Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.07.2012 21:44 - Мирослава Тодорова обжалва отказа на ВАС да спре уволнението й
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1054 Коментари: 0 Гласове:
2Мирослава Тодорова обжалва отказа на тричленния състав на Върховния административен съд (ВАС) да спре предварителното изпълнение на уволнението й от Висшия съдебен съвет.

 

Преди седмица ВСС реши да уволни председателя на Съюза на съдиите в България заради три забавени дела. Вследствие на уволнението на Тодорова близо 40 наказателни дела в Софийския градски съд ще бъдат прекратени и ще започнат отначало. В това число са две дела, наблюдавани от Европейска комисия – едно от десетте дела по "Софийски имоти" и процесът срещу Тони Мамата, сочен за дясна ръка на Златко Баретата.

 

В жалбата съдия Тодорова повтаря част от мотивите си по искания от нея отвод на първоинстанционния състав на ВАС. Според нея разпределянето на делото и на състав от ВАС, който не се занимава с дела срещу ВСС, представлява отказ от правосъдие.

 

Върховният административен съд отхвърли искането й, позовавайки се на заповед на председателя му Георги Колев, който разпоредил, че от март тези дела ще се гледат от отделението, което се занимава с осигурителната система.

"Председателят на ВАС няма правомощие да променя предметната компетентност на отделенията. Определянето на отделение, което да разглежда делото по усмотрение на лице, заемащо административна длъжност във ВАС – председател, е в противоречие и с компетентността на Пленума на ВАС", пише в жалбата си Мирослава Тодорова.

 

Тя оспорва и изводите на ВАС, който отказва да спре предварителното изпълнение на уволнението й с довода, че това ще доведе до неблагоприятни последици за правосъдието. В същото време ВАС не отчита, че ако уволнението не бъде спряно, то 40 дела ще започнат отначало.

 

"В конкретния случай ВСС ми е наложил най-тежкото наказание за забавено изготвяне на мотивите по три дела – за две от които е изтекла давността за дисциплинарно преследване, а за третото Инспекторатът на ВСС е предложил да бъда наказана със забележка", пише още Тодорова .

 

"Ако предварителното изпълнение на решението на ВСС за дисциплинарното производство не бъде спряно, ще настъпят тежки последици за правосъдието, защото всички описани първоинстанционни производства на 25-ти състав, чийто председател съм, ще започнат отначало. Доказателства за тях съм приложила към молбата за спиране", предупреждава тя.

 

Според нея вредите за правосъдието от започването отначало на тези дела са "несъмнени".

 

"Следва да се вземе предвид и необходимостта всички 90 свидетели да бъдат призовавани и задължавани да се явяват отново пред органите на съдебната власт за разпит. Обхватът на материалите по делата е такъв, че новите съдии докладчици ще се нуждаят от значителен период от време за запознаване и насрочване", се казва в жалбата й.

 

Същевременно 13 журналисти от 8 медии - "Дневник", "Капитал", Mediapool, "Правен свят", "Труд", "Дарик", БНР и "Преса" поискаха от ВАС публично да разпредели делото по жалбата на Мирослава Тодорова.Уволнената от ВСС съдия Мирослава Тодорова ще даде първото си видео интервю. Това ще се случи тази неделя, 22 юли, в Епизод 4 на интернет проекта “Гневни млади хора”.

Предаването ще се излъчва в реално време на адрес 
http://aym.pressclub.bg/live.Live stream-a ще може да се гледа и на Mediapool.bg в Неделя от 18:00 до 19:00.

Очаква се съдия Тодорова да разкаже за уволнението си от ВСС и проблемите на съдебната система у нас.

Проектът “Гневни млади хора” стартира преди по-малко от месец. Автори на идеята са редакторите в интернет портала pressclub.bg в партньорство с 
Института за развитие на публичната среда и Фондация “14 януари”. Интернет телевизионните предавания са независима платформа за новини, дебати, гражданска журналистика и анализи.

Водещите на “Гневни млади хора” се сменят на ротационен принцип, като всеки от тях сам подбира темата и гостите си. 
Гласувай:
3


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13134511
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37064
Календар
«  Май, 2024  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031