Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.11.2012 20:38 - Галя Георгиева подкрепи Сотир Цацаров за главен прокурор
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 889 Коментари: 0 Гласове:
0



 Единият от двамата новоизбрани пловдивски членове на Висшия съдебен съвет – Галя Георгиева, подкрепи колегата си Сотир Цацаров за главен прокурор. Другият член на ВСС от Пловдив – прокурорът Румен Боев, преди дни даде гласа си за колегата обвинител Галина Тонева.

Според електронното издание Медиапул, Георгиева е известна с близки отношения с Цацаров, за когото се твърди, че е фаворит на ГЕРБ за главен прокурор.

Във вторник тя защити колегите си от пловдивския съдебен район, които ден по-рано  изпратиха отворено писмо до ВСС, възмутени от твърденията, че правораздават “обвинително”.

Георгиева бе избрана за член на ВСС от съдебната квота, като преди това бе зам.-председател на Пловдивския апелативен съд (ПАС). Кандидатурата й за съвета очаквано бе подкрепена от пловдивското и варненското лоби в системата, към което по време на избора се присъедини и шефът на Върховния административен съд Георги Колев.

Георгиева бе и един от 7-те членове на ВСС, които номинираха Цацаров за главен прокурор минути след края на скандалното заседание на съвета, на което бяха приети безпрецеденти правила за процедурата, които директно облагодетелстват председателя на ПОС.

“Протестът на съдиите от районния и окръжния съд в Пловдив е напълно основателен, защото наистина се спекулира с тяхната работа. Даже смятам, че тяхната реакция е малко закъсняла, защото от доста време се говори”, коментира тя във вторник пред БНР с уточнението, че ВСС трябва да вземе отношение по темата.

Повтаряйки написаното в писмото, че то няма нищо общо с кандидатурата на Цацаров, Георгиева обясни, че ставало въпрос за принципна позиция на колегите й.

“Какво ще направят? Ще използват колегите на Цацаров срещу него ли? Аз това не мога да го разбера. От определени юридически кръгове се води една некоректна кампания. Срещу Цацаров се изсипа много помия”, добави бившата зам.-шефка на ПАС.

Подобно на 64-ата пловдивски магистрати, подписали писмото Георгиева отхвърли критиките, че местните съдилища имат сериозна вина за многобройните осъждания на България в Страсбург, допускайки сериозни процесуални нарушения, свързани с правото на защита на подсъдимите.

В понеделник правозащитникът Михаил Екимджиев остро реагира пред “Правен свят” на позицията на пловдивските съдии, предоставяйки списък от 73 дела, с които е бил ангажиран. В решенията на Европейския съд за правата на човека по тях са записани критики именно срещу дейността на съдилищата в Пловдив.

“До този момент се е приемало съдиите да не правят публични изказвания, да си мълчат по някои проблеми. Това е било личното им виждане. Но нещата ескалираха и не може да се мълчи за всички тези обвинения, които се хвърлят върху съдилищата. Те се концентрираха като обвинения от тези две адвокатски кантори”, каза още Георгиева.

И добави, че принципно е срещу нападките към съда, независимо от кого се правят, припомняйки, че и по повод поведението на МВР шефа Цветан Цветанов е предложила на ВСС да запишат името на министъра в своя декларация.

Става въпрос за позицията на съвета по отношение на атаките на Цветанов срещу члена на ВСС Калин Калпакчиев, оправдал на втора инстанция подсъдимите за пране на пари по делото “САПАРД”. Кадровиците в съдебната власт в продължение на една седмица умуваха какво да бъде съдържанието на текста, като в крайна сметка приеха “беззъба” декларация, в която дори не поместиха името на министъра. Това стана в деня, в който бе издигнат Цацаров.




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13038740
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930