Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.01.2013 19:57 - Отстраниха следователя по делото за атентата в Бургас за изнасяне на информация в медиите!
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 480 Коментари: 0 Гласове:
0



Ръководството на Бургаската окръжна прокуратурата е отстранило следователя Станелия Караджова от екипа, разследващ атентата в Бургас, съобщиха в понеделник от институцията. Причината е, че магистратът е разгласил пред медиите информация за хода на разследването без да я съгласува предварително с наблюдаващия прокурор. Нейните медийни изяви предизвикаха и "възмущението" на вътрешния министър Цветан Цветанов.   Заповедта за отстраняването на Караджова е издадена на 3 януари (четвъртък) от шефа на местната прокуратура Калина Чапкънова, която е и наблюдаващ прокурор по делото за атентата на летище Сарафово. Точно на трети януари следователката обяви, че разследващите вече са установили самоличността на единия от двамата помагачи на атентатора.
Караджова обясни, че той се казва Ралх Улиям Рико. Тя не даде повече информацията за самоличността му, но обяви, че разследването е събрало данни за още едно лице, помагало за атентата. Още същия ден от Инспектората на Върховната касационна прокуратура са започнали проверка срещу Караджова, но бургаската прокуратурата не съобщи, че тя е отстранена от разследването.
В случая обаче явно е натежало и мнението на МВР. Още на 3 януари главният секретар на министерството Калин Георгиев обясни, че коментарът на Караджова е "опасен за разследването".
Няколко часа след това силно критично се изказа и вътрешният министър. "Твърденията на следователката не са верни. Няма да коментирам нищо по темата, това е въпрос на национална сигурност. Възмутен съм, че човек от системата може да прави подобни изказвания", каза Цветан Цветанов.
Станелия Караджова е шеф на следствения отдел към Бургаската окръжна прокуратура.
С новината, че има скандал в българския екип от разследващи на атентата в Сарафово, в понеделник към Израел отпътува Калин Георгиев. Главният секретар на МВР има поръчение от премиера Бойко Борисов да докладва събраната в България информация за атентата и да я сравни със събрани с тази от израелските служби. Той ще остане там три дни, а заедно с него ще пътуват и двама директори на служби в МВР.
Десет дни по-късно ще се състои Консултативният съвет по национална сигурност при президента, на който атентатът в Сарафово ще бъде основна тема.
Българските власти на този етап не споделят официално версията на Израел, подкрепяна от САЩ и Великобритания, че зад атаката стоят Иран и шиитската групировка Хизбула. До момента МВР е разпространило само фотороботите на двама души, които се предполага, че са свързани с атентата.



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13031868
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930