Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.07.2012 21:35 - Има съмнения за втори атентатор, кой е извършителят на взрива още не се знае
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1266 Коментари: 0 Гласове:
0  Два дни след кървавия атентат срещу израелски туристи в Бургас, който отне живота на 7 души, разследващите все още не са открили самоличността на извършителя, откъде е дошъл и как е влязъл в България, но не изключват възможността да е имало още един атентатор. Това стана ясно от думите на вътрешния министър Цветан Цветанов в петък.

Премиерът Бойко Борисов заяви в парламента, че идентифицирането на терориста по ДНК-данните, снети от пръстите му, ще отнеме 3-4 дни.

Работим по "установяване на идентичността на камикадзето. И разбира се, до момента на взрива всяка една минута и всеки един час за пребиваването му на територията на страната", каза Цветанов на пресконференция в Бургас.

По думите му става въпрос за лице с чужда самоличност, лице, което не е български гражданин и в този случай от съществено значение е помощта на всяка една специална служба, която се занимава с подобен вид престъпни дейности.

Цветанов съобщи, че със сигурност е установена идентичността на извършителя. "Всичко, което имаме, говори, че терористичният акт е извършен от въпросното лице, което реално е камикадзе. Неговото разчленяване, всички части от тялото, които бяха намерени в периметър от 50-60 метра, експертите са категорични, че това е лицето, което всъщност се е взривило", обясни вицепремиерът.

Разследващите смятат, че взривът на летището в Бургас е бил планиран за конкретния момент и точно срещу израелската група. От разказите на свидетели е станало ясно, че атентаторът целенасочено се придвижил до летището край Сарафово около два часа преди кацането на самолета. От записите на камерите се вижда, че мъжът, у когото бе открита фалшива американска шофьорска книжка, няколко пъти гледа в информационното табло, а след кацането на самолета следи за излизането на автобуса на туристите.

Държавите, в които извършителят е бил за последно, са стеснени до две

От ДНК-анализа е установен евентуалният произход на атентатора. Държавите, в които той е бил за последно, са стеснени до две. Българските служби за сигурност работят с колегите си от тези две страни, както и със службите на Израел и САЩ, с Интерпол и Европол. Предполага се, че човекът-бомба е пристигнал в България най-малко четири дни преди атентата. С помощта на Интерпол, Европол и експерти от Франция и Швейцария разследващите се опитват да разберат от коя държава атентаторът е дошъл в България. Преди ден Анкара обяви, че това не е станало през турската граница.

Освен това, по думите на Цветанов, се проучва "всичко, което е било като периферия или като възможност за контакти на територията на страната с други лица, било то чужди или български граждани".

Версии за Поморие и Равда

Преди ден министърът каза, че терористът е пристигнал в страната между 4 и 7 дни преди атентата. В петък уточни, че е дошъл поне 4 дни по-рано.

Окръжният прокурор на Бургас Калина Чапкънова заяви в петък сутринта, че "денят преди взрива лицето е пребивавало на територията на с. Равда". Чапкънова допълни, че предполагаемият атентатор се е опитал да наеме кола в Поморие, но собственикът на фирмата се усъмнил в шофьорската му книжка и не му дал.

По-късно прокурор Чапкънова вече не беше толкова категорична и заяви, че престоят на атентатора в Равда и Поморие бил само версия.

"Беше заявено категорично, че не може да се установи къде точно е пребивавало лицето", каза тя. "Това, което каза прокурорът, е една от възможните предпоставки за пребиваването на територията на страната. Нека спрем дотук", допълни Цветанов и обяви, че това ще е последният извънреден брифинг и оттук насетне информация ще се дава само когато разследващите преценят.

Над сто чувала останки от взривно вещество

Той съобщи още, че от мястото на взрива на паркинга на бургаското летище са събрани над сто чувала с останки от взривното устройство, което е било в раницата на атентатора.

"В края на работния ден, надявам се, а може и в по-късен час, ще можем да имаме анализ на предполагаемия взрив, количества и механизъм, по който е задействан. Но това ще бъде направено, след като всичко това, което беше събрано, а това са чували, които бяха иззети от мястото, и не един-два чувала, а това са множество чували. Анализ на начина на детонация, вида на взрива и устройството ще насочи експертите към организациите, които биха поръчали терористичният акт", заяви министърът.

Цветанов повтори, че нито час преди взрива, които по-рано е имало сигнали за подготвяния атентат.

Цветанов отрече атентаторът да е от българското крило на Хизубла

Запитан за публикации в чужди медии, че атентатът е подготвен от българското крило на "Хизбулла", Цветанов каза: "Ние работим съвместно с американското разузнаване и американците не биха си позволили да кажат такова нещо".

Сред различните версии вестник "Ню Йорк Таймс" пише и за тази, че атентаторът от Бургас е член на българското крило на проиранската организация Хизбула. Изданието се позовава на високопоставен американски служител, според когото атентаторът получил указания да извърши атаката, когато настъпи удобен момент. От своя страна Хизбула е получила нареждане от Иран за подробностите около акцията. Според цитирания източник, атаката в Бургас е част от интензивна терористична вълна по целия свят, извършвани от две организации - елитното иранско силово подразделение Ал Кудс и елитният корпус на революционните гвардейци.

Попитан за версията, че атентатът е подготвян в България, в Източните Родопи, вътрешният министър отговори, че това са възможни интерпретации, но не са реални.

Свидетел дал добър "словесен портрет" на извършителя

Прокурор Калина Чапкънова каза, че прокуратурата разполага "по-скоро със словесен портрет на лицето, но данни за неговата самоличност няма”.

"Имаме доказателства, разпитан е свидетел, който ни дава много добър словесен портрет на лицето, заснето на охранителните камери на летище Бургас, лицето което всъщност се е самовзривило. Свидетелят е собственик на фирма, която отдава автомобили под наем в Поморие. Лицето е направило опит да наеме такъв автомобил, комуникирало е със собственика на английски език, който обаче е бил със специфичен акцент. Поискало е автомобил само за един ден. До сделка не се е стигнало, тъй като документът, който е представил, за да удостовери правоспособността си да управлява МПС, е направил впечатление на собственика, усъмнил се е и това всъщност е бил поводът да откаже да предостави автомобил на това лице. Неговото описание е, че лицето е било с къса коса, макар че на документа, може би това е шофьорската книжка, лицето е било с дълга коса. Самият документ по-скоро е събудил някакви съмнения у него, че може би не е истински, макар че в поведението на лицето е нямало нищо подозрително. Той е бил изключително спокоен. Дори и фактът, че сделка не се е осъществила, не го е подразнил по никакъв начин. Спокойно са се разделили, върнали са му парите. За да пристигне на летище Бургас е използвал таксиметров превоз", каза прокурор Чапкънова пред БНТ.

Тя допълни, че е разпитан и таксиметровият шофьор. Установено е също, че по-рано през деня атентаторът е бил още веднъж на летището, като вероятно е пътувал дотам с опознавателна цел.

На никого от разпитаните не е направило впечатление човекът да е необичайно нервен, обясни Чапкънова и отрече да има данни за "българска връзка”.

"Все още нямаме данни за националността му, нямаме и данни за хора, които са му помагали тук”, заяви окръжният прокурор на Бургас.

България и Швеция отрекоха Мехди Гезали да е замесен

Междувременно властите в България и Швеция отрекоха появилите се в четвъртък твърдения в социалните мрежи и някои медии, че атентаторът е 33-годишният шведски гражданин Мехди Гезали.

Гезали има алжирски и финландски корени. В периода 2002-2004-та е лежал в затвора в американската военна база Гуантанамо, съобщава РИА "Новости".

Шведската информационна агенция ТТ, позовавайки се на официални източници, съобщи, че Мехди Гезали няма нищо общо. Българските официални лица също заявиха пред телевизия Ей Би Си, че Гезали не е извършителят на терористичното нападение.

В резултат на терористичното нападение загинаха петима израелски туристи, шофьорът на нападнатия автобус и предполагаемият атентатор. Ранени са 35 израелски граждани, от тях 34 вече се завърнаха в родината си.

До този момент никой не е поел публично отговорност за терористичния акт, който е първият в България от комунизма насам и взе 7 жертви, сред които български гражданин. Израелски лидери и представители на САЩ обвиниха групировката Хизбула и Иран, но иранската страна отхвърли обвинението.

След Израел, и САЩ заявиха, че атентатът в Бургас носи почерка на Хизбула, терористичният агент на Иран.

Налице са признаци, че ливанската Хизбула е дирижирала самоубийственото нападение над израелски туристи в България, съобщи говорителят на Пентагона Джордж Литъл в петък.

Инцидентът "носи част от отличителните белези на "Хизбула". Но не сме в позиция да правим каквито и да било окончателни заключения относно извършителя", заяви той, цитиран от АФП. 

Предполагаемият атентатор вадил банкноти от по 500 евро

Двама свидетели от Поморие са се усъмнили в самоличността на предполагаемия атентатор самоубиец. Това са Иван Петров и Петьо Джингов, които са собственици на туристическа агенция и обменно бюро.

Единият от тях – Иван Петров, който първи се е усъмнил, че шофьорската книжка на терориста е фалшива, още не е разпитван от полицията, изясниха за БНТ от семейството му.

Според разказите им преди 6 дни предполагаемият терорист идва за първи път в туристическата агенция в Поморие. На 15 юли в неделя той иска спешно да наеме автомобил, първоначално за 4 дни. Носи много пари в банкноти по 500 евро. Собствениците обаче му казват, че не могат да реагират веднага и му предлагат да дойде на другия ден. Той наистина се връща ден по-късно в агенцията.

Там обаче се налага да снимат шофьорската му книжка, което го кара веднага да се откаже от по-дълъг наем на колата, а иска да я ползва само за ден.

Взимат документите, слагат ги на скенера, но той в последния момент като видя, че снимаме документите - няма да я вземе за 4 дни, ще е взема за един. После другият човек, който беше в офиса почна да гледа снимката на това, че не отговаря на истинското лице и той почна да говори на български – ти имаш тук такава коса”, разказва собственичката на агенцията Афродита Петрова.

Съмнителният младеж е бил подстриган почти нула номер. На снимката от шофьорската си книжка обаче е с дълга коса. Именно това усъмнява мъжете от Поморие. В последствие, според разказа на Петрова Петьо Джингов забелязва арабския акцент в произношението на мъжа. По думите на собственичката на агенцията предполагаемият атентатор имал характерен тъмен тен.

Към момента само един от двамата собственици е разпитван в полицията. Петьо Джингов знае добре английски и е говорил най-много със сочения за атентатор. Показания е дал и още и един свидетел - таксиметров шофьор. Той е човекът, който го е закарал до летището, след като двамата мъже от Поморие отказват да му дадат кола под наем. 

МЕДИАПУЛГласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13134552
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37064
Календар
«  Май, 2024  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031