Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.11.2012 22:02 - "The Guardian": Тайната на офшорните сметки:
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 713 Коментари: 0 Гласове:
0



 Успяхме да разкрием необичайно голяма глобална мрежа от фиктивни компании, чиито директори са основно британски граждани. Така анонсира мащабно разследване за дейността на офшорните компани британският вестник "Гардиън".

Британското правителство твърди, че злоупотребите от такъв тип отдавна са изкоренени в страната, но международното съвместно разследване, проведено от в. "Гардиън", телевизионното предаване на ББС "Панорама" и базираният във Вашингтон Международен консорциум на разследващите журналисти (International Consortium of Investigative Journalists – ICIJ), разкри цяла процъфтяваща офшорна индустрия, която позволява укриването на данъци и активи.

Определихме група от 28, така наречени, фиктивни директори и установихме наличието на повече от 21 500 компании, играещи ключова роля в укриването на стотици хиляди търговски транзакции. "Директорите" продават имената си, които се използват в официални фирмени документи с международни адреси.

Британските закони не забраняват това и понякога ролята на фиктивните директори изглежда напълно правомерна. Но ние имаме информация доказваща, че конкретната група директори само се преструват, че ръководят компаниите, скрити зад имената им.

Самите компании често регистрират офшорни сметки на Вирджинските острови, в Ирландия, Нова Зеландия, Белиз и в самата Великобритания. Офшорните компании продават десетки британски фирми. Едновременно с продажбите някои от фирмите търсят и фиктивни директори.

Имената на една съпружеска двойка от острова – Сара и Едуард Питър-Мирс, които са се преместили да живеят от остров Сарк (един от Нормандските острови) на остров Невис в Карибско море, се използват от повече от 2000 фиктивни компании. Имената им се свързват с широк спектър от предприятия: от фирми за закупуване на скъпи недвижими имоти за руски граждани до организация на порнографски сайтове и хазартни игри.

През 1999 година правителството на острова съобщи, че британският бизнес с фиктивни директори е бил "признат за незаконен" след като съдия Шарън Блекбърн заявила, че съдът няма да търпи ситуация, в която "един човек става директор на много компании и след това бяга от отговорност". За съжаление, както става ясно от получените сведения, това не е така.

Зад фиктивните фигури се крият множество различни собственици на бизнес, в това число и напълно порядъчни: от руските олигарси до избягващи публичност спекуланти на британския пазар за недвижими имоти. Обединява ги само едно – стремежът им да останат скрити.

В списъка на споменатите от нас собственици влизат:

Владимир Антонов, живеещ в Лондон руски милиардер, който е купил футболния клуб "Портсмут"(Portsmouth ). Литва, където Антонов контролираше една от банките, се опитва да го екстрадира, но собственикът на "Портсмут" отрича да е нарушавал закона.

Яир Спитцер (Yair Spitzer), програмист от Северен Лондон, който е търгувал с жилища в Лондон. "Консултирахме се с британски счетоводители, който твърдяха, че тази схема е напълно законна", заяви той.

Хакми (Hackmey) – заможно израелско семейство, един от членовете на което е използвал фиктивна компания, регистрирана на Вирджинските острови, за да купи офис сграда в Лондон на стойност 26 милиона паунда. Прессекретарят на семейството каза, че: "Самата сделка, както и схемата са били предложени от близък партньор от общо предприятие".

Николас Йоану (Nicholas Joannou), собственик на компанията Armstrong Group, която продава акции от адрес на площад "Бъркли" (Berkeley Square) в центъра на Лондон. "Гардиън" не успя да се свърже с него.

Фирма SP Trading, която през 2009 година се оказа свързана с някакъв казахстански бизнесмен и забъркана в скандал с доставки на оръжия в Иран. Фиктивните директори на фирмата, които били във Вануату (островна държава в югоизточната част на Тихия океан), не знаеха нищо за настоящите дейности на компанията и заявиха само, че "случаите на злоупотреба са изключително редки".

Паралелно занимаващата се с разследването програма "Панорама", която се излъчва по канал ББС1, подготви репортаж, където агентът, занимаващ се с организиране на фиктивни компании, предлага помощ на действащ под прикритие репортер да укрие данъците си. Агентът Джеймс Търнър от йоркската компания Turner Little предлага фиктивни директори от Белиз и казва: "Те дори не знаят, че са директори. На тях просто им се плаща".

Представителят на друга компания – Atlas Corporate Services – моли за пълна дискретност. Той обяснява, че много от неговите "директори" не знаят с каква цел се използват имената им.

Джеси Хестер (Jesse Hester), управляващ Atlas Corporate Services от Мавриция, убеждава потенциалния клиент, че едва ли ще бъде заловен от британското правителство: "Данъчните нямат възможност да се занимават с всеки поотделно... Те смятат, че шансът да хванат някого е такъв, какъвто и шансът да спечелиш от тотото".

С тези откровения започва седмицата на публикации на в. "Гардиън" на материали, посветени на борбата с анонимността на офшорните компании – един от най-тъмните британски, финансови отрасли.

Особено успешни за прикриване са Вирджинските острови, които осигуряват изключителна дискретност. Това е карибска територия, която в крайна сметка е управлявана от Британия, където са продадени повече от милион анонимни офшорни компании, откакто през 1984 островите се превърнаха в "данъчен рай".

Купувачите често са хора, които по ред причини (понякога напълно законни) не желая да се разгласява какво правят с парите си.

Но тази година ICIJ започна разследване в световен мащаб. Международният консорциум от разследващи журналисти възнамерява систематично да разобличи хиляди такива фиктивни собственици.

"Гардиън" заедно с организацията с нестопанска цел ICIJ анализират гигабайти с информацията от Великобритания. Тази седмица сме готови да разобличим и други собственици. Ние не твърдим, че тези хора са престъпници. Не всички, от тези с които общувахме, имат фиктивни директори. Някои твърдят, че не са направили нищо нередно, а просто са използвали законната възможност да снижат данъците си или да запазят поверителност. Още повече, по мнението на критици, тази офшорна система е прекалено непрозрачна и открита за злоупотреби.

Директорът на ICIJ Джерард Райл заяви: "Ние анализираме данните на буквално стотици хиляди офшорни компании с помощта на специална програма и изобличаваме общите схеми. Получените материали проверяваме с добрите стари журналистически методи. Ние използваме вътрешни информатори, които обогатяват нашите знания за тази малко позната и недостатъчно добре регулирана сфера. Уверени сме, че информацията ни е достоверна.

Райл смята, че глобалният проект на ICIJ, който ще бъде завършен догодина, ще изкара на бял свят тъмната финансова система, която предполагаемо прикрива транзакции на трилиони долари по света.

Превод: Владислав Гаврилов и Анна Радулова



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12997871
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031