Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.12.2012 21:27 - Проверката на пловдивските съдии - без очаквания резултат
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 555 Коментари: 0 Гласове:
0



Проверката на съдиите в пловдивските районен и окръжен съд не доведе до посочване на конкретни виновни магистрати за осъдителни решения срещу България пред Европейския съд по правата на човека. В четвъртък Висшият съдебен съвет прие за сведение доклада на председателя на Пловдивския апелативен съд Георги Чамбов, за който се очакваше да играе ключова роля при изборите на главен прокурор.   Съдебният шеф обаче изпрати на ВСС повърхностен доклад от осем страници без конкретни данни срещу своите колеги, пише Медиапул. Чамбов се оправдава с липсата на време и съветва съдебния съвет при подобни случаи да не му възлага подобни проверки, защото винаги би имало съмнения срещу неговата безпристрастност.
До писането на този доклад се стигна след твърденията на адв. Михаил Екимджиев, че твърдата наказателна политика на шефа на Пловдивския окръжен съд Сотир Цацаров е довела до множество осъдителни решения на Страсбург срещу България. Адвокатът изпрати до ВСС списък от 80 дела, по които сам се е явявал пред Европейския съд, а държавата е трябвало да плаща компенсации заради действията на пловдивските магистрати.
Голяма част от местните съдии обаче се обидиха и поискаха от ВСС да им направи пълна проверка. Съдебният съвет си изми ръцете и натовари с отговорността Георги Чамбов, въпреки че неговото съдилище извършва инстанционен контрол върху Пловдивския окръжен съд.
В писмото си до ВСС Чамбов заявява, че за десет дни, колкото бе срокът за проверка, е нямало как да извади имена на съдии и конкретни дела, защото те не се посочват в решения на съда в Страсбург. Въпреки това проверката му напълно е потвърдила списъка на Екимджиев и вината на пловдивските магистрати. От 80-те изброени дела България е плащала обезщетение по 13 от тях след сключени приятелски споразумения с жалбоподателите. При тези споразумения държавата признава вината си и се съгласява да плати още преди да бъде осъдена.
Съдът в Страсбург е произнесъл общо 67 осъдителни присъди срещу България. В 34 от тези случаи пловдивски съдии са излизали с актове, които противоречат на българските закони и Европейската конвенция за защита правата на човека. В други 28 пловдивските съдии са решавали казуси в съгласие с местните закони, но в противоречие с Европейската конвенция. Чамбов обяснява на ВСС, че е нямало как да провери четири дела, защото са били на френски език.
Докладът от проверката на 80-те дела сочи, че България най-често е съдена за твърде дългите съдебни процеси, както и за решения на пловдивски магистрати за задържане в ареста. Георги Чамбов обаче признава за сериозните проблеми със защитата на човешките права и настоява всички отговорни институции да се включат в анализирането им.
Шефът на Пловдивския апелативен съд заявява в писмото си до ВСС, че атаките на адв. Михаил Екимджиев към пловдивските магистрати са проява на "лош вкус", защото се правят въз основна на оскъдна статистика. Чамбов обаче заявява, че не споделя и "емоционалната реакция" на съдиите. Той определя доводите и на двете страни в скандала като "повърхностни".
Още едно "не" за Сотир Цацаров
По същото време неправителствената организация Асоциация за европейска интеграция и права на човека изпрати до ВСС отрицателното си мнение по кандидатурата на Сотир Цацаров за главен прокурор. Неин председател е адв. Михаил Екимджиев. Това е втората организация след Българския хелзински комитет, която изразява негативното отношение към съдията от Пловдив.
Асоциацията напомня за твърдата "наказателна политика” на Цацаров, големия брой осъдителни решения на съда в Страсбург заради работата на пловдивските магистрати и случая с Максим Савов. Към писмото е приложено и решението на Сотир Цацаров да върне Савов в ареста, където той стои няколко месеца за престъпление, което не е извършил. Впоследствие Савов осъди държавата да плаща обезщетение от над 50 000 лева.
"Емблема за отношението на "наказателната политика” към Конституцията и правата на човека е задържането под стража на Максим Савов от състав на ПОС, председателстван от Сотир Цацаров. Мотивите на Определението, което прилагаме, доказват, че конституционната презумпция за невиновност брутално е игнорирана от съдиите", се казва в позицията на неправителствената организация.
Асоциацията настоява тримата кандидатите за главен прокурор да отговорят и на три въпроса. Първият е дали биха образували разследване срещу прокурора Роман Василев, който накара бившия министър Николай Цонев да клечи по пода и го наречен "абсолютен престъпник". Вторият е дали биха разпоредили разследване на полицейския обстрел с гранатомет на къщата на Тодор Тодоров – Чакъра. Третият е дали биха разследвали изтезанията върху Юрий Ленев, който бе оправдан по обвинението, че е участвал в убийството на Андрей Луканов.



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12999956
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031