Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.10.2012 21:38 - Приоритетите на Марси Рийс: Съдебната система, борбата с корупцията, диверсификацията и свободното слово
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 753 Коментари: 0 Гласове:
1



Реформата в съдебната система, борбата с корупцията и организираната престъпност и насърчаването на енергийната диверсификация, свободата на словото и търговията ще са сред основните приоритети на новия американски посланик в България Марси Рийс, която в понеделник даде първата си пресконференция в София.

image

"Ще разберете, че ние умеем да изслушваме и се надяваме съвместно да работим по важните въпроси в сфери като реформа в съдебната система, укрепване на върховенството на закона, насърчаване на енергийната диверсификация и в борбата с корупцията и организираната престъпност", заяви Рийс в понеделник, след като връчи акредитивните си писма на президента Росен Плевнелиев.

Марси Рийс пристигна у нас в петък, за да замени Джеймс Уорлик. Тя е старши дипломат от кариерата, с 34 години опит в Европа, Карибите и Близкия изток.

"Надявам се по време на мандата си да можем заедно да допринесем за укрепването на нашите двустранни отношения и съвместната ни работа в области като сигурност, правоохраняване, насърчаване на търговския обмен и бизнеса и да насърчим по-обстойното опознаване между нашите два народа", каза още Рийс.

Тя коментира в отговор на въпрос и състоянието на свободата на словото в България.

"Свободата на словото е един от основните постулати на демокрацията, така че несъмнено е изключително важно да се спазва всичко, свързано с поддържането на този постулат. Това е нещо много важно за американците и аз ще направя всичко възможно да го отстоявам”, посочи Марси Рийс.

Тя разказа, че вече е имала възможност да се повози на метрото, да се наслади на историческите сгради в центъра на София и да се разходи из Женския пазар и Витоша.

"Уверена съм, че за мен ще е удоволствие да опозная вашата красива страна в дълбочина. Нашите страни споделят една дългогодишна история на партньорство и приятелство, на взаимна подкрепа и съвместни дейности", каза Рийс.

Посланик Рийс е специалист по националната сигурност и военно-политическата сфера, работила е по важни въпроси на Обединените нации и НАТО, контрола над стратегическото въоръжаване, както и на двустранните отношения със Западна Европа, Балканите и Ирак.

"Нашата съвместна работа, както на двустранна основа, така и като съюзници в НАТО на места като Афганистан, Либия и Косово, е допринесла за един по-стабилен, по-сигурен и по-демократичен свят. Високо ценим подкрепата, която България оказва на новите демокрации в Близкия изток и Северна Африка", посочи още новият американски посланик.

На въпрос дали ще продължи политиката на мълчание за причините за забраната бившият вътрешен министър Румен Петков да посещава САЩ Марси Рийс каза: "Не бих могла да коментирам този случай и по принцип не може да се коментират публично конкретни случаи, свързани с визи и посещения”.


Тагове:   посланик,   САЩ,   Марси Рийс,


Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13036133
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930