Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.07.2012 21:57 - Терор! Поне 7 жертви на атентата в Бургас!
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1060 Коментари: 0 Гласове:
1



Поне 7 души са загинали при безпрецедентен в най-новата история на България взрив срещу израелски граждани. Към 17.30 ч. в сряда автобус с израелски туристи се взриви на паркинга на летището в Бургас, като подпали съседните четири автобуса. Свидетели разказват за ужасяващата кървава касапница. Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов каза, че взривът е бил един.


image 

Първоначално бе съобщено за трима убити, но към 21 ч. бе потвърдено за седем. Има много ранени. В болницата има настанени 27 души. Трима са в кома, а един е починал. Има и две бременни жени, които са в стабилно състояние, съобщи към 21 ч. вицепремиерът Цветан Цветанов, който пристигна на място заедно с премиера, президента, няколко министри.
 

В момента се прави поименна проверка по списък, за да се установи кои са жертвите, допълни министърът. Той съобщи, че няма загинали българи.

Министърът каза, че се разследва и хипотезата за бомбен атентат. Израелското правителство обаче е категорично, че става дума за "ясен терористичен акт", зад който най-вероятно стои Израел.

 

“Вложили сме максимални усилия да повишим мерките за сигурност”, каза Цветанов.

 

Той съобщи, че полетът от Тел Авив е кацнал навреме в 14.35. В самолета са пътували 154 души, сред които и едно бебе. От инцидента починалите са най-малко 5, допълни още вицепремиерът на летището.
 

Цветанов каза, че автобусът се е взривил в 17.25 часа при товарене на багажа и настаняване на пътниците. Те е трябвало да отпътуват за Слънчев бряг. В същия автобус е трябвало да се качат 47 от израелските туристи.
 

На мястото на инцидента има следователи, извършва се оглед , на всеки час ще бъде давана информация за състоянието на пострадалите и за обстановката на летището, каза още Цветанов.
 

Всички полети за Бургас са затворени. Самолетите се пренасочват към Варна. Полагат се максимални усилия за повишаване на мерките във всички зони, информира министърът.

 

"Присъствах на заседанието на кризисния щаб. Взети са всички мерки и всички комуникационни канали навън работят добре. В непрекъснат контакт съм с президента на Израел", информира президентът Плевнелиев.

Израел: Ясен терористичен акт, всички признаци сочат към Иран

Израелският министър на отбраната Ехуд Барак обаче заяви, че това е "ясен терористичен акт". Имаме няколко убити и десетки ранени, допълни той, цитиран от СиЕнЕн.

Според него атаката най-вероятно е инициирана от групировка под егидата "или на Иран или на мюсюлмански групи". Като заподозрени министърът назова Хизбула и Хамас.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху обвини Иран и заяви, че Израел ще реагира на удара. "Всички признаци сочат към Иран", заяви Нетаняху. "Само през последните няколко месеца видяхме ирански опити да атакуват израелци в Тайланд, Индия, Грузия, Кения, Кипър и други места, допълни той.

Израелското правителство се събра на спешно заседание и изпрати незабавно екипи за България. Както съобщи израелската телевизия, на летище "Бен Гурион" два самолета се подтогвят да излетят за страната ни.

 

Бившият ръководител на контратерористичното бюро на Израел запасен генерал Ницан Нуриел заяви, че ислямистите от бунтовническата групировка "Хизбула" и от Иран може да се внедрили в своите части членове на мюсюлманската общност в България или турски граждани. "Хизбула" има свои хора в България", добави Нуриел, които подаде оставка от поста в началото на тази година.

Очевидец твърди за атентатор самоубиец

Три часа след кървавата експлозия българските разследващи не можеха да кажат какво е причинило взрива. Според израелец, свидетел на взрива, той е предизвикан от атентатор самоубиец на входа на автобуса. По-вероятно е обаче взривното устройство да е задействано дистанционно, защото атентатът е станал, когато всички пътници са били вече седнали в автобуса и той се е готвел да потегли, предаде Ройтерс.

Информацията за взрива бе разпространена почти светкавично от световните агенции. СиЕнЕн прекъсна новините си и предаде съобщение от Бургас в рубриката "извънредни" с уточнението, че става дума за атентат срещу израелски граждани.

Сред ранените има едно 11-годишно дете, две бременни жени. Има и ранени българи- шофьорът на автобуса, превозващ туристите, както и представителката на туристическата фирма, която е тежко пострадала.

Взривеният автобус е взел от пристигнал чартърен самолет 40 израелски туристи, за да ги откара до хотела им, когато е станал атентатът. Не се знае какви са били пътниците в другите четири автобуса, които са се подпалили, но според неофициални източници те са били от различни националности.

Летището и районът около него са отцепени от полиция. Всички полети към Бургас се пренасочват към летището във Варна. На самия аеропорт стоят блокирани няколкостотин пътници.

България бе предупреждавана за възможен атентат

Въпреки че България се е считала за страна, която е настрана от терористични нападения, в последните месеци тя получи предупреждение, че израелски туристи могат да станат мишени за нападения на екстремистки сили от Близкия Изток.

През януари тази година Израел поиска от няколко европейски държави, между които и България, да засилят мерките за сигурност около израелските туристически групи в ски курорти и в хотели.

Тогава вестник "Аарец" съобщи, че съществуват опасения за възможни терористични атаки в българската столица София. Цитиран бе Дани Шенар, ръководител на отдела за сигурност към израелското министерство на транспорта, че е било поискано от европейските служби да засилят мерките за сигурност около израелски групи в различни курорти и хотели.

Тогава от българската правителствена информационна служба отговориха по този повод, че българските специални служби не разполагат с информация за подготвян терористичен акт на територията на страната.

Израелските медии припомнят, че на 18 юли 1994 г. Хизбула е взривила Еврейския център в Буенос Айрес, при което загиват 86 души. Медиите припомнят, че на 5 януари са се появили съобщения, че израелските власти се опасяват от терористични актове срещу израелци в България, подготвяни от ливанската шиитската организация Хизбула, поддържана от Иран, за отмъщение за убийството на нейния функционер Имад Мугние.




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13047940
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930