Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.01.2013 19:14 - Скалъпен ли е опитът за покушение срещу Доган? (видео)
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1197 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 19.01.2013 19:17

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Лидерът на ДПС Ахмед Доган беше нападнат от млад мъж с газов пистолет по време на речта си на Осмата национална конференция на партията в събота в зала 3 на НДК.   Докато той произнасяше словото си, нападателят необезпокоявано мина през цялата зала, качи се на трибуната и насочи малокалибрен пистолет срещу главата на политика. Доган се опита да се предпази, след което мъжът го заобиколи и го блъсна на земята, без да произведе изстрел.
На кадрите ясно се видя как оръжието щраква два пъти, а нападателят го зарежда. Веднага след това мъжът, снабден с бадж на делегат от конференцията, буквално бе линчуван от десетина съпартийци на Доган и охранители. Самият лидер на партията бе изведен незабавно от залата, сочи хронололията на събитията, подредена от Медиапул.
Линч и никаква намеса на полицията
На кадрите от НДК ясно се виждаше, че мъжът бе налаган и ритан в продължение на 5-6 минути, като линчът продължаваше дори и докато той бе извеждан от залата. Полицаи не се намесиха. Един от биещите го дори се опита да му свали панталоните, но бе спрян от Христо Бисеров.
Въпреки побоят, който делегатите нанесоха пред камерите на нападателите, от Софийската градска прокуратура коментираха пред Mediapool, че едва ли ще им бъдат повдигнати някакви обвинения, тъй като ставало въпрос за "необходими вреди в рамките на обезвреждане на престъпник".
От държавното обвинение уточниха още, че газовият пистолет е бил зареден, но е засекъл при опита на мъжът да стрееля в главата на Доган.
Според първоначалната информация нападателят е бил предаден на органите на реда, дошли впоследствие. От МВР съобщиха, че задържаният е 25-годишен с инициали О.Е. от Бургас. Той е криминално-проявен за хулиганство, нанасяне на телесна повреда и грабеж. От силовото ведомство потвърдиха, че пистолетът е бил газов. У нападателя са били открити и два ножа.
Нападателят се оказа брат на победител в ТВ предаване
След това от ДПС потвърдиха неофициалната информация, че нападателят е Октай Хасанов Енимехмедов, брат на Метин Енимехмедов, който спечели луксозна кола от шоуто на Слави Трифонов "Танцувай с мен".
Енимехмедов не е пристигнал в София заедно с официалните делегати и гости на конференцията, уточни областният председател на ДПС в Бургас Ахмед Сюлейман, цитиран от агенция "Фокус".
Няма обяснение на изключително странния факт, че делегатите не са минавали през проверка на скенер, въпреки че при предишните конференции на партията това винаги се е случвало. Монтирането на детектори за метал започна едва след опита за нападение.
Въпреки множеството неясноти около безпрецедентния инцидент, от ДПС коментираха пред Канал 3, че единствената причина лидерът им да не бъде убит, било засичане на пистолета. Това обясни Камен Костадинов, без да уточни дали е получил тази информация от криминалисти или е негово лично предположение. Митхат Табаков сподели същата версия с уточнението, че е чул как пистолетът засякъл, тъй като стоял на първия ред. Същото нещо бил разказал и самият Ахмед Доган.
От ДПС обвиниха МВР, че не е пратило охрана
Зам.-председателят на ДПС Филиз Хюсменова се възмути как е възможно час след случилото се в зала 3 на НДК все още да няма полицейско присъствие. Потвърди и неофициалната информация от петък, че Доган действително е възнамерявал да напусне лидерския пост. Какво ще се случи оттук-нататък, обаче тя не пожела да коментира с лаконичното обяснение, че всичко зависи от делегатите.
Колегата й по организационната дейност Рушен Риза заяви, че разполага с уведомително писмо, което е било подадено до МВР преди форума с искане за предоставяне на охрана. От ведомството обаче не отговорили по никакъв начин, което било възприето от партията като мълчалив отказ.
От вътрешното министерство отговориха пред Mediapool, че преди конференцията е имало организационна среща между представители на СДВР и партията. На нея органите на реда са поели ангажимент да охраняват периметъра около НДК, както и хотелите, в които са настанени делегатите и гостите на форума. 11 полицаи са дежурили в района около конгресния център.
"МВР има отговорност за охраната извън сградата на НДК, НСО - за охраната на вътрешното мероприятие", заяви и вътрешният министър Цветан Цветанов пред журналисти в НДК.
Добави и, че "по плана, разработен през вчерашния ден, всички гости, на местата, които са заявили, че ще бъдат настанени – хотелите "Принцес" и "Родина" - е имало допълнително целево осигурен патрул. Това, което е свързано с днешното мероприятие - винаги има полицейско присъствие във външната част на сградата, за да няма асоциации и да не се свързва, че полицията присъства на партийни мероприятия".
"Истинският поръчител е езикът на омразата"
"За щастие покушението не успя, г-н Доган е в добро здравословно състояние. Но това не означава, че вие, всички ние, цяла България, не станахме свидетели на най-уродливата изява на политиката на омразата, на анти-ДПС агресията, на сатанизирането на Движението за права и свободи и на нашия лидер. Омраза, сатанизиране, които прескочиха всякакви граници. От името на ръководството на ДПС и на Осмата национална конференция заявяваме категорично – не знаем кой е физическият поръчител на това покушение, но няма никакво съмнение, че истинският поръчител на това покушение е именно езикът на омразата, на конфронтацията, на анти-ДПС агресията в българското общество", заяви в кратко емоционално слово Местан, след като успокои делегатите, че "няма и драскотина" по лидера на ДПС.
Той призова всички световни лидери не само да се разграничат от този акт, но и да вземат решения за гарантиране на правата на етно-различието.
"Мисля, че от днес никой няма да се замисли - какво означава посланието ни, че трябва да възстановим демокрацията в България", заключи Местан.
Кокинов знаел мотивите за нападението
По-късно градският прокурор на София Николай Кокинов обяви в присъствието на министър Цветанов, че вече знае какви са били мотивите на Октай Енимехмедов да нападне лидера на ДПС, но не пожела да ги сподели.
"Разговарял съм с представители на ДПС и сме ги уверили, че ще се направят всички възможни мерки и процесуално-следствени действия, за да може да се установи самата истина. Прави се събеседване с близките на Октай, за да се види дали е споделял с тях и дали по принцип е с подобен профил, който би могъл да застраши", каза още и вътрешният министър.
По думите на Цветанов на нападателя е оказана медицинска помощ след нанесения му побой и няма никаква опасност за здравето му. Предстои да му бъдат повдигнати обвинения.

Седем аргумента, че атентатът е инсцениран 
(Георги Кадиев, БСП, чрез профила си във ФБ)
1. Нападателят е с пропуск за конференцията
2. ДПС отказват охрана от НСО /да не попречат/ 3. Отказват и скенери за оръжие /защо?/ 4. Оръжието е газово /да не вземе да го гръмне наистина/ 5. Нападателят бил с психични проблеми /кога свариха да го разберат/ 6. Доган реагира като служител на баретите /вместо нормалната реакция на шок и парализа/ 7. Нападателят е от отцепническа на ДПС партия /колко удобно/





Гласувай:
3


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13039343
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930