Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.12.2012 10:01 - БЛС отхвърли НРД`2013. Лекарите поискаха оставката на Дянков
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1128 Коментари: 3 Гласове:
0

Последна промяна: 15.12.2012 10:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Българският лекарски съюз не одобри предложения Национален рамков договор за следващата година. Против гласуваха 224-ма, 27 бяха "за", а 15 - "въздържал се". Мотивите за категоричното решение на лекарите ще бъдат съобщени пред медиите в 11 часа в събота.
Болниците в страната ще получат заплащане на около 80% от дейностите, които са извършили над договорния лимит и които възлизат на 60 млн. лева. Това съобщи по-рано шефът на Здравната каса Пламен Цеков пред 56-я извънреден събор на Българския лекарски съюз, който заседава в Пловдив.  Залата посрещна на нож изявлението му, защото досега в края на годината здравните заведения получаваха на 100% плащанията за лечение на пациенти над договореното.

„Парите са много – представляват 6% от целия бюджет на касата за 2012 година и ще бъдат погасени със средствата от резерва ни, оправда се Цеков. - Нямаме задължение да погасяваме изобщо надлимитните плащания, защото те не са предмет на договора и са показател за лошо планиране.“

Парите от резерва ще бъдат преведени на болниците идната седмица, след като приключат и последните проверки по места. В понеделник и вторник са наредени 17,5 млн. лева за покриване на всички надлимитни талони в доболничната помощ.
Гост на лекарския събор беше и здравният министър Десислава Атанасова, която също подчерта, че това са възможностите за доплащане на болниците.
Касата оттегли в последния момент два от текстовете в проекто-договора за 2013 година, тъй като те щяха да доведат до отказ от интензивни грижи и ин-витро процедури през месеците януари и февруари. Според изтеглените предложения тези 2 дейности, които вече ще се поемат от касата, трябваше да се плащат от момента на сключване на договорите със съответните партньори, а процедурата по подписване е до края на февруари.

Въпреки тази отстъпка лекарското съсловие е негативно настроено и към новия проекто-договор, защото той въвежда ограничения не само на ниво болници, но и на ниво клинична пътека. Шефът на касата призова докторите да не отхвърлят проекта: „Зная, че решенията ви са непредсказуеми, но не забравяйте, че на 1 януари не можем да дръпнем шалтера на здравеопазването."

Българският лекарски съюз поиска оставката на министъра на финансите Симеон Дянков. "Г-н Дянков постоянно твърди, че в здравния сектор няма реформа. Изкара виновни "алчните" лекари и фармацевтични компании, както и четиримата здравни министри. Освен, че е финансов министър, той е и вицепремиер с ресор здравеопазване, за което се сеща само когато взема пари от НЗОК. Елементарната логика сочи, че когато се сменят четирима министри и нещата не вървят, следва да бъде освободен и ресорният вицепремиер на сектора. Считаме, че всичко гореизброено е достатъчно основание, за да освободите г-н Дянков от неговите постове", се казва в декларация на делегатите на събора към премиера Бойко Борисов.

БЛС прие още една декларация - срещу практическото одържавяване на НЗОК. В нея се призовава премиерът да предприеме необходимите управленски и нормативни действия за деполитизиране на НЗОК и нейното връщане към статута на истинска националнообществена институция с компетентно, отговорно, диалогично и прозрачно управление.


Тагове:   оставка,   БЛС,   дянков,   НРД,


Гласувай:
0


Вълнообразно


1. olivie - много забравяме
15.12.2012 10:53
Шефът на касата призова докторите да не отхвърлят проекта: „Зная, че решенията ви са непредсказуеми, но не забравяйте, че на 1 януари не можем да дръпнем шалтера на здравеопазването."
Ако няма нов договор, остава в сила старият. Това недоразумение не го ли знае?
цитирай
2. reporter - Напротив, знае. Според мен просто ...
15.12.2012 11:02
Напротив, знае. Според мен просто държавата се опитва да изнудва лекарите да подкрепи НРД, който е в полза не на обществото, респ. на пациентите, а на самата държава. Как ще си обясните онези 41 млн. лв., които от НЗОК се връщат в държавата, и, вместо да се използват за здраве, потъват в бездънния чувал на държавната хазна! Много ни е сбъркана системата - и в здравеопазването, и в социалната сфера, и в икономиката. Правят се едни полуправила - полусоциалистически и полукапиталистически. Оттам идва цялата бъркотия.
цитирай
3. reporter - Проблемът е в сбърканата система - ...
15.12.2012 11:07
Проблемът е в сбърканата система - полусоциалистическа, полукапиталистическа, не само в системата на здравеопазването, а и във всички други области (икономика, образование, социални дейности, култура).
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13040781
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930