Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.12.2012 21:57 - ГЕРБ няма да подкрепи Гугушева за конституционен съдия
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 411 Коментари: 0 Гласове:
0



Парламентарната група на ГЕРБ няма да подкрепи номинацията на прокурор Галя Гугушева за член на Конституционния съд, обяви в понеделник вътрешният министър Цветан Цветанов на спешна пресконференция в Костинброд, по повод разбиването на цех за нелегални цигари.
Причината управляващите да не гласуват за номинацията на СДС е „за да не се повтори случая от преди един месец“. Така според Цветанов ГЕРБ дават шанс на Съюза на демократичните сили да излъчат трети кандидат за мястото на злополучно избраната от тях съдийка със спорна репутация Венета Марковска.
Преди ден премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов съобщи, че в понеделник вечер  парламентарната група на формацията партия ще се срещне с кандидата, но такава среща не е имало и не се предвижда до изслушването на Гугушева в правната комисия на 12 декември.
Както Цветанов, така и председателят на ПГ на управляващите Красимир Велчев, опровергаха в понеделник министър-председателя. По думите им единствената проведена среща днес е била между ръководствата на ГЕРБ и СДС. По време на разговора представителите на мнозинството в парламента са обяснили на съюза защо няма да гласуват за Гугушева.
Междувременно днес е постъпил още един - трети сигнал срещу прокурорката, става ясно от сайта на парламента. Освен това в четвъртък етичната комисия към Висшия съдебен съвет (ВСС) реши да организира среща между нея и авторът на първия сигнал срещу нея - адвокат Петър Ванев.
Кандидатът на СДС, чиято номинация беше внесена от трима депутати - отцепници от "Атака", трябва да бъде изслушана от правната комисия в парламента в сряда. Гласуването в пленарна зала трябваше да се проведе на 19 декември.
По-рано в понеделник през деня Гугушева настоя да бъде подложена  на данъчна, имотна, финансова проверка, както и да се установи дали е изпадала в конфликт на интереси.
До нейната номинация се стигна след като с мнозинството на ГЕРБ, въпреки предупрежденията от страна на ЕК, парламентът избра съдия Венета Марковска за член на Конституционния съд. Встъпването й в длъжност бе възпрепятствано от президента Плевнелиев със спорни правни действия. Веднага след това министър-председателят Бойко Борисов „възложи“ на СДС да излъчат следващ кандидат за поста на Марковска, което разцепи съюза на окончателно на близки до ГЕРБ и опозиция.  



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13024972
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930