Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.12.2012 21:04 - Осветяват кадрите на ДС в горните етажи на разузнаването
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 384 Коментари: 0 Гласове:
1



Парламентът реши да се проверяват за принадлежност към службите на комунистическата държава всички заемащи или заемали длъжност началник на отдел или началник на сектор в служба "Военна информация" и Националната разузнавателна служба след 16 юли 1991 година, а само часове по-късно БСП обяви, че ще иска от президента Росен Плевнелиев да наложи вето върху промените.

 

Във вторник депутатите приеха на второ четене промени в Закона за досиетата, с които отпадна параграф 12 от преходните и заключителни разпоредби по предложение на Иван Костов и Йордан Бакалов от Синята коалиция. Тази промяна най-накрая ще доведе до осветляването на кадрите на бившата Държавна сигурност, които са на ръководни постове в разузнаването.

 

Досега ГЕРБ не желаеше да подкрепи законовата промяна и помогна да бъде отхвърлено предложение в тази посока миналата година.

 

От БСП твърдят, че промените ще засегнат над 1000 служители на разузнавателните служби, 70 от които са зад граница. От ГЕРБ обявиха обаче, че става дума едва за 50 души. Тези, които са зад граница, ще бъдат изтеглени.

 

Депутатът от БСП Ангел Найденов заяви в сряда, че ще иска среща с президента Росен Плевнелиев, в която да участват ръководителите на НРС и служба "Военна информация", на която ще бъде поискано президентско вето върху промените. Росен Плевнелиев твърдо подкрепи правителството в намерението му да смени посланиците агенти.

 

Найденов заяви, че предложението не е фигурирало в приетия на първо четене законопроект, а е внесено между първо и второ четене. Той отбеляза, че на закритото заседание на вътрешната комисия не са били поканени ръководителите на НРС и служба "Военна информация", а на вчерашното пленарно заседание, въпреки, че беше прието предложението да бъдат извикани, те не са били изчакани, за да изразят позицията си.

 

"С тази промяна ГЕРБ са на път да извършат престъпление, защото става дума за действащи служители, включително зад граница, в рискови страни, в които цената е техният живот и животът на техните семейства", каза Найденов.

 

Румен Петков посочи, че има поне 70-80 служители на "Военна информация" и НРС, които в момента са зад граница, като половината от тях вероятно са под прикритие и под различна легитимация.

 

Депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов каза обаче, че промените ще засегнат по-малко от 50 служители на разузнавателните служби.

 

"Още преди две години се обърнахме към представителите на тези разузнавателни служби – да бъде дадена конкретна бройка, за колко служители става дума. Преди няколко дни получихме информация колко действащи служители ще бъдат засегнати. Считам, че този брой е достатъчно малък, за да могат да се организират действия тези хора да бъдат изтеглени, да не бъде застрашен техния живот, да бъде осигурена специална закрила”, коментира Ципов.

 

"Хубаво е БСП да каже с какви аргументи в последния момент в края на 2006 г. беше приета тази промяна за параграф 12. Кои точно хора от техните редици трябваше да бъдат прикрити по този начин? С какво са се занимавали тези хора назад във времето, когато са били назначавани именно от тях в тези служби. Не смятам, че 23 години след началото на демократичните промени в разузнавателните служби на България трябва да продължават да работят на отговорни ръководни позиции служители на Държавна сигурност”, каза още Красимир Ципов.

 

За принадлежност към ДС и разузнавателните служби на БНА ще бъдат проверявани и разследващите полицаи, военните разследващи полицаи, разследващите митнически инспектори, както и началниците и заместник-началниците на районни центрове 112. Ще

 

бъдат проверявани и членовете на научните съвети, както и учредителите на нестопански организации и шефовете и придобилите акции и дялове на преобразувани и приватизирани държавни и общински предприятия.



Тагове:   разузнаване,   ДС,


Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13035025
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930