ден от датата на обнародване на решението в Държавен вестник. Публикацията щестане факт във в торник, каза по-късно министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, който заедно с шефа на АПСК Емил Караниколов ще се срещне тогава с работещите във ВМЗ. 

 

Това означава, че до 9 август трябва да стане ясно кои са кандидатите, проявяващи интерес към дружеството. Информационният меморандум на предприятието ще бъде предоставен за закупуване на лица, закупили конкурсна документация и отговарящи на описаните изисквания.

 

Срокът за подаване на обвързващи оферти е 15.00 часа на 165-ия ден от датата на обнародване на решението в Държавен вестник, а депозитът за участие в последния етап на процедурата е 3 млн. лв.

 

Предложенията на потенциалните купувачи ще се оценяват по три критерия. Най-голяма тежест – 60 процента ще носи оферираната цена за ВМЗ-Сопот, 30 на сто ще носят намеренията за инвестиции в дружеството, а 10 на сто – предложението за чистленост на персонала.

 

От приватизационната агенция посочват, че целта на продажбата на предприятието е запазването и разширяването на дейността му, модернизация и разширяване на производството и повишаване на конкурентността му. От новия собственик ще се иска да погаси всички задължения на дружеството към държавата, които са около 150 млн. лв., каза по-късно Добрев. Борчовете на ВМЗ са към доставчици, към бюджета и за заплати, допълни той.

 

Публичните дългове на ВЗМ-Сопот са за 40 млн. лв. Заради натрупаните борчове към Националната агенция по приходите сметките на предприятието са блокирани от две години и плащанията по тях се извършват след приспадане на съответната сума по изплащане на задълженията.

 

Като един от потенциалните кандидати за ВМЗ-Сопот се спряга името на банкера Цветан Василев, с когото се свързват заводите "Дунарит"- Русе, и "Г. Бенковски" – Пловдив. Наскоро шефът и мажоритарен собственик на "Корпоративна търговска банка", където държавните ведомства и компании основно държат парите си, купи заедно с медийния еграч Ирена Кръстева недостроената сграда на ИПК-Родина на столичния булевард "Цариградско шосе". За Цветан Василев се смята също така, че ще играе и за "БДЖ Товарни превози" с руската "Внешторгбанк" чрез някой от тримата адвокати, които купиха конкурсна документация за товарните железопътни превози.




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13047892
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930