Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.11.2012 21:19 - Пловдивски експрокурор подкрепя непловдивчанин за главен прокурор
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 750 Коментари: 0 Гласове:
1



 Прокурорите Галина Тонева и Борислав Сарафов са новите две кандидатури за главен прокурор, издигнати по време на днешното заседание на Висшия съдебен съвет. image  

Днес е последния възможен ден за номинации за поста, като досега беше издигнат единствено председателят на Пловдивския окръжен съд Сотир Цацаров. Това ще е първият избор на главен прокурор сред повече от един кандидат.

Кандидатурата на Тонева, която е зам.-главен прокурор, беше внесена от бившия й колега Камен Ситнилски. Тя е подкрепена от Юлия Ковачева, Галина Карагьозова (преди съдии във Върховния административен съд), Калин Калпакчиев (съдия в Апелативния съд) и Румен Боев (бивш прокурор в Пловдив).

Кандидатурата на Сарафов беше представена от председателя на ВАС Георги Колев. Той е работил като прокурор във Върховната касационна прокуратура, а от една година е шеф на Специализираната апелативна прокуратура.

Сарафов е подкрепен от членовете на съвета Мария Кузманова и Милка Итова (бивши съдебни инспектори), Димитър Узунов (бивш председател на районния съд в Сандански) и Юлиана Колева (бивш депутат от ГЕРБ). Преди време в интервю за БНТ Сарафов беше заявил , че би подкрепил безрезервно кандидатурата на Галина Тонева за главен прокурор.

Ситнилски представи Тонева като човек с изключителна висока професионална квалификация и  специализации в страната и чужбина. По думите му тя притежава отлична управленска компетентност,  доказана както в съда, така и в прокуратурата, познава детайлно проблемите в прокуратурата и е наясно с начините за тяхното решаване. Според Ситнилски, ако Тонева бъде избрана, може да осигури плавен преход и приемственост при смяната на ръководството, а има и сериозни концептуални идеи за реформа.

Председателят на ВАС Георги Колев мотивира предложението за Борислав Сарафов с фактите от кариерата му – до 2001 г. следовател, после прокурор, четири години прокурор във Върховната касационна прокуратура, от юни 2011 г. – административен ръководител на Апелативната специализирана прокуратура. Колев припомни, че при последния му избор неговите професионални и нравствени качества вече са били обсъдени. “Проследявайки действията му като ръководител, установих, че е провел съответната организация. Той е многократно награждаван от ВСС и от главния прокурор”, обяви Колев. Изтъкна, че няма да преразказва биографията на Сарафов, защото “ще бъде обсъдена в медиите в следващите дни”.

Най-вероятно ще се стигне до балотаж

Председателят на ВАС Георги Колев каза пред журналисти, че той и колегите му са били силно мотивирани да издигнат кандидатурата на Борислав Сарафов заради желанието си да осигурят реално състезание. Все пак направи уговорката, че е спорно дали броят на кандидатите гарантира състезателността и предположи, че най-вероятно ще се стигне до балотаж.

По-предпазлив за хода на избора беше Камен Ситнилски, който уточни, че вчера “подразбрал” за кандидатурата на Сарафов. Според него Цацаров и Тонева имат еднакви шансове, а за Сарафов няма мнение, защото предложението за него “е сравнително ново”. “Всички варианти са възможни – балотаж, да спечели един още от първия път или да няма избор и да се обяви нова процедура”, прогнозира Ситнилски.




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13035749
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930