Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.10.2012 09:32 - Президент, премиер и петима министри в Пловдив за годишната среща на НСОРБ
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 659 Коментари: 0 Гласове:
0



 Президентът Росен Плевнелиев, премиерът Бойко Борисов и министрите Цветан Цветанов, Томислав Дончев, Лиляна Павлова, Мирослав Найденов и Тотю Младенов ще бъдат специални гости на Осмата годишна среща на българските местни власти. Тридневният форум започва днес в Пловдив и продължава до 16 октомври. Негов организатор е Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ).

От 1998 г. датира традицията за честване на Деня на българската община на 12 октомври. Денят не е избран случайно – на тази дата през 1882 година е публикуван първият Закон за общините и градското управление в България. Празникът на българската община се отбелязва под формата на Годишна среща на местните власти от 2002 г.

Всяка година форумът събира над 1000 общински лидери – председатели на общински съвети, съветници, кметове и ключови експерти, които дискутират тенденциите в развитието на местното самоуправление в България. По традиция на срещата присъстват и представители на централната власт – президентът на Република България и министър-председателят, много министри, представители на партньорски асоциации на общините от цяла Европа.

Форумът е уникално за местните власти събитие, което включва разнообразни форуми и дава възможност за споделяне на идеи, за обсъждане на бъдещите общински реформи с министри и народни представители. Срещата е с продължителност 3 дни и наред със специализираните паралелни форуми и дискусии се провежда и една официална пленарна сесия с участието на всички делегати.

През 2012 г. акцентът на включените във форума прояви е върху ефективността от използването на европейските фондове – равносметката пет години след присъединяването на страната ни към ЕС. Ще бъдат обсъждани и приоритетите за следващия програмен период.

В първия ден на срещата, 14 октомври, ще бъдат представени разнообразни ефективни общински практики в различни сфери на дейност – социални услуги, енергийна ефективност, социално включване, и т. н. Вечерта се открива традиционното ОБЩИНСКО ЕКСПО, в което и тази година ще участват многобройни фирми, които предоставят услуги за общините.

В понеделник сутринта ще има четири паралелни форума по трите „общински” европрограми – ОПРР, ОПОС, ОПРЧР, и Програмата за развитие на селските райони под общото заглавие “Еврофондовете – реалности и поуки”.

Следобед ще се проведе проведе пленарна сесия, посветена на ролята на общините като основен бенефициент при усвояване на средства и приоритетите за следващите 5 години – “Програмен период – 2014 – 2020 – потребности и бъдещи приоритети”. За участие в сесията са поканени министър-председателят Бойко Борисов, вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, министрите на регионалното развитие Лиляна Павлова, по управлението на средствата от ЕС Томислав Дончев, на труда и социалната политика Тотю Младенов, на земеделието и храните Мирослав Найденов, заместник-министри. Специален гост на дискусията ще бъде и президентът на Република България Росен Плевнелиев.

Последният ден – 16 октомври, е посветен на 130-годишнината от първото законодателство за общините след Освобождението – “130 години общинско законодателство в България – поуките от миналото и предизвикателствата на бъдещето”. В края на сесията ще бъдат връчени и традиционните награди на НСОРБ – община и общинар – реформатор, партньор и дарител на общините, журналист и медия на общините.  



Тагове:   местна власт,   НСОРБ,


Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13041537
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930