Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.09.2012 20:26 - Кой кой е във ВСС?
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 814 Коментари: 0 Гласове:
0



Разнобой сред съдиите, централизирано гласуване на прокурорите, маргинализация на следователите и поредното задкулисно съглашение на политическите партии маркираха избора на новия Висш съдебен съвет (ВСС), който за пореден път разби конституционния мит, че магистратурата има право на самоуправление, анализира Медиапул.

Главно за да се представим пред "чужденците" (ЕС и САЩ не спират натиска за истинска съдебна реформа), този път изборът на ВСС се превърна в публично събитие, с публични изслушвания на кандидатите. Това не направи процедурата кой знае колко по-прозрачна, още по-малко конкурента. Благодарение на безпрецедентно активната намеса на независими неправителствени организации и независимо, че управляващите побързаха да ги дублират с "вербувани" от тях марионетни двойници, схемата за тотално дирижирана подредба на новия ВСС бе донякъде осуетена. Доколко – предстои да видим.

Народното събрание излъчи в сряда последните 11 представители в 25-местния ВСС.  Управляващата партия вкара директно петима представители - един свой депутат и четирима магистрати. Трагичният опит с отиващия си ВСС показва, че голяма част членовете от парламентарната квота, без значение коя партия ги е излъчила, са склонни да подкрепят акции срещу критично настроените магистрати и да прокарват кадрови назначения в полза на управляващите. С малки изключения същото е валидно и за представителите на прокурорската квота, която отново бе избрана дисциплинирано и без изненади.

В новия ВСС има и отчетливо "лоби" на съдебните инспектори. Те са петима души – четирима влязоха от парламентарната квота и един от съдебната.

Членовете на Инспектората към ВСС се избират от Народното събрание по същия задкулисен квотен принцип, както това се случи с членовете на ВСС. Силно критичната към статуквото организация на Съюза на съдиите в България успя да вкара само един свой представител в съвета. Само той и още няколко членове на бъдещия ВСС поставиха под особено внимание проблема за независимостта на съдебната система.

Квота на съда

Камен Иванов – съдия в Софийския апелативен съд. Първият избран член на ВСС от съдебната квота. Неформално бе спряган за протеже на председателя на съда Веселин Пенгезов. В биографията му обаче присъстват решението за пускане на "октопода" Алексей Петров от ареста заради липса на доказателства по делото. Това предизвика гнева на вътрешния министър Цветан Цветанов, който имаше и сериозен публичен конфликт с Пенгезов, напоследък явно преодолян по неизвестно какъв начин. Камен Иванов участва и в подписката срещу издигането на Пенгезов за шеф на САС. После обясни, че е сгрешил, защото ВСС има право да решава.

Юлия Ковачева – съдия във Върховния административен съд. Издигната от кюстендилските съдии. Очакванията са да бъде несистемен играч, въпреки че и за нея имаше неофициални информации за получена подкрепа от силния на деня в съдебна система - Георги Колев (шеф на ВАС). Ковачева заяви, че ВСС трябва да защитава магистратите.

Милка Итова – съдия в Софийския градски съд. До края на миналата година Итова бе член на силно критикувания от много магистрати съдебен инспекторат, където влезе по предложение на НДСВ. Спряга се за близка до Георги Колев.

Даниела Костова – съдия във Варненския окръжен съд. В системата се говори, че е приближена до председателя на съда Ванухи Аракелян.

Галя Георгиева – съдия във Пловдивския апелативен съд. Спряга се за близка до председателя на Пловдивския окръжен съд Сотир Цацаров, който се има с Георги Колев. Цацаров е сочен като един от фаворитите на министър Цветанов за бъдещ главен прокурор. Ръководеният от него съд е отличник по осъдителни присъди и налагане на задържания под стража

Калин Калпакчиев – Софийски апелативен съд. Единственият кандидат на Съюза на съдиите в България, който успя да пробие в новия ВСС. Отявлен критик на намесата на изпълнителната власт в делата на съдебната.

Квота на прокуратура

Камен Ситнилски – заместник-главен прокурор, който отговаряше за досъдебните производства. Ситнилски беше за кратко член на ВСС през 2006-2007 година. Участието на Ситнилиски във ВСС не се поставяше под съмнение.

Михаил Кожарев – заместник-главен прокурор, който отговаряше за работата на Върховната административна прокуратура. Също сочен за сигурен член на съвета още преди провеждането на Общото събрание на прокурорите.

Румен Боев - Пловдивска апелативна прокуратура. Боев бе третият сигурен член на ВСС от общо четирима, които се излъчват от държавното обвинение.

Елка Атанасова – ръководител на Окръжна прокуратура – Благоевград. Тя се пребори за място в конкуренция с районната прокурорка на Варна Цветанка Гетова. На шесто място бе прокурор Георги Асенов от Плевен, който бе силно критичен към статуквото в съдебната власт.

Квота на следствието 

Румен Георгиев – заместник-шеф на Националната следствена служба. Георгиев вече изкара един мандат във ВСС. През последните години предпочита да говори за маргинализацията на следователите, които бяха присъединени към прокуратурата.

Квота на Народното събрание

Юлиана Колева  (ГЕРБ) – депутат от ГЕРБ, бивш съдия. Очаква се Колева да стане новият представляващ ВСС и да канализира интересите на управляващата в партия в съвета. В концепцията си застъпва тези на Цветанов и няма нищо против "гражданската критика" срещу съдии.

Каролина Михайлова (ГЕРБ) – съдия в Окръжен съд Варна. Съдия Михайлова бе номинирана за член на ВСС и от съдебната квота, но реши да не се пробва от две места. Нейното присъствие във ВСС заедно с колежката й Даниела Костова е показателно за силната протекция, която има "варненската школа" в съдебната система.

Мария Кузманова (ГЕРБ) – съдия в Софийски градски съд, бивш съдебен инспектор. Мария Кузманова впечатли с концепция, в която осъждаше склонността на съдиите да "теоритизират" и да не искат да работят в екип. Вторият бивш съдебен инспектор в новия ВСС.

Светла Петкова (ГЕРБ) - председател на отделение във Върховния административен съд). Съдия Петкова бе временен шеф на ВАС и сдаде властта на Георги Колев. Спряга се за близка до него.

Соня Найденова (ГЕРБ) – съдия в Софийски градски съд. Третият магистрат от съда на семейната приятелка на Цветан Цветанов Владимира Янева, който намери място във ВСС. Двама от тях бяха вкарани от ГЕРБ.

Незабравка Стоева (БСП) - адвокат в Благоевград и бивш съдебен инспектор. Третият бивш съдебен инспектор във ВСС. Стоева неизменно е под протекцията на БСП.

Галина Пачовска – Карагьозова (БСП) - председател на отделение във ВАС. Карагьозова направи добро впечатление при изслушването в парламента и декларира, че ще работи за отстояване на независимостта на магистратите.

Васил Петров (ДПС) - адвокат във Благоевград и бивш съдебен инспектор. Четвъртият бивш съдебен инспектор. Неразделен с Незабравка Стоева. Петров стана съдебен инспектор с протекцията на ДПС и сега стана член на ВСС по същия начин. Известен е като тъст на Делян Пеевски.

Магдалена Лазарова – Проданова (ДПС) - заместник-апелативен прокурор на София.  "Атака" вкараха следователя Ясен Тодоров, който също е бивш съдебен инспектор. Няма участия в големи процеси, привлекли вниманието на широката аудитория. Проданова има участие в проекти за реформа на съдебната система.

Ясен Тодоров ("Атака") – следовател и бивш съдебен инспектор. Завършва "лобито" от петимата бивш инспектори. Предпочитаният от западните наблюдатели кандидат на партията пред Йордан Давчев.

Димитър Узунов (РЗС) – шеф на районния съд в Сандански. Узунов влезе във ВСС с подкрепата на приятелската към ГЕРБ партия РЗС. Не стана ясно с какво  по-добър от други отпаднали кандидатури.


Тагове:   анализ,   ВСС,   избор,


Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13034414
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930