Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.09.2012 07:16 - Дянков щял да вдигне заплатите на военни и полицаи, ако се откажат от привилегиите си
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 625 Коментари: 0 Гласове:
0



Предложението на финансовия министър Симеон Дянков за повишение на заплатите в системата по сигурността (МО, МВР и ДАНС) срещу орязване на полагаемите отпуски и обезщетения и приравняването им с тези на държавните служители в "цивилните" ведомства, вече е изпратено на тримата ръководители с конкретни разчети. Писмото, с което Mediapool разполага, е изпратено на министрите на отбраната и вътрешните работи Аню Ангелов и Цветан Цветанов, както и на председателя на ДАНС Константин Казаков, на 5 септември.


Според предложените варианти заплатите в Министерството на отбраната (МО) могат да се вдигнат с 5.8%, ако военнослужещите се откажат от 20-те заплати, които им се изплащат при пенсиониране и от по-дългите отпуски. Разчетите на финансовото министерство показват, че при същите условия заплатите в МВР и ДАНС могат да бъдат вдигнати съответно с 11.7% и 12%.

В началото на месеца Дянков обяви, че ако МО, МВР и ДАНС се откажат от т.нар. привилегии, средно при Министерството на вътрешните работи, Министерството на отбраната и Държавната агенция "Национална сигурност" може да има увеличение на заплатите до 12 процента. Реалното му предложение за МО обаче е по-малко от 6%. Военният министър Аню Ангелов категорично отказа отпуските и заплатите при пенсиониране за военните да бъдат приравнени към тези на държавния служител.

В МВР и ДАНС максималната платена отпуск е 52 дни, а при постъпване – 42 дни, в МО те са съответно – 40 и 30 дни. Според Закона за държавния служител максималната отпуск пък е 32 дни.

Обезщетенията при пенсиониране в МВР и МО пък са до 20 заплати, а в ДАНС до 15. За държавните служители те са до 10 заплати.

Разчетите на Дянков показват, че ако МВР се откаже от по-дългите отпуски, ще се осигурят средства за 7-процентно увеличение на средната работна заплата, ако се откажат и от до 20-те заплати при пенсиониране се осигурява възможност за още 4.7%. Toва представлява средно увеличение на заплатите със 117 лева месечено.

 В МО обаче при отказ от дълги отпуски се освобождават средства за едва 1.3-процентно увеличени, а при отказ от заплатите за още 4.5% или средно увеличение на заплатите общо с 57 лева  месечно.

 За ДАНС аналогичните разчети показват съответно 7-процентно и 5-процентно увеличение или общо увеличение на заплатите средно с 238 лева месечно. 

В писмото Дянков ясно посочва, че вижда възможности за осигуряване на средства за по-високи заплати в рамките на одобрените за трите ведомства бюджети и при отказ от част от правата, които служителите там получават съгласно специализираните закони – съответно за МВР, за отбраната и въоръжените сили и ДАНС.

"В случай на приравняване на платения годишен отпуск и на обезщетенията при пенсиониране на държавните служители в системата на МВР и ДАНС, и на военнослужещите в МО с тези на държавните служители по Закона за държавния служител, би могло средната месечна брутна заплата да бъде увеличена за сметка на съкращаването на персонала и реализираната годишна икономия на средствата за заплати и обезщетения", посочва Дянков в писмото си до тримата ръководители.

Той предлага това приравняване да става "поетапно".

Не се уточнява какво "съкращаване на персонала" визира финансовият министър.

Само при намаляването на отпуските в МВР ще се осигури годишна икономия от 32.5 млн. лева, в МО - 4.4 млн. лева, а в ДАНС - 2.9 млн. лева. При намаляването на броя на заплатите, които се изплащат при пенсиониране, в МВР ще се реализира годишна икономия от 22 млн. лева, в МО - 15.5 млн. лева, а в ДАНС - 2.1 млн. лева. 

Полицаите в неделя ще протестират с искане за по-високи заплати. Единствената професионална организация в армията - Българската офицерска легия "Раковски" - обяви, че на този етап няма да се включи.

Към момента министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, който е вицепремиер, отговарящ за всички силови ведомства, не е взел отношение нито към публичните коментари на колегата си Дянков, нито към протестните акции, готвени в МВР.

Мълчание запазва и шефът на ДАНС Константин Казаков, който вероятно чака благоволението на Цветанов за евентуалното си преизбиране на поста.

Министърът на отбраната Аню Ангелов защити публично повишението на заплатите за военнослужещите, като в същото време определи като неоснователни претенциите за отнемане на "привилегиите" им.

 




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13036191
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930