Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.12.2012 22:03 - Венета Марковска спасила Плевнелиев от импийчмънт
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 517 Коментари: 0 Гласове:
0



С подаването на оставката си скандално избраната за конституционен съдия Венета Марковска е спасила от импийчмънт държавния глава Росен Плевнелиев, който възпрепятства встъпването й в длъжност, след като въпреки съмненията за нейните морални качества, тя бе избрана от парламентарната група на ГЕРБ за член на КС. Това излезе от думите на вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов в понеделник пред бТВ.   Повод да демонстрира пренебрежение към президента заместникът на Борисов взе от процедурата за избор на главен прокурор и и прогнозата на Плевнелиев, че до избор на обвинител може да не се стигне и да последва втори тур. "Длъжността  президент  е само протоколна, какво зависи от него, той може само да говори, защото трябва да бъде харесван", каза Цветанов по повод думите на държавния глава. "Имаме нарушаване на конституцията“
В отговор на коментар на водещите, че от президента зависи много и от примера им, че Плевнелив, макар и със спорно от правна гледна точка действие, прекъсна процедурата по полагане на клетва за конституционен съдия от Венета Марковска, Цветанов отговори: "Ако г-жа Марковска не си беше подала оставката, опозицията можеше да започне процедура по импийчмънт, защото имаше нарушение на конституцията. Венета Марковска със своя акт осуети всичко".
Осмислил по-късно какво е казал, Цветанов в хода на разговора уточни, че не споделя тезата на опозицията, а само е представил хипотеза какво би могло да се случи, ако тя не беше се оттеглила. 
"Абсолютно договаряне“
Без да изневерява на типичния си стил, вътрешният министър, който  няколко пъти е заявявал, че не желае да коментира процеси в други партии, охотно  се спря на преговорите  за общо явяване на изборите между съюза на напусналите и изключените от СДС "Единство“ и ДСБ. Кой знае защо Цветанов направи сложна логическа и вербална връзка между сочения за глава на Октопода Алсексей Петров и автентичната десница.
"Мисля, че започна абсолютното договаряне между структурите на Алексей Петров, Надежда Нейнски и Иван Костов", заяви Цветанов, помолен да коментира твърдения за опити за намеса на управляващите от ГЕРБ в СДС и участието им в разпада на синята партия. Той се върна към отношенията между ГЕРБ, СДС и ДСБ веднага след изборите през 2009 г. Заяви, че тогавашните десни лидери Иван Костов и Мартин Димитров гласно обявили, че подкрепят безусловно управлението на ГЕРБ, а на тайни срещи поставяли условия за свои хора на множество постове в изпълнителната власт. Евродепутата, бивш лидер на СДС и външен министър в кабинета "Костов" Надежда Нейнски пък нарече "най-близката връзка на Алексей Петров". 
Дискриминирани властимащи
За сътрудничеството на ГЕРБ с ръководството на СДС, Цветанов обясни, че "нещата са взаимно свързани“. "Нещата са взаимосвързани. СДС е член на ЕНП, ние сме сестрински партии, които сме в ЕНП, и е съвсем нормално и логично да имаме диалог и да се подкрепяме в определени политики", каза още Цветанов.
Той подчерта, че българските граждани ще решат какво ще се случи в следващия парламент. От думите му обаче стана ясно, че според него властимащите страдали от редки медийни изяви, защото телевизиите ги дискриминирали.
Вътрешният министър отчете, че като формален лидер на опозиционна партия бил много по-чест гост в телевизионния ефир, отколкото като министър. 

Надежда Нейнски към Цветанов: Докажете твърдението за връзките ни с Алексей Петров Един от основните учредители на Съюз "Единство" Надежда Нейнски отговори с разпространено до медиите изявление по повод на твърдението на вътрешния министър и зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов. Сутринта в понеделник в интервю за бТВ Цветанов каза дословно по повод на процеса на преструктуриране в дясното пространство: "Мисля, че започна абсолютното договаряне между структурите на Алексей Петров, Надежда Нейнски и Иван Костов". Той нарече Надежда Нейнски "най-близката връзка на Алексей Петров".
"Случващото се обединение на традиционната десница очевидно хвърли в паника ГЕРБ и обърка плановете им", отговори Нейнски.
"Когато един вътрешен министър и вицепремиер си позволи да фабрикува и тиражира слухове, това вече е опасно за демокрацията и руши държавността. ГЕРБ криминализират всеки протест и всяка критика срещу правителството по начина, по който народната власт е криминализирала след 9 септември всяка опозиция", продължава тя и призовава "вътрешния министър да извади документи и да докаже твърденията си".
"Напомням му, че негова основна задача е да намери извършителя на атентата в Бургас и да даде възможност на външното министерство да си свърши работата, за да влезе България в Шенген. Бих го посъветвала също като вътрешен министър да издири хората, които имат общи фирми с Алексей Петров. Ще му дам и един жокер – да се огледа първо около себе си", завършва Надежда Нейнски.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13001727
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031