Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.12.2012 21:28 - Затвориха движението в Разградско заради снежни виелици
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 479 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 19.12.2012 21:29


Снегът блокира половин България. По пътищата на страната закъсаха камиони и автобуси. Няколко села бяха откъснати от света. Стотици хора останаха без ток, а някои и без вода, съобщи Дарик.

Училищата в
 СливенскоШуменско, Силистренско и в част от Русенско няма да отворят врати в четвъртък. Заради лошото време на места и детски градини излизат в коледна ваканция.


Най-усложнена е обстановката в областите Добрич, Сливен, Шумен, Хасково, Силистра, съобщи за Дарик председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура"инж. Лазар Лазаров. Заради обилния снеговалеж в Централна, Северна и Източна България по пътищата се образуват преспи и това затруднява движението.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова заяви, че обстановката в Източна България е много усложнена, затова призова шофьорите да не тръгват на път, ако не им се налага.

Заради силния вятър и снегонавяванията от 20,00 ч. до второ нареждане се забранявадвижението по всички пътища в област Разград, съобщи началникът на Областно пътно управление-Разград Огнян Обрешков.

Мярката е по-скоро превантивна, обстановката е тежка и усложнена, постоянно машините, които имат за задача да почистват снега, се налага на реагират на сигнали за закъсали возила, обясни Обрешков. Въпреки целодневната забрана за движение на тежки автомобили над 3,5 тона и тази вечер са изтегляни ТИР-ове. Сериозни инциденти с пострадали хора обаче няма. През нощта почистването на пътищата в региона ще се извършва от 36 машини. Снежната покривка в Лудогорието е 35 см, продължава да вали и да духа силен вятър.

Сутринта в 6,00 ч. ще обсъдим дали забраната да отпадне или да продължи, допълни Обрешков.

image
 

Затруднено е снегопочисватенто в Централна и Източна България. Издадена е заповед за спиране на тежкотоварните автомобили по пътищата в областите: Русе, Велико Търново, Стара Загора, Хасково, Кърджали, Ямбол, Сливен, Търговище, Разград, Силистра, Добрич, Шумен, Варна и Бургас.

В областите: Русе, Търговище, Силистра, Шумен, Добрич, Варна, Бургас, Сливен и Стара Загора се затварят всички третокласни пътища за различните видове моторни превозни средства, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".

Заради снегонавявания са затворени отсечките Суворово - Ветрино и Суворово - Вълчи дол, съобщиха от Областното пътно управление във Варна. Вече не могат да се движат автомобили от Варна към Добрич.

Пътищата в района са заснежени, на места има заледявания. Видимостта е до 50 м, има силен вятър, а температурите са около минус 7 градуса. По пътищата в региона работят общо 55 машини. Въведени са ограничения за движение на тежки камиони в района на Ветрино и на отсечката Провадия - Дългопол.

Във Варна обстановката е нормална за зимни условия, уточниха от общината. Градският транспорт се движи по график. Всички фирми по снегопочистването ще работят без прекъсване и през нощта. От общината напомнят, че за почистването на тротоарите пред магазините, къщите и блоковете отговарят собствениците. От утре екипи на кметството ще правят проверки и нарушителите ще бъдат глобявани.

Пътят Бургас-Варна е затворен за движение, в Дюлинския проход е забранено движение на тежкотоварни автомобили, а за леките автомобили веригите са задължителни.

Повреда в далекопровод между варненското село Старо Оряхово и село Кошарица, Бургаско, е причина за прекъсването на електричеството в Обзор, Приселци, Паницово и Раковсково. Екипи на електропреносната компания ЕВН работят за възстановяване на тока в засегнатите райони. Екипи на НЕК правят обход, за да установят мащаба на аварията. По първоначална информация населените места ще бъдат без ток минимум още два часа.

Проблеми с електричеството има и в село Кръстина, община Камено. Обстановката в останалите общини в Бургаска област е спокойна. Няма сигнали за бедстващи хора и автомобили. Пристанището и летището в Бургас са отворени.

По пътищата на Добричка област няма бедстващи граждани, съобщи шефът на Пожарната главен инспектор Дарин Димитров. Осем леки автомобила са закъсали по отсечките Добрич - Балчик, Балчик - Варна и Добрич - Варна, както и автобус край Балчик. Пътниците са извозени, а колите са изтеглени. На два пъти днес бе затварян за движение пътят Варна - Добрич за изтегляне на аварирали тежкотоварни автомобили на територията на Варненска област. 26 машини на пътноподдържащата фирма обработват републиканските пътища по основните направления в Добричко.

Обстановката в Добричка област остава сложна и динамична. Този следобед без ток останаха 43 селища, но към момента електрозахранване няма само в 10 села в общините Каварна и Шабла. Без вода са четири селища.

Пътищата в Русенска област са проходими при зимни условия, ограничения са въведени за тежкотоварните автомобили, които трябва да са с вериги. Граничен пункт Дунав мост е отворен, съобщи началникът на Гранична полиция комисар Виктор Гецов. В общините вРусенска област няма затворени участъци и населени места без ток и вода. Възстановено е електрозахранването в селата Бъзън и Ястребово, където имаше аварии. 

В Русе почистването на пътните настилки не спира, няма проблеми с градския транспорт, обобщи директорът на дирекция Управление при кризи в Общината Спасимир Димитров. За последните 7 часа, от започването на снеговалежа, в града се е натрупала 11 см снежна покривка, най-силните пориви на вятъра са били до 72 км/ч, но след 13.30 ч. е утихнал.

Забранява се движението на товарни моторни превозни средства с тегло над 3,5 т на територията на област Разград, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура”. През прохода Котел - Омуртаг се забранява движението на товарни МПС до 20.00 ч днес.

При влошаване на обстановката да се въведат ограничения за движението на тежкотоварни автомобили, разпореди областният управител на Силистра Николай Димов. В граничните наСилистренска област населени места с областите Добрич, Русе и Шумен са предвидени временни паркинги за тирове.

Част от село Благоево е без електричество заради авария, причината за която дежурните екипи на електроснабдителното дружество още не са установили. Това стана ясно на заседание на Кризисния щаб за бедствия и аварии в община Разград. Затворен е само един пътен участък - между селата Дянково и Побит камък, и към двете села обаче има други достъп по други шосета.

Основният апел, който представителите на институциите, ангажирани с овладяването на зимната обстановка, отправиха, бе свързан с това шофьорите да не излизат с колите си, ако не е необходимо.

На изходите на града са изградени КПП-та, които съветват шофьорите точно това - да ограничат движението, обясни началникът на РУ „Полиция” Валентин Стоянов. Той отправи критика към фирмата, която по договор почиства улиците в областния град - „Асса Шеле“. Куца им организацията, коментира Стоянов. По думите му се чистят отделни участъци, а други се пропускат.

По информация на директора на Областно пътно управление-Шумен Димитър Ковачев по пътя Шумен - Разград и Шумен - Търговище товарните автомобили трябва да се движат задължително с вериги, без ремаркета и полуремаркета. През Ришки проход всички автомобили да се движат задължително с вериги. 

Без електричество в Шуменска област са 25 населени места, като осем екипа работят за отстраняването на авариите.

По искане на Областно пътно управление-Варна е затворен пътя от Нови пазар за Варна. За всички превозни средства е затворен и пътят Вълчи дол. Забранено е движението на товарни автомобили на територията на цялата област, а извън града всички автомобили трябва задължително да са с вериги.

Временна забрана за движение на товарни автомобили над 20 тона е въведена в Хасковска област, съобщи директорът на областното пътно управление Живко Боговски. Забраната е наложена, тъй като има товарни автомобили, които не са подготвени за движение при зимни условия, посочи Боговски. Той добави, че товарните автомобили ще изчакат, докато се нормализира обстановката, след което ще бъдат пропускани.

За останалите транспортни средства няма ограничение. Сняг вали в цялата област. Снежната покривка в района на Хасково бе 26 см в 14.00 ч., съобщиха от областната метеорологична обсерватория. Според прогнозите спиране на валежите се очаква в четвъртък.

image

Седем села в община Търговище са без електричество, съобщи кметът на общината Красимир Мирев. Три екипа на електроразпределителното дружество работят по отстраняване на повредата. В общината няма населени места без вода.

В общината няма бедстващи хора, закъсалите автобуси с ученици са стигнали до населените места и децата са по домовете си. Администрацията съобщи, че са в готовност девет пункта за временно настаняване на територията на общината. Става дума за стаи в кметствата с отопление и осигурена храна. Обособени са и две временни площадки за паркиране на ТИР-ове, допълни кметът Мирев. За шофьорите ще бъде осигурен транспорт до близките магазини за снабдяване с хранителни продукти.

Издадена е заповед на кмета, с която утрешния ден се обявява за неучебен за всички средищни селски училища в общината и за три в града, в които учат деца от селата. Детските градини и яслите ще работят.

Снегопочистващата техника ще работи през цялата нощ, осигурени са и помощни екипи, допълниха от фирма „БКС”.

Закъсал автобус с ученици на два пъти е освобождаван от преспи на пътя между сливенските села Гавраилово и Чинтулово, закъсали коли в преспи има в района на село Калояново, около 50 ТИР-а са спрени от движение в района на Мокрен, където е подстъпът към Котленския проход. Това съобщи за Дарик областният управител на Сливен Марин Кавръков.

Поради силно намалената видимост, вследствие на обилен снеговалеж и силен вятър, е затворен участъкът от пътния възел „Петолъчката” до с. Лозенец, община Стралджа, съобщиха от областната дирекция на МВР. Автомобилите, които пътуват за Бургас по автомагистрала „Тракия”, се насочват през Средец за Бургас, вместо през селата Лозенец и Венец. По възловите места са изпратени полицейски екипи, които при необходимост ще регулират на движението и ще оказват помощ на гражданите, допълниха от полицията.

Всички пътища в област Стара Загора са отворени за движение, включително и двата прохода. На прохода „Шипка” движението е забранено за тежкотоварни автомобили над 10 тона, на Прохода на Републиката към момента няма ограничение в движението. От област Велико Търново движението на пътни превозни средства се осъществява с вериги.

15-тонен камион е закъсал на пътя между старозагорските села Кравено и Пъстрен. На пътя Стара Загора - Нова Загора, към с. Оряховица има леко пътнотранспортно произшествие.

Усложнена е пътната обстановка в три общини от Кърджалийска област - Ардино, Крумовград и Кърджали. Снежната покривка на места достига до метър. 18 спасителни екипи от районните служби „Пожарна безопасност и защита на населението” са разчиствали паднали дървета днес. Най-сериозно е било положението по пътя Ардино -Кърджали, Бял извор - Неделино и в района на село Млечино. След намесата на екипите платната са били освободени за движение. 

По маршрута Кърджали - Ардино е забранено движението на товарни автомобили с ремаркета и полуремаркета, а движението на останалите моторни превозни средства задължително трябва да е с вериги, особено във вечерните часове, когато се очакват заледявания.

В община Ардино в над 20 населени места беше прекъснато електрозахранването.

Във връзка с очаквания повишен трафик на моторни превозни средства, през предстоящите коледни и новогодишни празници и по-висока безопасност на гражданите, се ограничава движението по републиканската пътна мрежа на тежкотоварни превозни средства над 10 тона. Ограничението ще е в сила на 21 декември от 16.00 до 22.00 ч.; на 22 декември от 8.00 до 12.00 ч.; на 26 декември от 12.00 до 22.00 ч.; на 28 декември от 16.00 до 22.00 ч.; и на 1 януари 2013 г. от 12.00 до 22.00 ч.




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13044822
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930