Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.12.2012 20:30 - Брюксел разследва БЕХ за ограничаване износа на ток от частни фирми
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 526 Коментари: 0 Гласове:
4



 Европейската комисия е започнала разследване на "Българския енергиен холдинг“ (БЕХ) по подозрения за злоупотреба с господстващото си положение на пазара за електрическа енергия на едро в България и по-специално, че ограничава износа на ток от частни фирми, съобщиха в понеделник от Брюксел. БЕХ вече е косвен обект на антимонополно разследване на ЕК срещу "Газпром" за налагане на цени на природния газ, определяне по непрозрачен начин и като част от споразуменията за строежа на газопровода "Южен поток" през териториите на България, Словения и Унгария. Двете разследвания обаче нямат връзка, уточни говорителят по въпросите на конкуренцията Антоан Коломбани.


За проверката е предупредена и българската Комисия за защита на конкуренцията. Продължителността на разследването зависи от сложността на казуса, оказването съдействие от страна на БЕХ и упражняването на правото на защита от страна на засегнатото предприятие. От енергийния холдинг обещаха пълно съдействие и обясниха, че неговите дъщерни дружества – АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица Изток” 2 и НЕК, продават електроенергия на едро по определени през юни 2012 г. правила, които отговарят на европейските изисквания.

Брюксел ще проучва дали разпоредбите в споразуменията за доставка на електричество, сключени от дъщерните дружества на БЕХ не ограничават свободата на търговските им партньори да доставят където желаят закупените от холдинга количества електроенергията, тъй като определят къде да става това, посочват от ЕК.

"Тези условия може да ограничават свободата на търговските партньори да доставят електроенергия, като предписват къде трябва да бъде доставена тя. Например някои от тях предвиждат електричеството да бъде препродавано само в България и да не може да се изнася", посочи Коломбани, цитиран от БНР.

Подобни клаузи може да представляват териториално ограничение, което води до нарушаване на електроразпределението в единния пазар и до раздробяване на пазарите за електричество по национален признак, смятат в Брюксел. Такова ограничение може би възпрепятства конкуренцията на пазарите на електричество на едро в България и в съседните й страни и би било нарушение на антитръстовите разпоредби на ЕС.

Подобна практика би възпрепятствала конкуренцията, като същевременно би попречила на интеграцията на пазарите на електрическа енергия в ЕС, смятат още в Еврокомисията.

В момента "Електроенергийният системен оператор" продава на търгове капацитета на преносната електроенергийна мрежа, която обаче е в активите на НЕК. На закупилите определените количества обаче се посочват точките, до които трябва да доставят електроенергията. Ако например искат да я изнесат, тя трябва да стигне до посочена трансгранична точка от системата ни и след това да се поеме от оператора на другата държава, за което обаче също трябва да има подписан договор.

НЕК и ЕСО трябва да бъдат разделени, съгласно изискванията на Третия енергиен либерализационен пакет. В момента консорциум от четири фирми прави анализ как да стане това заради дълговете от близо 500 млн. евро на НЕК, обезпечени с мрежата, която трябва да мине в ЕСО.

АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица Изток 2" също провеждат търгове за продажба на електроенергия на свободния пазар извън определената им от държавния регулатор квота за бита и малките фирми. От правилата за тези търговете обаче миналата година бяха недоволни големите предприятия, които са длъжни да си купуват енергия от свободния пазар.

Откриването на сегашната процедура не предрешава изхода от разследването, а само означава, че Еврокомисията ще разгледа въпроса приоритетно, съобщиха от пресслужбата на ЕК.

Ако не се предприемат действия от българска страна, е възможно на страната ни да бъдат наложени и финансови санкции.

От БЕХ обявиха по-късно през деня, че след разделянето на НЕК и ЕСО ще бъдат преразгледани всички договори за производство и доставка на енергия на пазара в духа на либерализирането му. Изпълнителният директор на холдинга Михаил Андонов обясни, че информация за споразумението на трите дъщерни дружества била поискана от ЕК още преди две години, а през март-април тази година Брюксел поискал и всички договори на НЕК, АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица Изток 2". Андонов не знаел дали от Еврокомисията вече са констатирали нарушения.

 

Пред БНР той посочи, че, без да иска да се оправдава, преди 2007 г. може и да е имало ограничения в търговия с ток, но вече действат ясни правила за провеждане на търговете.



Тагове:   ток,   ек,   разследване,   БЕХ,


Гласувай:
4


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13028783
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930