Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.07.2012 19:54 - Бившият шеф на ДАНС: Има тежък проблем за сигурността на страната
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1055 Коментари: 0 Гласове:
2



"Пресилено е да се говори за пробив в националната ни сигурност, но трябва да се отчете, че има тежък проблем за сигурността на страната", заяви в понеделник началникът на кабинета на президента Цветлин Йовчев.

 

“Не можем да приемем атентата като природно явление и да кажем “случват се такива неща”. Трябва много внимателно да си отговорим на въпроса какво би трябвало да направим, за да намалим риска това да се случи отново”, посочи Йовчев, който е бивш шеф на ДАНС.

 

Според него обаче службите по-скоро не са допуснали пропуски в работата си, а българското правителството не е подценило възможността за атентат.

 

"Ако някой бе решил да извърши такъв акт преди пет, десет или петнайсет години ние нямаше да сме по-подготвени. За да има пробив в националната сигурност, трябва да са нарушени ключови звена на системата за сигурност, а това не е така", каза Йовчев пред БНТ, съобщи Медиапул.

 

Бившият директор на службата за сигурност каза още, че докато той е бил неин ръководител (до февруари 2011 г. - бел. ред.) оценката е била, че не съществува пряка заплаха да бъде проведен терористичен акт в България и доскоро тя също е била такава.

 

Преди ден лидерът на ДСБ Иван Костов съобщи, че в два последователни доклада на ДАНС е имало предупреждение, че заплахата от терористичен акт е реална. На този фон правителството е свалило приоритета на заплахата от тероризъм в годишния доклад за национална сигурност.

 

В понеделник на практика и Йовчев потвърди, че заплахата за терористичен акт се е повишила в последните месеци.

 

Сигнали за това имаше още в началото на годината. Бившият шеф на разузнаването Кирчо Киров потвърди, че Израел ни е предупредил за възможно нападение на наша територия.

 

Йовчев посочи още, че български граждани или групи, създадени на наша територия, не може да са извършили атентата. Освен това не можело да се говори за спящи терористични клетки на територията на България.

 

Йовчев не коментира конкретни хипотези за атентата в Бургас, но посочи, че очаква скоро разследването да стигне до конкретни резултати.

 

Той посочи обаче, че трябва да се извърши задълбочен анализ в сектора за сигурността и как да се намали рискът от терористична атака.

 

Според него пакетът от закони за националната сигурност, който се подготвя в момента, е много правилна стъпка и ще може с пъти да се повиши защитата на националната сигурност.

 

"Много е важен общият закон, който да определи механизмите на взаимодействие на отделните организации", каза Йовчев.

 

В момента се работи по устройствени закони за Националната разузнавателна служба (НРС), на Националната служба "Охрана" (НСО), на военното разузнаване, както и общ закон за националната сигурност.

 

Секретарят на държавния глава по отбрана и национална сигурност Васил Маринов съобщи предdnevnik.bg в края на миналата седмица, че пакетът закони вече е разработен, одобрен е от разширената работна група към Министерския съвет и през септември предстои да бъде обсъден с парламентарните сили и след това да се проведе обществено обсъждане.

 

Той обясни, че законът за националната сигурност ще регламентира ролята на Съвета за сигурност към правителството, като идеята е това да е звеното, в което ще се координира дейността на специалните служби. Евентуално към него може да се изгради и кризисен център, който да реагира при такава ситуация като терористичния акт на летището в Бургас и да обезпечи информационно премиера, за да може да взима адекватни управленски решения.

 

Това може и да е съществуващият Национален ситуационен център към Министерския съвет за управление при кризи, който трябва да подобри работата си.
 

Има идея да се създаде и т. нар. разузнавателен борд, в който шефовете на специалните служби да обменят информация.




Гласувай:
2


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12995809
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031