Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.12.2012 12:20 - Най-гостоприемните студентски градове
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 798 Коментари: 1 Гласове:
3

Последна промяна: 08.12.2012 12:22


Париж е най-добрият град за живеене за студентите, сочи първата по рода си класация на компанията за образователни услуги QS, която традиционно изготвя рейтинга на най-добрите университети в света. През тази година QS за първи път оцени и градовете, в които те се намират. Критерии са издръжката и качеството на живот, възможностите за намиране на работа, състава на студентската общност. Френската столица води с 421 точки като най-високите й показатели са активността на работодателите и качеството на живот.

За разлика от Лондон и Бостън, парижките висши училище не са в топ 30 на най-добрите в света, но тук е седалището на 16 институции в QS World University Rankings, видимо повече от всеки друг град. Таксите за обучение са ниски в сравнение с тези във Великобритания, Австралия или Северна Америка. Местните студенти са търсени от голям брой работодатели на континента. Но може би най-важното за младите хора е да живеят в един от най-историческите, културно жизнени и красиви градове, каквито можеш да си представиш.
Стотината най-известни творци, учени, философи от последния век са възпитаници на елитни парижки университети ENS Paris, Ecole Polytechnique, Sciences Po и на Сорбоната. Студентите имат достъп до водещи учени в малки групи и интензивно обучение, при това при доста ниски такси. Френската столица традиционно е в предните позиции в класациите за качество на живот. Единственият недостатък е скъпият нощен живот.

В десетката и дори в петицата на световните университети се нареждат лондонските  Imperial College,  University College и London School of Economics. Студентите тук разполагат с отлична  материална база - достъп до Британската библиотека (British Library), която разполага с една от най-обширните колекции от книги и ръкописи в света привличат студентите и изследователи са от целия свят. Освен това Лондон е световен център на културата, а разнообразието на нощния живот е неизчерпаемо.   Като световен финансов център столицата на Великобритания е и място с възможности за студентите с корпоративно мислене. Градът е средище и на медиите и място за изява на посветилите се на изкуствата. Въпреки че обучението тук става все по-скъпо и за чужденците вече се доближава до разходите в САЩ, всяко пени, похарчено за обучение тук, си струва,  смятат авторите на изследването. Именно високите разходи позволяват на Париж да измести британската столица от първото място в класацията.

Бостън попада на трето място благодарение на местния   Кеймбридж в съседство, а също и на Масачузетския технологичен институт - един от двата най-добри университети в света. Бостън е и един от най-исторически наситените градове в САЩ и съчетава динамиката и оживлението на големия метрополис с активния културен живот, изобилието от зелени площи и природното очарование на нова Англия. Студентите оценяват отличното ниво на образование и възможностите за професионална кариера впоследствие, но таксите от по 50 хил. долара годишно  изглеждат недостъпни. Все пак авторите на класацията отбелязват програмите за отстъпки и стипендии за надарените студенти, така че далеч не всеки плаща   пълния размер.

Странно, но именно Мелбърн, а не по-големият Сидни, води класацията на австралийските университетски центрове. Самата Австралия е комбинация от първокласни университети, възможности за реализация, високо качество на живот и прекрасен климат, твърдят авторите на класацията. Репутацията на мелбърнските висши училища все повече се подобрява и той е посочван като най-добрия град в Австралия за чуждите студенти. Градът е смятан за културния център на страната и трикратно е обявяван за най-добър за живеене от The Economist. Прекалено високите цени обаче не му позволяват да изпревари някой от първата тройка и остава четвърти.

Виена може би не е първата асоциация, която действа като магнит на международните студенти, но може да им предложи много повече от валсове и психоанализа. Освен, че често поставян на първо място в класацията на най-добрите градове за живеене и с едни от най-ниските университетски такси, Виена е седалище на двата най-високо оценявани университета в Австрия – Виенския и Техническия университет. Столицата на Австрия е буквално залята от културни богатства, от театри и концертни зали, които са станали свидетели на ранните представления на шедьоврите на Моцарт, Бетовен и Шуберт, множество разнообразни музеи и галерии. Виена влиза в топ 5 на класацията  заради голямата и многонационална  студентска общност и статута си на град с най-добро качество на живот, който задържа години наред. Само с 2 университета в класацията, по-добрият от които (Виенския университет) е чак на 155-то място, Виена може би не може да се сравнява с Лондон с Бостън за тези, които търсят първокласни университети, но за студентите, които търсят добър живот в комбинация с култура и финансова достъпност, трудно ще се намери по-добро място.
Ако Мелбърн претендира да е австралийската столица на културата, Сидни  - шестият в класацията, е нейният финансов и икономически център. С невероятната панорама над пристанището - с прочутата сграда на операта, екзотичните паркове и дълги  плажове, Сидни се радва на славата на една от  най-удовлетворяващите учебни дестинации. Градът постоянно присъства в първата десетка по качество на живот в класациите на "Мерсер" и "Икономист" и не отстъпва на Мелбърн по  концентрация на студенти. Пет от университетите на Сидни попадат сред 500-те най-добри учебни заведения на планетата.
Известен със своята добра инфраструктура, дисциплинирани жители и ниски такси, Цюрих може би звучи по-скоро като място за милионери, но се оказва, че е и отлична дестинация за студентите. Швейцарското федерално техническо висше училище е най-високо оценяваният университет в континентална Европа и в топ 20 от цял свят, а университетът на Цюрих е на 106- то място. Атмосферата в града е спокойна и ведра, за което допринася и местното езеро, Това, че е най-богатият град в Европа има плюсове и минуси за студентите. От една страна той е чист, безопасен и безупречно поддържан, но животът там може да струва цяло състояние. Допълнителните разходи може да са много високи, а университетските такси са между 1000 и 2000 долара. Седмо място

Авторите на класацията определят Берлин - осмият поред, като един от най-готините градове в света. През последното десетилетие културният живот тук се е развихрил дотолкова, че вече го е превърнал в център на дизайна, модата, музиката и други изкуства, конкуриращ успешно Ню Йорк и Лондон. За разлика от тези градове обаче, Берлин все пак е по-достъпен финансово със студентски бюджет, а може да предложи достатъчно от атмосферата на глобален финансов център, за да привлече и младежите с корпоративна нагласа. Най-достъпният сред топ 10, Берлин съчетава ниски наеми и дневни разноски с университетски такси от едва 1000 до 2000 долара за чужденците. Градът има две висши училища от топ 150 в света - Свободният Берлински университет на 66-то място и университетът "Хумболт" на 132-ро.  Напоследък Берлин става все по-привлекателен и заради нарастващите  възможности да се следва и на английски език.

Деветият - Дъблин, съчетава много добра материална база, исторически чар, социална уредба и известни заведения. През последните две десетилетия столицата на Ирландия е станала по-мултикултурна и космополитна, но все пак там най-добре човек може да усети специфичните традиция и култура и да осъзнае с колко имитации на бирата "Гинес" и на празнуването на "Св. Патрик" се е сблъсквал преди да попадне там.  Двата най-стари и престижни университета са "Тринити колидж" и "Юнивърсити колидж". За жалост таксите не са ниски за чужденците  – до 26 000 годишно в престижния "Тринити колидж".

Монреал - културната столица на Канада, завършва първата десетка в класацията.  Градът на говорещите френски канадци днес носи хибридна култура след като преживява масова имиграция от цял свят през последните десетилетия. Домакин е на големи международни фестивали, между които за  джаз и кино. Университетът "Макгил" е на 17-то място в света, Монреалският университет е в топ 200, а университетът "Конкордиа" е в топ 600.  Въпреки че таксите са доста високи в сравнение с континентална Европа, все пак са много по-приемливи, отколкото във Великобритания, САЩ и Австралия. А като разноски, Монреал е най-добрия след Бостън и Берлин.
Слънчевият климат, хубавите плажове, наситеният социален живот и кулинарните изкушения правят от Барселона чудесно място за прекарване на студентските години и я поставят на 11 позиция. С това обаче предимствата на столицата на Каталония не се изчерпват. Авторите на класацията отбелязват още дългата артистична и културна традиция на града и чара на стилния, космополитен градски център, както и доста по-поносимите всекидневни разходи, отколкото в Лондон и Париж. Градът е домакин и на двата най-добри испански университета – Университетът Барселона (Universitat de Barcelona) и Независимият университет на Барселона (Universitat Autуnoma de Barcelona),  които попадат в топ 200 на световните висши училища.

Славата на Сингапур като средище на отлично образование расте през последните години и го поставя на 12-то място в тази класация. Националният университет на Сингапур е на трето място в Азия и на 28-мо в света, а младият, но бързо развиващ се технологичен университет "Нанянг" влезе в топ 60.  Сингапур е смесица от култури, но и град с бързо развитие, ниски нива на престъпност и безработица. Високия стандарт на живот обаче означава високи цени. Все пак авторите успокояват, че учещите там ще спестят от разходите за отопление заради близостта до екватора и изброяват възможностите за пътувания до близките Малайзия, Индонезия, Виетнам и Филипините.

Мюнхен е третият по големина град в Германия и най-предпочитаният за живот от самите германци. Голямата световна популярност на Бирфеста едва ли отблъсква студентите. Техническият университет Мюнхен и университетът "Лудвиг - Максимилиан" са едни от най-добрите в континентална Европа - на второ и трето място в Германия и 54-то и 62-ро в света. Мюнхен не е типичният студентски град, тъй като разполага само с тези два университета, но все пак има много чужди студенти и много добро качество на живот. Таксите са много ниски, но всекидневните разноски са малко по-високи от тези в Берлин. Всичко това поставя града на 13-та позиция.

Разположен на мястото, на което се сливат Рона и Сона, със завладяващ средоновековен център, Лион, освен че се радва на старата си слава на център на текстилната индустрия, днес се бори и за правото да е кулинарната столица на Франция.  Ecole Normale Supйrieure de Lyon е на 4-то място сред френските висши училища и на 133-то в света, а градът има и два други университета.  Лион също така е финансово най-достъпният град в първата двайсетица на студентските центрове, таксите са под 1000 долара годишно, а допълнителните разходи също са приемливи.

Чикаго е вторият американски град, попаднал в първата петнайсетица на добрите места за студентски живот. Според авторите на класацията "Ветровитият град" е северният съперник на Ню Орлиънс що се отнася до възможностите да се слуша добър джаз и блус. В Чикаго са и два от най-престижните университети на САЩ  - Чикагският университет е осми в световната класация, а Северозападният - на 24-то място. Международната студентска общност тук обаче е ограничена, а високите таксите също не са предимство.


По материали на  image



Гласувай:
3


Вълнообразно


1. saportok - Нашият студентски град също е много ...
09.12.2012 19:07
Нашият студентски град също е много гостоприемен.Пробвайте.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13036426
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930