Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.08.2012 22:51 - Руското външно разузнаване се заема да следи блоговете и социалните мрежи
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1244 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
   
image

Службата за външно разузнаване на Русия (СВР) обяви три търга с тайно наддаване за обща сума над 30 млн. рубли (1 млн. долара) за изработването на "нови методики за мониторинг на блогосферата, за разпространение на съобщения в социалните мрежи с цел формиране на общественото мнение". Това съобщи в понеделник в. "Комерсант", цитиран от Медиапул

 

"Търговете за изследванията с кодови обозначения "Щорм-12", "Монитор-3" и "Диспут" са били проведени през януари-февруари тази година. Държавният възложител е ФКУ "Войнска част N54939". Той е поискал да се разработи програма за "изследване на методите на разузнаване в интернет-центровете и регионалните сегменти на социалните мрежи" (код "Диспут") за 4.41 млн. рубли, "изследване на методите на неявното управление в интернет (код "Монитор-3") за 4.49 млн. рубли, а също и да се проведе научно-изследователска работа по разработването на "средства за разпространение на специална информация в социалните мрежи" (код "Щорм-12") за 22.8 милиона рубли", пише вестникът.

 

Планира се първо да се извършва наблюдение на блогосферата чрез системата "Диспут". След това получената информация ще бъде анализирана от системата "Монитор-3". Въз основа на получените данни пускане на необходимата информация в социалните мрежи ще започне "Щорм-12".

 

В документите се уточнява, че целта на тази виртуална армия ще бъде "масовото разпространение на информационни съобщения в дадени социални мрежи към регистрираните ползуватели с цел формирането на общественото мнение", "изготвяне на статистика и анализ на ефективността на разпространение на информационната вълна", "анализ на готовността на службите на най-популярните социални мрежи да инициират информационни вълни с различна тематична, социална и друга насоченост".

 

Източници на вестника в спецслужбите твърдяг, че войнска част N54939 е от системата на СВР. От разузнавателното ведомство не са отговорили на питането на журналистите.

 

Източниците не изключват, когато СВР получи програмите "Щорм-12", "Монитор-3" и "Диспут", да започне да ги прилага както на външната, така и на вътрешната аудитория.

 

Въпреки че външното разузнаване и контраразузнаването нямат практика да си разменят данни, защото се увеличава рискът от изтичане на информация, в случай на нужда подобен ресурс може да бъде използван и от двете ведомства. За това не е необходим никакъв правителствен акт, въпросът се решава на равнище ръководства на двете ведомства.

 

Вестникът съобщава, че непосредствен изпълнител по трите търга е станала компанията "Итеранет", чийто шеф Игор Мацкевич в миналото е бил първи зам.-началник на Института по криптография, съобщения и информатика към Академията на Федералната служба за сигурност (наследник на КГБ – бел. ред.).

 

След публикацията в "Комерсант" Игор Мацкевич заяви пред "РИА Новости", че компанията "Итеранет" не се занимава с изследване и разработване на програмни системи за мониторинга на социални мрежи и средства за пускане на информация в блогосферата, но отказа да даде повече подробности.

 

Информацията за новата инициатива на руското разузнаване взриви интернет-форумите в Русия. Според блогъри "атаката" на държавата върху сайтове, форуми и социални мрежи с цел формиране на общественото мнение в "правилната" насока само ще ускори разработването на ефективни контразащити. Що се отнася до намесите зад граница, ефектът, ако го има, ще е минимален.




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13040533
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930