Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.01.2013 10:23 - Делегатите, линчували нападателя, нямало да бъдат обвинени. Кокинов: "Необходими щети или вреди при обезвреждане на престъпник"
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 511 Коментари: 0 Гласове:
0



Над десетте делегати от Осмата национална конференция на ДПС, които буквално линчуваха в продължение на 5-6 минути Октай Енимехмедов, нападнал в събота с празен газов пистолет вече бившия им лидер Ахмед Доган, не трябва да бъдат обвинявани за действията си.

Това стана ясно от думите на градския прокурор на София Николай Кокинов пред бТВ в неделя, според когото в случая ставало въпрос за "необходими щети или вреди при обезвреждане на престъпник".

Въпреки множеството видеокадри, на които ясно се вижда как над десетима съпартийци на Доган налагат с юмруци и ритат с крака по цялото тяло и главата 25-годишния мъж, градският обвинител смята, че това е просто реакция в състояние на афект и изненада и не би било логично да се търси наказателна отговорност.

Той не коментира възгласите "убийте го" и "бийте го", които съпровождаха грозната сцена. Тя получи и сериозен международен отзвук, като не бе подмината в нито една от информациите за случая в световните агенции. Кадрите, на които делегатите пребиват Енимехмедов бяха показани и от "Евронюз" в легендарната им рубрика "Без коментар".

Мнение, различно от това на Кокинов обаче изрази в събота вечерта шефът на столичната полиция Валери Йорданов, който заяви, че "зависи от прокуратурата, но според мен побойниците ще бъдат поставени под отговорност за действията си".

Такава позиция бе изразена веднага след безпрецедентния инцидент и от близо 3000 потребители на социалната мрежа "Фейсбук", които се включиха в група "Съд за публичните побойници на нападателя".

"Сега всичките ритни-делегатковци на съд. Има предостатъчно кадри и снимки! Да видим дали ще има оставки в НСО и дали онези дебелаци-дъртаци, дето скачаха по нападателя и го ритаха в главата ще бъдат наказани. Щото нали ако сме правова държава това си е насилие и произвол. Има си закони, нека нападателят да бъде съден, но не и пребиван от бой на обществено място", гласи основната информация към групата. В интернет се разпространява и подписка по същата тема, в която вече са се включили над 1000 души.

По повод обвиненията на Енимехмедов, които Кокинов очаква да станат факт около обяд в неделя, градският прокурор потвърди информацията от събота вечерта, че 25-годишният бургазлия ще бъде подведен под отговорност за едро хулиганство и закана за убийство.

Причината е, че с газови пистолет без пълнител и трите патрона (2 сигнално-звукови и един с лютив спрей – бел.ред.) обективно не е било възможно да бъде извършено убийство. Въпреки това според Наказателния кодекс проявата на младия мъж се отличава с особена дързост и той може да получи до 5 години затвор.

Затова и ще остане в зад решетките за 72 часа, след което се очаква да му бъде поискан постоянния арест от Софийския районен съд, уточни още Кокинов. По думите му засега няма никакви данни Енимехмедов да е планирал деянието си заедно с други хора. Уточни лаконично и, че в общи линии мотивите му са били лични.



Тагове:   Доган,   нападение,


Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13033510
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930