Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.01.2013 20:46 - В неделя определят делегатите за избор на патриарх
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 493 Коментари: 0 Гласове:
1



Делегатите от Пловдивската православна епархия, които ще участват в църковно народния събор за избор на нов патриарх на БПЦ, ще бъдат определени в неделя, 13 януари.   Събранието ще се проведе след края на неделната литургия в църквата “Св. Марица”. В него ще участват 54 души, половината от които са духовници, останалите – миряни, от 9-те околии на епархията. Епархийските избиратели ще определят петима свои делегати на Патриаршеския избирателен църковен народен събор на 24 февруари.
Делегатите от Пловдивската православна епархия са общо осем. Петима от тях ще бъдат избрани с тайно гласуване на епархийското събрание в неделя. Проектолистата съдържа 23 имена – на 15 клирици и 8 миряни. Измежду тях ще се изберат делегатите за събора – 3 духовни и 2 светски лица, които са събрали най-много гласове.
Делегат по право е духовният водач на епархията – пловдивският митрополит Николай. Той ще определи още двама членове на пловдивската делегация – един монах и една монахиня, както е съгласно Устава на БПЦ.
В избора на патриарх по право участват и игумените на ставропигиалните манастири и ректорите на духовните училища. От Пловдив ще пътува отец Добромир Костов от Духовната семинария “Свети свети Кирил и Методий”, а дядо Борис – от Бачковския манастир.
Междувременно стана ясно, че на заседанието на Софийската православна епархия в петък отново не е постигнат напредък в разрешаването на проблема с определянето на 20-имата въцътворени епархиоти. Независимо, че и.д. софийски митрополит Кирил се върна спешно от Грузия, за да представи нов списък с представители на всички духовни околии за определяне на делегатите за Патриаршеския избирателен църковен народен събор.
Ден преди това Епархийският съвет единодушно отхвърли листата с избиратели, тъй като в нея липсват представители от шесте духовни околии, а предложените от дядо Кирил били непознати за архиерейските наместници. Владиката и днес дал същия списък от 20 души и приканил поименно всеки заседател да го утвърди и да подпише протокола, но никой не го е направил. Заседаващите твърдят, че дядо Кирил авторитарно не се е съобразил с нито едно тяхно мнение.
В събота ще се направи трети последен опит казусът да бъде решен, т.е. да се убеди митрополит Кирил да предложи в избирателния списък на епархията представители и от архиерейски наместничества (Дупница, Ихтиман, Кюстендил, Самоков, Годеч, Радомир и Трън), от Епархийския съвет, както и да включи протосингела на Софийска митрополия.
Богослови коментират, че има два варианта: или в неделя няма да има избори в Софийска митрополия, или, ако има, те ще бъдат нелегитимни, тъй като е нарушен чл. 44, ал. 2 от устава на БПЦ. Въпреки опасността от нелегитимен избор, дядо Кирил е приканил в неделя да гласуват всичките 42-ма епархийски избиратели. Техният вот трябва да определи от списъка владиката 10-те избиратели от епархията на новия патриарх.
Ако казусът в Софийска епархия бъде решен, следващата важна стъпка преди Патриаршеския избирателен църковен народен събор на 24 февруари е да се определят 3 кандидати за патриаршеския престол. Те ще са измежду 12-имата митрополити-членове на Светия Синод. Според правилата и законите в Църквата никой от тях няма право да си прави отвод, нито да се отказва, ако братята го предложат.



Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13035403
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930