Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.10.2012 07:53 - 100 г. от обявяването на Балканската война
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 602 Коментари: 0 Гласове:
2



На 5 октомври 2012 г. се навършват 100 години от деня, в който за България започва първата Балканска война (1912-1913) - героична, справедлива и жадувана епопея за освобождението на поробените българи в Османската империя.

В черквата "Свето Успение Богородично" в Стара Загора на 5 октомври 1912 г. цар Фердинанд прочита манифеста за обявяване на война на Османската империя.


Историческите предпоставки за избухването на войната са заложени в несправедливите решения на Берлинския конгрес (1878), който оставя големи територии, населени с българско, гръцко, сръбско и албанско население в пределите на Османската империя. По силата на Берлинския договор държавата ни е разпокъсана на няколко части като Македония и Одринска Тракия са върнати под пряката власт на султана.

През 1912 г. балканските страни се вдигат да освобождават сънародниците си, но България е единствената, която се стреми към обединението на земи с преобладаващо българско население. Според статистически сведения от различен произход в Македония по нова време живеят около 1 200 000 българи или над 53,6% от общото й население.

По същото време в Одринска Тракия има около 350 000 българи, които представляват 35% от живеещите в областта.

След разгрома на Илинденско - Преображенското въстание (1903) освобождението на българското население става належаща необходимост, а войната - единствено възможният изход.
Военнополитическите реалности в региона налагат сключването на съюз между България, Сърбия, Гърция и Черна гора. Нито една от тези държави не може сама да води успешна война срещу все още силната във военно отношение Османска империя и такива договори са подписани през 2012 г. Въпреки, че има претенции за запазване на "балканското равновесие" Румъния остава неутрална.

Възприетият тогава от българската страна принцип за поделяне на Македония е политическа и дипломатическа грешка, а съюзните договори на България с другите балкански държави са твърде общи и не указват ясно участието на всяка държава във войната и разпределянето на освободените територии. Независимо от слабостите, които предопределят бъдещото разпадане на Балканския съюз, той става решаващ фактор за воденето на победоносна война срещу Османската империя.

Общ стратегически план на съюзниците не е изработен. Не се постига съгласие за изграждане на единно командване и определяне на главен театър на военните действия. По взаимни споразумения се предвижда българската армия да действа с основните си сили в Тракия, сръбската - във Вардарска Македония, гръцката - в Епир и към Солун, а черногорската - в Албания. В предишните години българското командване разработва няколко варианта за водене на война...

Днес президентът Росен Плевнелиев ще участва в Благоевград в тържественото честване по повод 100 години от Освобождението и присъединяването на Горна Джумая и Пиринска Македония към България. Държавният глава ще присъства на тържествената заря-проверка в 19.30 ч. на площад "Георги Измирлиев", където ще произнесе слово.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева ще участва в тържествените чествания по повод 100-годишнината от Освобождението на Банско и празника на града - сесия на Общинския съвет, тържествената литургия и освещаване на знамето на общината пред църквата "Света Троица" и откриване на паметник.

Министър Цветан Цветанов ще участва в тържествения ритуал по издигане на националния флаг пред общината в Стара Загора за празника на града. След това той ще се включи в празничното шествие с участие на възпитаници на старозагорските училища, което трябва да завърши при Енорийския храм "Свето Въведение Богородично". Вътрешният министър, който е и председател на Националния комитет за отбелязване на 100-годишнината от Балканските войни, ще проследи възстановката на събитията отпреди век, когато Цар Фердинанд прочита Манифеста за обявяването на война на Турция.

По повод годишнината изложбата на Националния военноисторически музей "Владимир Димитров-Майстора. Сюжети от Балканската война" гостува във Военноморския музей. Изложбата включва 31 творби на големия български художник, които варненската публика ще може да види за първи път на своя територия.



Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12997756
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031