Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.10.2012 15:32 - Къде се дяна фаворитът Обама, чудят се в Европа
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 926 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Бледото представяне на президента Барак Обама на първия предизборен дебат в САЩ разтревожи европейските столици, където макар и неофициално се надяват той да бъде преизбран.


Въпреки че до изборите на 6 ноември може да се промени много и че между Обама и републиканския му съперник Мит Ромни дотогава ще има още два дебата, социологическите проучвания, направените веднага след първия им дуел, показаха, че несъмнено Ромни е спечелил. Според светкавично изследване на Си Ен Ен 67 процента от зрителите смятат бившия губернатор на щата Масачузетс за победител, а само 25 процента сочат за такъв Обама. Онлайн букмейкърът "Интрейд" намали шансовете за преизбиране на демократа от 74 на 66 процента, съобщава ДНЕС

В Европа, където лидерите и финансовите служители през последните 2 години и половина работиха в тясно сътрудничество с администрацията на Обама, търсейки решение на дълговата криза в еврозоната, бяха особено стреснати и объркани от това, че Ромни посочи страдащата от голям бюджетен дефицит Испания като пример за зле управлявана икономика.

"Ромни прави аналогии, които не се основават на действителността", заяви испанският външен министър Хосе Мануел Гарсия-Маргальо пред журналисти след заседание на неговата дясноцентристка партия.

Водещият испански всекидневник "Паис" изтъкна факта, че Испания е била единствената европейска държава, спомената от Ромни, и че създаденият й от републиканеца негативен имидж контрастира с похвалите на Обама от кампанията през 2008 г. за испанската политика в областта на възобновяемите енергийни източници.

"Испания никога не е била споменавана в кандидатпрезидентски дебат като символ на провал", тъжно отбеляза лявото издание. "Случилото се снощи ще остане в историята. Но не в добрия смисъл."

Политически коментатори във Франция и Германия изразиха учудване от слабото представяне на Обама и казаха, че изборите може да се окажат много по-оспорвани от очакваното.

"Обама показа липса на желание да бъде президент и това може да му изиграе лоша шега като кандидат-президент", написа либералното германско списание "Шпигел". "Сега вече е ясно, че за да влезе пак в Белия дом, американският президент се нуждае от маратонки, а не от джапанки".

Френският "Монд" беше също толкова изненадан от нетипично слабото представяне на Обама. "Къде се дяна фаворитът?", попита то на първа страница с подзаглавие: "Обама се провали на първия си телевизионен дебат срещу хапливия Ромни".
 

Предпочитания към стила на Обама


Неофициално мнозина дипломати от ЕС не крият, че искат демократът да бъде преизбран; не е тайна, че много европейски страни, без значение дали са управлявани от дясноцентристки или лявоцентристки правителства, са много по-близо до демократите, що се отнася до социалната и данъчната политика, околната среда и редица външнополитически въпроси.

Обама се опита да се възползва от това в миналото. При подготовката на срещата на страните от Г-8 през май в Кемп Дейвид служители от Белия дом здраво притиснаха европейските си колеги да подкрепят политическите инициативи на Обама, казват участници.

"Сякаш се очакваше всички от Г-8 с изключение на Русия и Япония да станат част от кампанията за преизбиране на Обама", каза тогава за Ройтерс началникът на кабинета на един от европейските лидери.

През последните месеци Вашингтон упражнява и дискретен натиск върху Европа за необходимостта да се избягват големи сривове в дълговата криза преди изборите, отчасти за да не пострада и американската икономика, казаха за Ройтерс няколко служители от ЕС.

Лидерите на Стария континент имат сериозни основания да се подчинят; те също искат да държат рискованата политически криза под контрол, както и да разширят деловите си отношения с администрацията на Обама, създадени през последните четири години.

"Европейците като цяло са разтревожени от евентуално президентство на Ромни", каза Ян Техау, директор на "Карнеги-Европа".

"Не че не го харесват, но има много политически съветници неоконсерватори, които може отново да заемат длъжности, ако Ромни стане президент, а това буди безпокойство у много от европейските лидери. "Тенденцията е да се придържаш към това, което познаваш и с което си работил", каза той за Ройтерс.

"Да го преглътнем"

Пък и Ромни не се постарал особено да се хареса на Стария свят. През юли, когато бе на посещение във Великобритания преди олимпиадата, той се усъмни в готовността на Лондон да бъде домакин на Игрите, а няколко дни по-късно в Израел разкритикува палестинската култура, което беше осъдено от мнозина. Един от съветниците на Ромни в "Работната група за Европа" е британецът Найл Гардинър, който бе сътрудник на бившата министър-председателка на Обединеното кралство Маргарет Тачър, а сега работи за консервативната фондация "Херитидж" във Вашингтон.

В коментар, поместен миналия месец във в. "Вашингтон таймс", той определено се изказа мрачно за Европа, заявявайки, че континентът е в необратим упадък и че европейската интеграция е била зле замислена и зле осъществена.

"Европейският проект се разпада, давейки се в море от дългове и ръководен от бюрократи в Брюксел, които нямат никакво чувство за отговорност към демокрацията ", написа той. Схващанията от този род на хора от кръга на Ромни предизвикаха раздразнение в Европа и засилиха надеждите той да се провали в битката за Белия дом.

Обама все още има преднина в социологическите проучвания, включително в ежедневния сондаж на Ройтерс/Ипсос. Той води пред Ромни с 47 срещу 41 процента - разлика, която се запази сравнително стабилна от средата на септември насам.

Имайки предвид, че до изборите остават само 32 дни, републиканецът все още трябва да направи голям скок, за да измести Обама, но още две силни представяния на дебатите могат да насочат колебаещите се избиратели към неговия лагер. В Европа лидерите наблюдават внимателно и са готови да превъзмогнат резервираността си към Ромни, ако се наложи. "Макар да сме естествено предразположени към президентите демократи, ще приемем следващия американски президент, който и да е той", каза дипломат в Брюксел. "Просто трябва да се справим с това".




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13000541
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031