Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.08.2012 12:05 - Черната страна на Бялото братство
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 14514 Коментари: 4 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Броени дни преди 19 август - Събора на Всемирното Бяло братство, когато започва „Божествената Нова година”, лъснаха ужасяващи факти от вътрешния живот на обществото – за подправени документи и много пари на дарители, отишли в частни джобове, пише в SofiaUtre Светослава Тадаръкова.


Отношенията между „белите братя” започват да прискърцват още през 2008 г. Тогава председателят на музикалната комисия на братството Петър Ганев иска от Управителния съвет да му се предоставят  10 000 лева за един голям юбилеен концерт, „Новото битие”. Той твърди, че парите ще се върнат от билетите. От  УС му отговарят,  че не могат да му предоставят такава сума. Тогава Ганев предлага тази сума да се вземе от т.нар. фонд „Бистрица” като парите се върнат от билетите, а ако  се получи минусова разлика, той ще я покрие от себе си. Впрочем, това фонд „Бистрица” е с крупни дарителски средства. С тях трябва да се построи нов Духовен център край Бистрица – идея, останала само на книга... 

УС дава съгласие на Ганев, но парадоксално започва да пречи на концерта. В крайна сметка сем. Ганеви губи свои 3 000 лв. Почитатели на Учителя Дънов от чужбина искат да му компенсират загубата,  но УС отклонява парите за други цели.

Ганев се усъмнява, че става нещо гнило, но още не е наясно какво. Това установява банковият пълномощник на Бялото Братство Божанка Ганева, когато отива да изтегли сумата 10 000 лева от фонда, който е в  Уникредит Булбанк. Там изненадващо се оказва, че тя вече не е пълномощник и няма право да тегли пари. Като пълномощник фигурира сегашният председател на Братството Андрей Грива. Банковата служителка веднага се усъмнява, че има фалшификация и отказва на Ганева да тегли пари. Тя й показва друг наличен документ в банката, според който председател на Бялото Братство е Петър Янчев. Той дал писмено пълномощно на Андрей Грива да разполага с парите на Братството. 

Шокирана, Ганева решава, че е неразумно да настоява да тегли пари, за да не бъде упрекната в злоупотреби. Но когато се връща, настоява да види от УС протокола на Общото събрание. Грива отказва да й го даде. Тя подозира, че протоколите от събранието са фалшифицирани. На въпрос от братството, Грива признава, че наистина е коригирал протокола, защото „мислел, че така може”.

Опозиционерите, които се обединяват срещу Андрей Грива, предполагат, че е възможно да има тайно регистрирано друго, паралелно Бяло Братство с председател Петър Янчев - вероятно с цел източване парите на братството.


На поредното общо събрание на браството през 2012 г Петър Ганев прави сърцераздирателно изказване, в което разкрива провала на всичко, за което е живял последните 40 години.

Тук се налага малка скоба, за да разберем, че Петър Ганев не е никак случайна фигура.
 
Според запознати членове на братството Петър Ганев е кръстен на Учителя. Макар че всички вещи на Учителя са „покрити и видни само за определен кръг хора”, Ганев притежава една от 6-те цигулки на Дънов. Учителят му я дарява, защото познава неговата дарба. Цигулките, някои от които ценни Страдевариуси, са подарък на Дънов и братството не е давало пари за тях.

„Разбира се, че те са реликва на Братството! – казва Галина Константинова. - Не знам защо някои хора си мислят, че като задържат вещи на Учителя, ще привлекат благословение? Само ще си направят голямо зло...”

На събранието Петър Ганев се оплаква, че новият Управителен съвет начело с Андрей Грива пречи да дейността му. Дисковете от концерта „Добрата молитва”, които е произвел, с музика, посветена на Петър Дънов, са блокирани  в книжарницата на Бялото братство и не се продават.


Издатеството на братството дори иска Ганев да върне сумата за концерта.


Ганев отговаря, че концертът си е имал спонсори – Братя Танас и Христо Ташев. Той е платил с тези парти залата, хонорарите на оркестър, хор и солисти  и не е взел нито стотинка за себе си. Даже е платил лично над 1000 лв за производство на дискове... 

„Колко хора са на заплати в това общество от години наред, включително в издателството? – пита Ганев, разстроен от неблагодарността. – Аз съм финансирал лично два концерта с музика на учителя – „Да бъде виделина” и „Новото битие”. Обичам музиката на Учителя и искам тя да стигне до хората в най-добрия вид!”

Малко след това, когато той заминава за чужбина с оркестъра, УС го маха от поста председател на музикалната комисия. Нещо повече: „Стигна се до явен тероризъм и заплаха с мутри”! – приплаква Ганев. „Пречи ми се по всякакъв начин. Отклоняват се средства, прави се антиреклама на моите концерти! УС упражнява власт чрез насилие, което е чуждо на учението на учителя.”

Според него новите хора в  УС на братството под ръководството на Галина Герасимова са решили да контролират музикалната дейност, а очевидно и парите за тази цел. Сега за шеф на издателство „Бяло братство” е избрана самата Галина Герасимова. 

„Останали ли са бели братя и сестри в Бялото братство или всички са почернели?” – питат се опозиционерите.  Фактите, които те изнасят в своя форум във Фейсбук „Разкритията в общество Бялото братство”, са поразителни и е най-добре някои да бъдат прочетени в оригинал:

Елица Добрева:

Обърнете внимание - Учителя споделя следното:

"Д-р Миркович искаше да ми остави наследството си. Аз му казах: Продай го и парите раздай на бедните или на своите роднини."

А Андрей Грива, като председател на УС, най-безскрупулно продава братски апартамент на съпругата си Галина Герасимова, която по-късно става и зам. председател на УС!

Семейна фирма ли е Общество Бяло братство?

Семейни двойки в администрацията и издателството:

Андрей Грива - Галина Герасимова
Николай Конакчиев - Християна Йорданова
Иван Джеджев - Соня Митева
Слав Славов - Светла Славова”

Никола Чулев:
Пропусна Иоана :) 
взела 100 000 за 9 години :)
Много лесно се проследяват кои са замесени 
Просто следвай паричните потоци :)

Елица Добрева:
Нормално. Все едно Братството за тези 9 години й е плащало заплата от около 1 000 лв. месечно. Това за София е една добра средна заплата. А като се има предвид, че Йоанна е пенсионерка, за нея е супер. ;) Да си цигуларка-фаворитка на Галина Герасимова е финансово изгодно. ;) Щото иначе може и мутри да ти прати. ;)

Светослав Иванов-Момчилвойводов:
Относно бюджета за 2012 г. на Общество "Бяло братство" ме възмути следният факт:

Арбанаси: 3000 лв. 

Нов бус: 30 000 лв. + шофьор на щат

Явно за ръководството на Общество "Бяло братство" е от по-голяма важност и неотложна нужда покупката на нов бус, отколкото реставрацията на Къщата на Завета в Арбанаси, която е в срамно окаяно състояние. 
И всичко това е през юбилейната годишнина в която се навършват 100 години от съставянето на Завета на Цветните Лъчи на Светлината и се е извършило окончателното вселяване на Господ Иисус Христос - Учителя в Петър Дънов!!!

Васил Василев:
 
Това и мен отдавна ме възмущава... Какво ли мисли Учителя сега за това? Дали пожарът на Петровден, 12 Юли 2012, до Арбанаси, е просто случайност? Някои казват: нека ръководството си понесат отговорността. И за по-удобно и лесно: не пред нас (хрисими сме!), а пред Учителя. Те тяхната си отговорност ще понесат... Но ние? Ние нашата отговорност дорасли ли сме да осъзнаем? Нима не виждахме снимките на порутената къща на Христовия завет, нима не виждахме и луксозния хотел за тази "научна" конференция. Защо мълчахме? Защото сме много духовни ли, че да не говорим? Ще дойдат дни, когато нашето мълчание ще бъде за нас срам...

Васил Василев

Обобщена разходна част на бюджета на Общество Бяло Братство за 2012
------------------------------------------------------------------------

Наеми за зали, включително за Зала България: 10 000 лв.
Консумативи за братската къща (вода, ток): 8 000 лв – само за зимните месеци 2011/2012 е била изразходена тази сума. (Детската градина е основен консуматор на електричество.) За тази година е гласувана сума от 20 000 лв.
Данъци и такси: 7000 лв.
Издателска дейност: 20 000 лв.
Текущи ремонти: 20 000 лв.
Гости от чужбина: 1000 лв.
Библиотечна дейност: 2000 лв.
Архиви: 10 000лв.

Арбанаси: 3000 лв.

Нов бус: 30 000 лв. + шофьор на щат

Интернет – представяне: 5000 лв.
Детска школа „Бялото Кокиче“: 6 000 лв.
Заплати: 25 000 лв., за 9 месеца (За секретар + шофьор + чистачка – всичките за София, а чистачката – обслужва предимно детската градина) 

Конференция 31 Август Арбанаси: 10 000 лв (наем зала, наем стаи, сборник, конферентен пакет)

ИТ бюджет- копирна техника, принтер: 5 000 лв.

Слав Славов – Училище:120 000 лв
Други: 10 000 лв.

 

Никола Чулев:
120 000 Лева!
Забележете! това са пари за проект
БЕЗ конкурс!

Разходи за миналата година на Общество Бяло Братство!

26970 лв. за материали!

35280 лв. за външни услуги

9537 лв. за амортизация на сгради и т.н. 

5997 лв. за заплати

4138 лв. за дарения

4396 лв. за валутни операции

Какви са тези материали за близо 27 000 лева!?
Какви са тези 35 000 за външни услуги?

Какво значи амортизация на сгради? Това поправка на сградите ли е или просто на хартия ги пишем за да приспаднем данъци, но къде реално отиват тези пари?

Васил Василев:

Ами факта, че Герасимова определя всички важни решения в Общество Бяло Братство, е публична тайна от години... Не е нещо ново. Вижте само: тя е хванала управлението и на двете братски фирми: Управител е на Издателство ББ ЕООД и представител на собственика ( ОББ) за детска школа "Бялото кокиче" ЕООД. А чрез неформалната си подкрепа и чрез съпруга си има тотален контрол над УС и ОС също така. Това не е тайна, жалкото е, че всичко го допускат мълчаливо. Но така всички сме отговорни, приятели, всички...




Гласувай:
9


Вълнообразно


1. uran - Алооо, Бялото братство...
20.08.2012 11:25
...то само на Дънов приказките не стават. Вземете Библията и ако ви се отдаде, разтълкувайте откровението на Йоан. Там вашия казус е застъпен на първа линия и съдбите ви също!
цитирай
2. apostapostoloff - Бялото братство е една малка,
20.08.2012 13:41
незначителна секта, основана от душевно болен човек. Тази секта от край време е позор за България!
цитирай
3. анонимен - "Мне возмездие и Аз воздам...
20.08.2012 16:34
"Мне возмездие и Аз воздам!"
цитирай
4. анонимен - вероизповедание
23.08.2012 12:55
до сега всичко което съм чела, свързано с религия,независимо коя е двулично ,измислено,изопачено с цел ограбване на и без това отчаяните хора
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13024852
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930