Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.07.2012 16:53 - Царският дворец в Кричим става музей
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1516 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 20.07.2012 17:01


Желанието ми е дворецът Кричим да бъде отворен за граждани. Симеон Сакскобургготски превърна Чамкория в музей, защо и ние тук да не вземаме такси? Тази резиденция може да се прибави и към 100-те национални туристически обекта, да се направи и зоопарк. Това заяви областният управител Здравко Димитров, който заведе днес журналистите да видят двореца, след като Върховният съд го върна на държавата, съобщава електронният вестник Нов глас.

Новичка табелка с надпис „Министерство на финансите“ вече е поставена на охранителната будка пред резиденцията. Следващата седмица губернаторът ще посрещне под тепетата главния секретар на ведомството Таня Георгиева, за да разговарят за бъдещето на бившето царско имение. Финансовият министър Симеон Дянков вече е идвал, за да разгледа прословутия дворец, който беше обект на дълъг съдебен спор между Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза и държавата.

Строителството на резиденцията е започнато от Фердинанд през 1902-1903 г. и е завършило през 1936 г. Австрийската къща с ламаринен покрив е от 1905-а и е една от първите постройки. В нея е живял навремето помощният персонал. При скорошната си визита в двореца Кричим министър Симеон Дянков е настоял тя да бъде възстановена.

„Цялата територия на резиденцията обхваща 2000 дка. През 2001-а министерството на околната среда обяви 1700 дка от тях за защитена местност. Тук има над 300 дървесни видове от цял свят. Отглеждат се близо 200 елена лопатари, както и муфлони, костенурки, лисици, порове“, разказа управителят на двореца Кричим Венцислав Парпулев. Лопатарът като животински вид бил докаран тук от Фердинанд. Идеята му била да го развъжда.

„Всичките лопатари, които сега ги има по ловните стопанства на страната, са от двореца Кричим“, добавя Парпулев. Вече 12 години той отговаря за поддръжката на имението. Първоначално то е дадено за стопанисване на УБО, а след това на Националната служба за охрана.

Парпулев показа на медиите, че всичко е запазено във вида му от 1936 г. Пред двуетажния дворец расте уникален дъб на 500-600 години. В сградата, в която си е почивало царското семейство, има 55 стаи и 12 бани. Навсякъде мебелировката е непокътната и добре поддържана. Областният управител Здравко Димитров каза пред журналисти, че най-много се е впечатлил от това, че телефоните, които са от 1936-а, още работят. Баните са направени така, че досега не е паднала нито една плочка. Няма проблем и с парното.

Първото помещение, което репортерите видяха, беше кафе-салонът с големи картини по стените. От него се влиза в ловния салон, в който са събрани трофеи на муфлони, глухари, кеклици.

Огромната маса в трапезарията, която събира 24 души, може да се сгъне и да стане само за четирима. Управителят на двореца и две жени от общо 30-членния персонал показаха сервизите на царското семейство. На някои беше гравиран гербът на тогавашна България.

„Всеки предмет е заведен по опис – и последната виличка и лъжичка се водят на отчет“, коментира Венцислав Парпулев.

Медиите проявиха голям интерес към царския кабинет с голямо бюро и кресло в зелена кожа. Тук цар Борис е подписал отказа си за депортиране на българските евреи.

Царските спални впечатляват със своята семплост, каквато е характерна и за останалите стаи. Губернаторът Здравко Димитров показа леглото на царица Йонна, което е било удължено, за да може в него да спи един от премиерите на България след 9 септември 1944-а – Вълко Червенков.

В детската занималня още работи електрически часовник зодиак. Дървените щори на входната врата на двореца също не са мръднали вече толкова години. Единствените предмети, които са от друга епоха, са плазмен телевизор в трапезарията, два малки хладилника и сателитна телезия.

В двореца са гостували много известни личности като Фидел Кастро, Юрий Гагарин, Хо Ши Мин. Имението е било любимо място за почивка на Тодор Живков и Пенчо Кубадински.

И ако жилищната част вероятно ще се стори на посетителите доста обикновена, то уникалният парк пред двореца със сигурност ще се хареса на всички. Изкуственото езерце с водни лилии допълват прекрасната гледка.

Още по темата - вижте SNEWS




Тагове:   дворец кричим,


Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13035189
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930