Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.11.2012 19:48 - Борисов помоли съдия Марковска да се оттегли. Посланик Джонатан Алън нарече скандала "голям срам"
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 598 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Молбата ми е да се оттегли, след като се създаде такъв огромен шум и да продължи да си бъде съдия. Това каза в неделя министър-председателят Бойко Борисов по повод на избраната за конституционен съдия Венета Марковска, около чието избиране се заформи голям скандал. Премиерът коментира безпрецедентния скандал около съдия Марковска след като пристигна в Националния археологически музей, за да разгледа новооткритото златно съкровище край Свещари.

 

С Борисов бяха министрите на финансите и на културата Симеон Дянков и Вежди Рашидов.

 

В началото на седмицата премиерът каза, че е говорил със съдия Марковска и я е помолил да "изчисти името си" и да се оттегли, ако "има капка истина" в сигналите срещу нея, и ако Европейската комисия (ЕК) продължи да настоява за това.

 

Премиерът каза това, след като ЕК потвърди, че заплахата от извънреден мониторингов доклад за България заради оспорвания избор на Марковска е реална и зависи от това как българските власти ще действат в този случай.

 

Самата Марковска предприе смущаващи стъпки за магистрат с голяма юридическа практика, като отправи писма от МВР и до прокуратурата да намерят "анонимното лице", изпратило сигналите срещу нея до политическите сили и до медиите. Тя дори поиска от МВР като намери "доносника", да й прати адреса му.

 

Докато вътрешният министър Цветан Цветанов обяви, че МВР ще направи нужното да разследва случая, изпълняващият длъжността главен прокурор Бойко Найденов категорично отхвърли прокуратурата да се занимае с искането на Марковска.

 

Държавата не може да става заложник на един човек, отсече Найденов в събота.

 

"Аз я помолих да следи внимателно това, което казват колегите от Брюксел. Не бива да се омаскарява един човек, ако не е виновен за нещо, но ако има нещо, от което тя би се срамувала, и се окаже, че е така, аз я помолих тя да се оттегли", обясни в понеделник премиерът.

 

В неделя - близо седмица след като бе поставил това условие на Марковска, Борисов продължи, като заяви, че тя е в правото си да продължи да бъде съдия, но "така или иначе около нея много се говори, има напрежение и в случая най-достойно би било тя сама да не отива да се закълне". Полагането на клетвата на новоизбраните конституционни съдии е на 15 ноември.

 

"Помолил съм я преди една седмица и надявам се да го реши", настоя още Бойко Борисов, който се надяваше въпросът "Марковска" да бъде решен до изтеклия петък.


Посланик Джонатан Алън нарече скандала "голям срам"

"Изборът на кандидата за Конституционния съд е доста голям срам след прекрасните, прозрачни условия при избора на Висшия съдебен съвет (ВСС)".

 

Това коментира в неделя посланикът на Великобритания у нас Джонатан Алън по повод на избора на съдия Венета Марковска за член на Конституционния съд от квотата на Народното събрание на фона на медийните разкрия за недопустимата й намеса преди две години в сблъсъка на неин близък познат с органите на реда и придобиването на имоти съвместно с член на ВСС и на инспектората и с адвокат. Реакцията на Марковска след избора й да отрича всичко и да настоява МВР и прокуратурата да "изчистят името й" предизвика един от най-големите скандали при избора на магистрат за висш пост в държавата.

 

Посланикът бе в студиото на радио К2, където бе питан за злободневни вътрешни въпроси. Освен за скандала "Марковска", му бе зададен въпрос да коментира и бепрецедентното открито писмо на германския посланик Матиас Хьопфнер по повод на цензурирането на негово интервю в столичен вестник, както и за прословутата реплика на вътрешния министър Цветан Цветанов, че България е "оазис на престъпността".

 

По темата за изборите в съдебната система посланик Алън продължи с похвалата си как те са протекли за членове на ВСС и с разочарованието си от избора на конституционни съдии:

 

"Това (изборът на членове на ВСС - бел. ред.) получи широко одобрение и съм впечатлен от работата на министъра на правосъдието, за да го постигне", каза той.

 

"Жалко, че малко след това не се вижда прозрачността при избор на конституционни съдии. Независимо кой е отговорният орган, държавата трябва да отговаря за тези неща, трябва да се проведе пълно проучване кое е вярно и кое не е", каза посланикът по адрес на изнесените в медиите факти за недопустими действия на съдия Марковска, окачествени от нея и от вътрешния министър Цветан Цветанов като анонимен донос.

 

"По отношение на ВСС, КС или избор на главен прокурор идеята е не чужденците да имат доверие, а доверие да имат местните хора", подчерта британският посланик.

 

Това е първото изявление по темата "Марковска" на посланик на страна от ЕС у нас след като от Европейската комисия официално припомниха след избора на съдии за КС, че може във всеки един момент да бъде подготвен извънреден мониторингов доклад.

 

Това изявление бе коментирано от вътрешния министър Цветан Цветанов като неофициално. Последва отговорът на говорителя на председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу, че всяко изявление на редовен брифинг на комисията е официална позиция.

 

По повод на откритото писмо на посланик Матиас Хьопфнер, че дадено от него интервю е било цензурирано от столичен вестник в частта за независомостта на българските медии, Джоната Алън каза:

 

"Посланик Матиас Хьопфнер разбираемо беше доста разстроен, че коментарите му не бяха представени от журналистите точно. Мисля, че има едно опасение в България, че понякога редакторски решения се правят с оглед на интереса на собствениците. Когато г-н Борисов се срещна с посланиците на ЕС и беше попитан дали това е така, той отговори, доколкото си спомням, че трябва да има по-голяма прозрачност по отношение на собствеността върху медиите и дори закон, за да може обществеността да знае точно кой е собственик на съответните издания. Така, може би, ще се знае повече за позициите".

 

Посланикът направи и дипломатичен коментар в контекста на приемането на страната ни в Шенген на фразата на вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов, че "България е оазис на организираната престъпност".

 

"В първото ми телевизионно интервю, някой ми даде цитат на Цветанов, в който се твърдеше, че в България няма организирана престъпност. Предпочитам да базирам своите оценки не върху цитати, а на онова, което виждам. Моето правителство и моето посолство работят здраво, влагат много усилия и много ресурси в борбата срещу организираната престъпност. Поради две причини правим това. Първо, защото това пряко се отразява върху Великобритания, организираните престъпници в България имат голяма успеваемост - което е недостатък на географското ви положение. Втората причина е, че вярваме, че правителството работи сериозно и ефективно с нас, за да се справи на оперативно ниво с организираната престъпност. Ако нямаше резултати, нямаше да сме тук. Мога да кажа, че ще продължим да вършим всичко, което можем, за да помогнем на страната за намаляването на ефекта от организираната престъпност тук".




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12996337
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031