Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.01.2013 22:21 - Нова фаза на казуса ВМЗ - Сопот
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 395 Коментари: 0 Гласове:
0



ВМЗ-Сопот ще бъде изваден от списъка на предприятията, които се приватизират само от стратегически инвеститори, а от утре започва работа по оздварителния план на предприятието. Тези решения бяха взети днес на среща в министерството на икономиката с участието на икономическия министър Делян Добрев, министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, изпълнителният директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол Емил Караниколов, изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Камелия Лозанова, изпълнителният директор на ВМЗ Сопот Иван Стоенчев и представители на синдикатите.   "Очакваме плащания на част от дължимитe суми в най-бърз порядък – до края на седмицата. Тепърва започваме да работим", каза председателят на синдикалната организация на КНСБ във "ВМЗ" - Сопот Иванка Иванова, цитирана от "Дневник".
Към този момент не може да се каже дали ще има съкратени работници. Изпълнителният директор на "ВМЗ-Сопот" се е ангажирал до утре до обяд синдикатите да получат икономически анализ.
"Синдикатите във "ВМЗ" - Сопот разбират, че нямаме много опции. На 21-ви има дело за несъстоятелност на дружеството", коментира министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.
Той обобщи три варианта за бъдещето на предприятието. Първият и най-лош за хората е несъстоятелност, като това е неприемливо решение. Втората опция е изготвяне на нова стратегия за приватизация от Народното събрание, която ще се прави поне година. Третият вариант е - приватизация с критерии, избрани от Надзорния съвет на Агенция по приватизация, където участват всички парламентарно представени партии. Според Добрев при последния подход, нова процедура за приватизация, може за цапочне дори след месец.
Пред журналисти Добре обяви, че изплащането на заплатите на работниците във "ВМЗ"- Сопот зависи от приходите, които ще влязат в дружеството, като се очакват плащания от чужбина. "Няма как да кажем конкретна цифра на хора, които ще бъдат пренасочвани, за да бъде оздравено предприятието това ще покажат анализите", каза още министърът.
Според него след действията, които държавата предприема, всички фирми, на които ВМЗ дължи пари за свършена работа, ще видят, че предприятието няма да допусне по-тежко състояние от това, което е в момента, а обратното – ще се стабилизира в рамките на следващите няколко месеца и няма да завеждат повече дела за несъстоятелност.



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13042930
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930