Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.10.2012 07:57 - Масово убийство на студенти в Нигерия
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 720 Коментари: 0 Гласове:
0



Най-малко 27 студенти са разстреляни в държавния политехнически колеж в град Муби в североизточната част на Нигерия. Най-малко 15 други са ранени, съобщава ИТАР-ТАСС.

По уточнена информация, трагедията се е случила в ранните часове на деня. Нападателите, чиито брой се установява, са нахлули в стаите на студенти, живеещи извън пределите на университетския кампус, и са започнали да разстрелват беззащитните хора. По някои данни, убийствата са продължавали с часове, но нито полицията, нито армията са могли да попречат на престъпниците. 


Други източници съобщават, че нападателите са били в армейски униформи. Те са нахлули в общежитие извън основния кампус малко след полунощ, събрали са студентите пред техните стаи и са им наредили да си кажат имената. Някои от тях са били застреляни, а други ръгани с нож. 

Ръководството на учебното заведение, вероятно, е знаело за готвещото се нападение, но не е предприело никакви мерки. По-рано територията на капмуса бе намерена бележка с призив за евакуация на студентите и във вторник да не се провеждат учебни занятия. 

Това бе потвърдено от представител на колежа, който заяви, че “нападението е извършено извън пределите на учебното заведение, затова ръководството не желае да коментира дадения инцидент”.

До момента нито една групировка, действаща на територията на страната, не е поела отговорност за престъплението. Полицията подозира, че зад клането стои радикалната ислямска “Боко Харам”. Групировката се обявява за ислямска държава и против светското образование. 

В Муби е обявен полицейски час. От полицията заявяват, че мотивът за масовото убийство продължава да е неясен. Сред убитите има както християни, така и мюсюлмани. 

Атаката по студентите бе извършена само дни след арести на предоолагаеми активисти на “Боко Харам” в града. От полицията съобщиха, че повечето от застреляните са били викани по име. Това накара някои да смятат, че клането има връзка със спор около изборите за студентски съвет в колежа. 

Учебното заведение е затворено. Редица студенти напуснаха града. Мнозина от тях бяха закачили клонки на предните капаци на колите си – традиционен знак за неутралитет в Нигерия.



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13040557
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930