Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.09.2012 12:07 - Съдия или прокурор ще е новият главен прокурор на България?
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1270 Коментари: 0 Гласове:
0



 image Малко преди окончателното си отпътуване от България американският посланик Джеймс Уорлик отиде в Пловдив, за да се срещне със Сотир Цацаров.

Наказателен съдия или прокурор ще е следващият шеф на държавното обвинение, пита 24 часа.

Отговора не знаят дори магистратите от новия Висш съдебен съвет. Именно те ще изберат наследника на Борис Велчев.

Всички "министри от правителството на Темида", които депутатите и магистратите изслушваха и гласуваха на продължителни, включително и нощни, заседания през последните две седмици, бяха питани какви качества трябва да има новият обвинител №1. Най-честият отговор бе: Да е професионалист.

Професионалисти безспорно са хората, чиито имена най-често се спрягат през последната година като кандидати за един от най-важните постове в държавата - шефът на окръжния съд в Пловдив Сотир Цацаров, зам. главните прокурори Галина Тонева и Бойко Найденов.

Според информирани най-големи са шансовете на 45-годишния наказателен съдия Цацаров, който не се поколеба да изпрати в затвора тийнейджърките Мария и Антония за убийството на съученичката им Маргарита, за да има житейска справедливост.

Той отговаря и на предпочитанията на премиера следващият обвинител №1 да е съдия. Аргументът на Бойко Борисов е, че един съдия знае кои доказателства стават и кои - не, и като началник на всички прокурори в страната ще може да изисква от тях по-добри и по-качествени улики, за да не се провалят делата в съда.

image ГАЛИНА ТОНЕВА Окръжният съд в Пловдив, който Цацаров оглавява от 1999 г., е известен с много
и тежки осъдителни присъди, които издава. Още като главен секретар на МВР Борисов го даваше за пример - колко бързо приключват процесите и какви наказания се налагат. Че вярват на знанията и уменията на Цацаров и ги ценят, Борисов и Цветан Цветанов потвърдиха и след като ГЕРБ спечели властта.

 

Законите за спецсъда и спецпрокуратурата "Антимафия" не бяха написани от правосъдното министерство, както е обичайно, а от вътрешния министър, шефката на парламентарната правна комисия Искра Фидосова, Цацаров и Галина Тонева.
Мълвеше се, че пловдивският съдия ще оглави спецсъда, но той не се включи в надпреварата. Цацаров бе включен и в 7-членния магистратски съвет, който Маргарита Попова създаде дни след назначаването за правосъден министър.

image БОЙКО НАЙДЕНОВ Магистратът и ръководеният от него съд са сочени като положителен пример не само от Борисов и Цветанов, но и от доскорошния американски посланик у нас. Малко преди отпътуването си Джеймс Уорлик отиде в Пловдив, срещна се с Цацаров и го похвали за изключително добрите неща, които е направил за реформирането на магистратурата.

 

Като началник Цацаров подобри условията за работа на колегите си и улесни гражданите, които се обръщат към съда. Успя да събере всички пловдивски съдии в една сграда, която бе ремонтирана основно. Бяха направени нови съдебни зали.
"И министър на правосъдието да стане, и главен прокурор, все ще се справи отлично"
е мнението за Цацаров на пловдивския апелативен съдия Галя Георгиева, която влезе в следващия ВСС от съдийската квота.

Простите сметки обаче показват, че Цацаров засега има сигурни 12 гласа - на 11-те магистрати, избрани от парламента, и на шефа на Върховния административен съд. Според запознати биха го подкрепили и поне трима от съдийската квота.

Галина Тонева не само може да изисква от прокурорите по-добри и по-качествени доказателства, но и го прави от три години. В средата на мандата си главният прокурор Борис Велчев взе дългогодишната наказателна съдийка сред своите заместници.
Сегашният съвет я назначи на поста почти единодушно. Тонева, която тогава бе зам.-шеф на ключовия Софийски апелативен съд, е един от най-добрите наказателни съдии -
оправда обвиняемите за убийството на Андрей Луканов, подписала е две смъртни присъди.

image НИКОЛАЙ КОКИНОВ Тонева отговаря не само на предпочитанията на премиера следващият прокурор №1 да е съдия, но и на предпочитанията на Велчев наследникът му да е обвинител - "признание, че ще има някаква нормалност в прокуратурата, че никой не се налага да я спасява". Тази е позицията и за друг от заместниците му - Бойко Найденов, чието име също се спряга сред кандидатите за обвинител №1. Споменава се и софийският градски прокурор Николай Кокинов.

 

Прокурори неведнъж са припомняли, че те не са по-малко професионалисти или по-малко честни хора от съдиите. Но не са много убедителни, след като сред избраните от парламента 11 юристи за следващия ВСС има само един прокурор, а съдиите са шестима.

Новият съвет, който ще започне работа следващата седмица, може да открие процедурата за избор на наследник на Велчев на 23 октомври. Кандидати могат да издигат поне петима висши магистрати и правосъдният министър, никой друг.

Номинираните ще бъдат изслушани. Гласуването е тайно - поне 17 от 25-имата в съвета трябва да подкрепят кандидат, за да оглави той държавното обвинение пред следващите седем години. Възможно е самият Велчев да не участва в гласуването - ако междувременно президентът Росен Плевнелиев го назначи за конституционен съд, както се очаква.

Държавният глава също има решаваща роля в процедурата - той трябва да подпише указа за назначаването на кандидата, избран от съвета. Може да откаже, ако предложеният не е "точният", но това едва ли ще се случи, коментираха информирани.

През последните 21 г. нито един от главните прокурори не е бил прокурор.
- Иван Татарчев бе адвокат, Никола Филчев - съдия и преподавател по наказателно право, Велчев - преподавател по наказателно право и президентски съветник. 
Очаква се традицията да се запази поне през следващите седем години.

 



Тагове:   всс,   главен прокурор,


Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12996315
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031