Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.09.2012 07:17 - Цветанов уверява МВР-служителите, че преговаря за по-високи заплати
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 560 Коментари: 0 Гласове:
0



По повод предстоящите полицейски протести в неделя, министърът на вътрешните работи публикува обръщение към служителите, в което се казва ,че ръководството на МВР е започнало преговори с Министерството на финансите "с цел получаване на отговор" на полицейските искания за по-високи заплати.

Синдикатите в МВР готвят двудневен протест в неделя и понеделник с искане за 25-процентно увеличение на заплатите през следващата година.

Цветан Цветанов уверява, че се отнася с уважение към правото на протести и го оценява като израз на гражданска зрялост, но в същото време "оставам на позиция, че като министър на вътрешните работи съм длъжен да полагам грижа за всички служители на министерството, да не допусна противопоставяния между социални групи вътре в министерството и между социални групи от различни министерства, за да гарантирам, че МВР работи в услуга на гражданското общество".

"Вярвам, че служителите на МВР и обществото могат да оценят безпристрастно професионалното и финансово състояние на ведомството във времена на тежка икономическа криза. Протестните действия влияят негативно върху общественото настроение и върху авторитета на МВР-служителите. Най-добрата форма за решаване на спорове е диалог във формата на социално партньорство и обективно отчитане на съпътстващите фактори", казва Цветанов в обръщението си.

Той припомня още, че през последната година порционът на служителите в МВР е увеличен със 100 процента. Увеличена е и добавката за работа в МВР с пет процента, с което се е увеличило основното възнаграждение на служителите, работещи по трудово правоотношение. За реализирането на тази политика  чрез намиране на вътрешни резерви са осигурени 25 млн. лева, отбелязва Цветанов, цитиран от ведомствения пресцентър.

Според разчетите на финансовото министерство, с които Mediapool разполага, е възможно увеличаване на заплатите на полицаите с близо 12%, но ако се откажат от по-дългите отпуски и повечето заплати, които им се изплащат при пенсиониране. Досега Цветан Цветанов не е коментира публично дали е склонен да приеме предложението на финансовия министър Симеон Дянков за ръст на доходите срещу отказ от привилегии.

По-рано от синдикалната федерация на полицаите обявиха, че на Дянков му липсват "базисни знания за разграничаване на съдържателно ниво на понятията "привилегии", "преференции" и "компенсации", като иронично предложиха на министъра да се откажат от всичките си компенсации в замяна на разрешение да организират национална стачка.

Освен за увеличение на заплатите с 25%, синдикатите настояват за премахване на забраната полицаите да получават и странични доходи, допълнителни законови промени във връзка с физическата неприкосновеност на униформените и ограничаване на извънредния труд.



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13034165
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930