Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.11.2012 21:17 - Сотир Цацаров: Платили сме данъци върху реалната цена
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 818 Коментари: 0 Гласове:
0



 Шефът на Пловдивския окръжен съд и кандидат за нов главен прокурор Сотир Цацаров отрече той или съпругата му да са замесени в укриване на данъци. image  

Цацаров даде пространно интервю за Би Ти Ви тази сутрин, като обясни, че мотивът му да отиде в студиото е да коментира публикация в сайта “Бивол” от вчера, според която съпругата му e участвала в сделка, при която в нотариалния акт е била прикрита действителната цена на закупени имоти и така е укрила данъци. Шефът на Пловдивския окръжен съд декларира, че ”колкото и странно да звучи”, той и съпругата му са платили данъци върху реалните цени на закупени от тях имоти.

Сделката, за която пише “Бивол”, е от 2008 г., когато нотариус Меглена Цацарова и колежката й Адела Кац-Бояджиева (съпруга на адвоката Иван Бояджиев) купуват два общи имота – три декара овощни градини в с.Костиево, Пловдивско.

От имотната декларация на шефа на Пловдивския окръжен съд – Сотир Цацаров се вижда, че през 2008 г. съпругата му купува тези два имота като притежава 1/2 от идеалната им част. От документа става известно, че общата им сума е 119 151 лв. – по 59 604 лв всеки един от тях. 

В справката от службата по вписванията се вижда обаче, че записаната цена не е 119 151 лв.,а много по-ниска 1000 лева (виж прикачения файл).

Юристи коментираха за “Дневник”, че това е често срещана практика за спестяване от данъци. По думите им шансът да е платен данъкът върху реалната цена е минимален и това се предполага от записаната в нотариалния акт цена.

Цацаров пък коментира записаната сумата от 1000лв.  с думите, че това се прави, ако една от страните няма желание да бъде посочена действителната цена и не е престъпление. “При осъществяването на една сделка има две страни”, обобщи той. По думите му нарушение щяло да има, ако в неговата декларация и в тази на съпругата му е било записано, че продажбата е станала срещу тази сума. Това обаче не станало: “Колкото и да е странно, местните данъци и такси са платени не върху сумата от 1000 лв”.

Цацаров обясни още, че другата страна в сделката не е искала да се сключва споразумение или предварителен договор. Врешението на Окръжния съд в Кърджали по делото за измама, заведено от Цацарова и колежката й след покупката на имотите, обаче е записано обратното (в прикачения файл). До делото се стига няколко месеца след сключването на сделката, когато се оказва, че част от продадения имот е предоставен на друг собственик – братовчеди на продавачката, които предявяват претенции към овощните градините.

Нотариусите Цацарова и Бояджиева завеждат дело, за да развалят сделката и да си върнат парите.

Делото се гледа в Кърджали, защото Цацаров е председател на съда в Пловдив и съдиите там си правят отвод. В решението на Окръжен съд – Кърджали, от 26 май 2009 г.  са цитирани части от пледоарията на адвоката на Цацарови и Бояджиеви, от която също става ясно, че е записана симулативна цена при сделката.

“Продажната цена на недвижимия имот, посочена в нотариалния акт, била 1000 лева, но действително уговорената, платена от доверителите ми и получена от ответницата цена, е била в размер на сумата 60 921 евро. Вписването на сумата от 1000 лева като продажна цена, е станало по изрична молба на ответницата, тъй като тя е изразила желание трети лица да не узнаят за сравнително голямата сума пари, която й е била платена. Твърдят, че в случая е налице относителна симулация по отношение цената на продажбата, като записаната в нотариалния акт цена от 1000 лева е привидна (симулативна), а прикритата (действителна) цена е в размер на сумата 60 921 евро (или 119 151.11 лева по централния курс на БНБ към датата на плащането)”, се посочва в решението.

Страните са подписали предварителен договор, според който реалната цена от 60 408 е обезщетение, а цената на покупката е 1000 лв. Обезщетението е трябвало да бъде изплатено, ако сделката се развали по вина на продавача – Мария Сотирова.

Пред съда тя се позовава на нотариалния акт и получените 1000 лв., отричайки, че знае за прикрити цени. Съдът приема за вярно записаното в предварителния договор и е отсъдила Сотирова да върне на нотариусите парите с лихви, които са били отредени като обезщетение по предварителния договор.

Сотирова обжалва решението на окръжния съд, както и собствеността на братовчедите си върху имота. С парите от продажбата на имота тя вече е купила апартамент в Пловдив и го е прехвърлила на сина си. Братовчедите завеждат дело, за да влязат във владение на овощната градина, а ответници са Цацарови и Бояджиеви.

“Дневник” потърси Меглена Цацарова в нотариалната й кантора. Оттам първоначално помолиха да я потърсим по-късно. Петнайсет минути след това от офиса съобщиха, че “всъщност госпожа Цацарова ще отсъства до края на седмицата”. Снощи “Бивол” съобщи, че е получил писмен отговор на въпросите си към нея. В  публикуваното писмо нейната теза е също, че платените данъци са върху реалната цена.




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13031661
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930